SKOPLJE
SPECIJALNO ZA NOVOSTI

Poslanici bugarske nacionalističke stranke „Ataka“, u Sobranju (skupštini) u Sofiji podneli su deklaraciju sa zahtevom za povratak delova teritorije Srbije (Bosilegrad i Dimitrovgrad), i Makedonije (Strumica sa okolinom), naseljenih Bugarima, kao uslov za podršku zapadnim susedima na putu evroatlanskih integracija.

Strumica da se vrati Bugarskoj“ – to treba da bude uslov za podršku Sofije na putu Bivše jugoslovenske republike Makedonije (BJRM) prema evroatlanskim integracijama, prenose bugarski mediji detalje zahteva stranke „Ataka“.

U dostavljenoj deklaraciji navodi se da je Nejski mirovni sporazum, potpisan pre 94 godine – nevažeći, imajući u vidu da su tada, kako se ocenjuje, Bugarskoj oduzete tzv. „Zapadne pokrajine“. Ta područja sada treba da budu vraćena – „matičnoj državi“, smatraju bugarski nacionalisti.

Ukazuje se da Makedonija tada nije ni postojala kao državni subjekt, a Srbija, pak, nije pravni naslednik Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS), pa kako smatraju podnosioci delklaracije u bugarskom parlamentu, ove „delove bugarske državne teritorije“ sa bugarskim stanovništvom, što pre treba vratiti pod upravu Sofije.

Poslanik pomenute stranke u bugarskom parlamentu Adrijan Asenov, kako navode mediji u Sofiji, izjavio je da bi ovo pitanje trebalo rešiti „pre nego što Srbija postane članica EU, a Makedonija započne pristupne pregovore“.