Originalni dokument, kojim je međunarodno ozvaničena RS, neko ukrao ili izgubio

S. MIŠLjENOVIĆ

20. 11. 2013. u 07:25

Оригинални документ, којим је међународно озваничена РС, неко украо или изгубио
Istorijski papir koji je potpisao Alija Izetbegović preuzela 1995. delegacija tadašnje Republike BiH. Dokument nikada nije ugledao svetlo dana

BANjALUKA - Dejtonski sporazum i svako njegovo slovo za Republiku Srpsku predstavljaju osnov za postojanje i zbog toga će RS čvrsto braniti i poštovati svako slovo Dejtonskog mirovnog sporazuma i neće pristati na zahteve za njegovo rušenje, jer on garantuje mir i stabilnost BiH.

Ovo su poruke koje se mogu čuti u RS uoči sutrašnjeg obeležavanja 18 godina od potpisivanja. Srpska je potpisivanjem Dejtonskog sporazuma i zvanično međunarodno priznata kao entitet u BiH.

S druge strane, već godinama unazad, političari iz Federacije BiH pokušavaju na sve moguće načine da promene Dejtonski sporazum na štetu Srpske. Tačnije, teže njenom gašenju. Bošnjački političari pokušavaju da izmenama pomenutog sprazuma postignu centralizovanu BiH i to bez entiteta. Uprkos mnogim pokušajima, do sada nisu uspeli u tome.

Iz RS stiže jasna poruka da je zahtev za rušenje „Dejtona“ jednak zahtevu za rušenje Bosne. Dejtonski sporazum je, sa svim svojim savršenim i nesavršenim elementima, jedino čvrsto tlo na kojem stoji BiH, poruka je iz Republike Srpske.

Potpisivanjem ovog dokumenta i zvanično je okončan građanski rat u BiH. Ipak i nakon 18 godina, građani BiH nisu u mogućnosti da vide originalni dokument kojim je zaustavljen krvavi rat. Jednostavno rečeno, BiH nema original i niko ne zna gde je!

Da sve bude još gore po institucije BiH, dokumenta zvanično nema već nekoliko godina, jer je još 2008. zvanično obelodanjeno da BiH ne poseduje original.

Pomenuti istorijski komad papira, koji je potpisao Alija Izetbegović, preuzela je 1995. delegacija tadašnje Republike BiH. Ipak, dokument nikada nije ugledao svetlo dana u BiH, već je naprosto ispario.

POTRAGA Poslanik SNSD u Parlamentu BiH Slavko Jovičić pokušao traženjem istrage o ovom skandalu da dođe do istine o dokumentu, ali bezuspešno. - Čak sam podneo i krivičnu prijavu protiv N. N. lica zbog nestanka originala najvažnijeg dokumenta u BiH. Naravno odgovor od bezbednosnih agencija nisam dobio. Ovo je samo dokaz kakva je BiH država. Pa najvažniji dokument u svojoj istoriji nema! To bi bilo isto kao kad bi Amerikanci izgubili Povelju o nezavisnosti - ističe Jovičić.

U nekoliko navrata pokušavalo se doći do istine o tome gde je originalni dokument Dejtonskog sporazuma, koji je navodno i dobila BiH. Čak je i provođena istraga, ali nije utvrđeno ko je od članova delegacije, ili pratećeg osoblja, preuzeo dokument i zašto ga nikad nije dostavio Predsedništvu, odnosno Ministarstvu spoljnih poslova BiH.

- Originalni primerak Dejtonskog mirovnog sporazuma nikada nije dostavljen Predsedništvu BiH ili Ministarstvu spoljnih poslova i niko ne zna gde je - zaključak je istrage Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Originalni Dejtonski sporazum trebao je da se čuva u Predsedništvu BiH u Sarajevu, ali ni u ovoj instituciji ne mogu sa sigurnošću da kažu gde je dokument. Samo komentarišu da imaju nekoliko kopija originala koji se koriste ako nekome zatrebaju.

Inače Dejtonski mirovni sporazum potpisan je 21. novembra 1995. godine u američkoj vazduhoplovnoj bazi „Rajt Paterson“ u Dejtonu, a zvanično verifikovan 14. decembra u Parizu. Svi potpisnici sporazuma dobili su po jednu originalnu verziju mirovnog sporazuma na engleskom jeziku.

KONFEDERACIJA I RASPAD

BANjALUKA - Kabinet predsednika RS Milorada Dodika objavio je dokument „Dejtonska struktura BiH i pravni položaj Republike Srpske“. U obimnom dokumentu se navodi da je mnogo puta ukazano da je BiH neuspešna država, te da ne postoji većinska identifikacija sa sadašnjom BiH, usled nerešnih međunacionalnih sukoba ispoljenih u građanskom ratu.

U dokumentu se ističe da je Dejton predvideo da sve nadležnosti, koje nisu nabrojane kao nadležnost BiH, spadaju u domen entiteta - RS i Federacije BiH. Na primeru BiH, to znači da raspisivanje referenduma pripada entitetima, jer nije izričito dato u nadležnost BiH. U dokumentu se navodi da su i Venecijanska komisija i politički analitičari ocenili da je FBiH neodrživa ustavna konstrukcija.

Budućnost BiH ocrtava se u dva moguća pravca, navedeno je u dokumentu. Prvi je ustavna rekonstrukcija FBiH i formiranje hrvatske teritorijalne jedinice, čime bi bili stvoreni uslovi za BiH kao konfederaciju sa nadležnostima koje su utvrđene Dejtonskim sporazumom za zajedničke organe.

A, drugi je raspad BiH opet na tri etničke teritorijalne jedinice, čak i u uslovima da prethodno ne bude rešeno hrvatsko pitanje. Optimalno bi bilo da BiH bude cela iz tri dela, time bi i međunarodni ugovor mogao opstati kao jedan od najvećih uspeha američke spoljne politike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Milan USA

20.11.2013. 07:38

Dodik se igra vatrom. Jedini nestanak bice nestanak njegove pokrajine. Svetu je vec dosta i zna se ko odlucuje o BiH. Primera gde smo zbog slicne politike nastradali i izgubili sve ima na pretek: Hrvatska i Krajina, Kosmet....

ameba

20.11.2013. 12:24

@Milan USA - Рекао би ти ја нешто "лепо" о Додику, али неће објавити!

Vincek

20.11.2013. 08:10

...nama Srbima prvo nije valjao "Dejton", svi smo ga pljuvali 1995, pa nam nije valjalo da uzmemo sjever Kosova, a dans bi i te kako lijepo bilo to da imamo sjeverno Kosovo, a i svim silama cuvamo Dejton. Mi uvijek kasnimo 10-ak godina! P.S. A za izgubljen dokument-nemam rijeci!!! To samo mi mozemo!!!

zoks

20.11.2013. 09:53

"Neko"??!!Pa zna se ko je taj "neko"!Onaj koji je uvek mutio vodu na Balkanu,onaj koji treba ratove da bi mu ratna industrija radila punom parom!Pa ne proizvodi on oruzje da bi mu stajalo po magacinima,nego da bi ga prodavao budalama!A budale s njime ratovale!

zuti

20.11.2013. 18:56

@zoks - kolektivna dijagnoza,teska prehlada mozga. ture vam kost ko kerovima,a oni svi milioneri.

zoran djukic

20.11.2013. 10:07

republiku srpsku niko nikada nece moci da ukine ili bilo sta drugo,ja kao građanin i bivsi borac republike srpske cu se boriti za postenu republikuu srpsku,borit cu se protiv lopova koji je unistio financijski republiku srpsku,40.000 boraca je smanjio penzije borcima,republikuu srpsku je doveo do ivice gladi,bogati se na poginulim borcima republike srpske,pitajte narod republike srpske kako zivi.

Snouden

20.11.2013. 10:43

rat je prakticno poceo preglasavanjem Srba u BiH i gazenjem odredbe o 3 konstutivna naroda.. Trebalo je da pogine 100000 ljudi pa da se u Dejtonu Srbi ponovo izbore za svoja konstitutivna prava. Samo slepci ne zele da vide ovakve stvari.

Прасон 34. реда

20.11.2013. 11:20

какве су то фаце, и зато што такве јесу какве јесу, зато се све ово и издогађало

Rasa

20.11.2013. 11:37

Pa i mi smo potpisali taj sporazum, pa je onda jedan originalan primerak dat i nama. A gde je taj primerak. Moze se samo pretpostaviti gde bi mogao biti. Svilanovic i kompanija.

ameba

20.11.2013. 12:27

Тако је Зоране Ђукућу! Што се тиче документа, да није завршио слично као "јасеновачка грађа"!?

Elcano

20.11.2013. 12:37

Već pre neku godinu u više navrata u novinama je bila vest kako je iz MSPa nestao naš (Srb) primerak Dejtonskog ugovora. Da li Mirovni ugovori u ovoj kući zaista bas tako olako nestaju..Ili neko tako šalje diskretne političke signale nekome vani.. Posle ovog članka čini se da ovo gubljenje mirovnih ugovora postaje pandemija..Možda da i Hrvati provere da i njihov nije negde dobio noge ili je ovo ipak ekskluzivno srpska vest

Bosanac

20.11.2013. 13:09

Ovo je samo malo ,,prasine da se podigne,,to odgovara politicarima.Zna se sta pise u Dejtonskom sporazumu samo sada se svi prave malo ,,gluhavi,,.Svako je dobio po primjerak,Hrvatska,Srbija,RS,FBiH I PLUS Amerika Engleska iFracuska i Rusija.O OVOME SE VEC PISALO PRIJE PAR GODINA KOD OGA SVE IMAJU PRIMJERCI.

ilija dragas

20.11.2013. 13:34

ko vas bre plasi i pominje nestanak,Rs, pre ce da nestane i bih i moja srbija nego pedalj R Srpske ,pa to ste dokazali i mudroscu i srcanoscu vi srbi iz R Srpske..ovo sto pisu iz hrvatske i tkzv bih komentare to ni deca naivna ne mogu poverovati ,.bih ce se urusiti u fBiH ce nastati krkljanac a RS ce se prikloniti uniji sa srbijom u F BIH ce biti i rata izmedju hrvata i musl,.tamo imam stan i znam prilike,.tesko ce FBIH da opstane hrvatska ce uzeti sto mogne oteti ,.kao clanica eu,.masala

Aleksandar69

20.11.2013. 18:30

Kad se vec divani o ukradenim stvarima,sta bi sa ordenjem drugarice Jovanke Budisavljevic udate Broz.Ili to pitanje postaviti Brankici,Eliotu Nesu srpskog novinarstva.Ili prepustiti zaboravu,tradicionalnom srpskom maniru.Ili se jednostavno praviti lud i ne zaineresovan za saku gvojza (zardjalog i patiniranog)

Borislav

20.11.2013. 19:33

Ma ima dosta kopija koje su identicne ( francuska, svedska, norveska,ruska i mnoge druge) pa se to lako sredi.