Skoplje: Arhiepiskop Jovan se žalio na presudu

M. Stančić

30. 10. 2013. u 14:37

Скопље: Архиепископ Јован се жалио на пресуду
Poglavar Pravoslavne ohridske arhiepiskopije SPC iz zatvora u Skoplju uputio Apelacionom sudu žalbu na dodatnu oduđujuću presudu od tri godine zvog navodnih malverzacija
SKOPLJE - Utamničeni poglavar Pravoslavne ohridske arhiepiskopije SPC, arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski Jovan (Vraniškovski) koji robija u zatvoru Idrizovo kod Skoplja, uputio je žalbu Apelacionom sudu na dodatnu osuđujuću presudu od tri godine zbog navodnih finansijskih malverzacija i pranja novca.

Arhiepiskop se nalazi na izdržavanju dvogodišnje kazne zatvora po presudi, izrečenoj posle desetogodišnjeg sudskog procesa, zbog zloupotrebe oko 350.000 evra iz perioda dok je bio vladika nekanonske MPC. U novom procesu pred Krivičnim sudom u Skoplju, sudija Ivica Stefanovski, 2. jula ove godine, izrekao je kaznu od dodatne tri godine robije arhiepiskopu Jovanu, dok je vladikama Marku (Kimevu), Davidu (Ninovu), delu sveštenika, monaha i vernike određena uslovna kazna od dve godine za petogodišnji period da ne ponove delo.

Presudom je predviđena i konfiskacija imovine POA i predaja nekanonskoj Makedonskoj pravoslavnoj crkvi (MPC) – u trajno vlasništvo.

Na tu presudu je arhiepiskop Jovan Apelacionom sudu u Skoplju uputio žalbu u kojoj, kako je potvrđeno u Kancelariji POA, ukazuje na „na nepobitnu činjenicu da su osuđeni pripadnici iste Crkve, koju upravo sud koji ih je osudio, odbija da registruje, nastojeći zatvorskim kaznama da odvrati članove od Crkve, a konfiskacijom imovine spreči njen razvoj.“

U POA je saopšteno da „zbog ovakvog diskriminatorskog odnosa, što su već registrovale mnoge međunarodne institucije, progon arhiepiskopa ohridskog Jovana je religiozne, a ne kriminalne prirode. Shodno tome i pomenuta presuda je protivrečna, nejasna, bez rešavajućih činjenica i bez ijednog dokaza, što predstavlja školski primer za presudu naručenu od izvršne vlasti, jer je donesena za političke potrebe i ostvarivanje prednosti u pazarenju za priznavanje raskolničke MPC“.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije