Sarajevo: Iz naziva ulica proteruju Srbe

M. Filipović

četvrtak, 17. 10. 2013. u 08:00

Сарајево: Из назива улица протерују Србе
Nazivi ulica u Sarajevu veličaju bošnjačke vojskovođe i muslimanske ličnosti, pa je tako recimo Abrašević sada Cocalić. Proterani i srpski umetnici i narodni heroji

BANjALUKA - Zatiranje srpskih tragova u Sarajevu evidentno je i danas, 18 godina nakon rata u BiH, što je posebno primetno u nazivima ulica u gradu na Miljacki, iz kojih su proterani svi srpski velikani, dok se u njima veličaju ličnosti iz bošnjačko-muslimanske istorije i pripadnici nekadašnje Armije RBiH.

Preostalih nekoliko hiljada sarajevskih Srba uputili su vlastima Sarajeva i Federacije BiH dopis u kojem traže da se vrati deo predratnih naziva ulica po srpskim književnicima, istorijskim ličnostima, narodnim herojima, naučnicima...

Oni tvrde da je reč o zatiranju svega srpskog, kako bi se legalizovalo etničko čišćenje, a Sarajevo „zacementiralo“ kao bošnjačko-muslimanska prestonica u kojoj nema mesta za Srbe. Posebnu diskriminaciju i povredu ljudskih prava Srbi vide u činjenici da su ulice u kojima žive dobile nazive po bošnjačkim vojnicima iz proteklog rata, za koje se sumnja da su čak počinili ratne zločine nad Srbima.

Iz naziva sarajevskih ulica proterani su čak i srpski umetnici i narodni heroji koje su pre rata uvažavali pripadnici sva tri naroda.

Tako u Sarajevu više nema ulica sa imenima Njegoša, Vuka Karadžića, Vojvode Putnika i drugih znamenitih Srba. Sada se Ulica Boriše Kovačevića zove Mehmeda Spahe, Đure Đakovića - Alipašina, Save Kovačevića - reisa Džemaludina Čauševića, a Gruje Novakovića Bajrama Zenunija.

ŠKOLA “308. SLAVNA BRDSKA“ U FBiH i dalje ima više od deset škola sa spornim nazivima. Iako su ti nazivi osporeni pred Ustavnim sudom, jer su dodeljeni u čast ličnosti ili događaja iz proteklog rata u BiH, ili se sa njim identifikuje samo jedan od tri konstitutivna naroda, federalne vlasti godinama odbijaju da ih uklone. Među spornim u Kantonu Sarajevo su osnovne škole „Velešićki heroji“, „Porodice efendije Ramića“, „Mirsad Prnjavorac“ i „Izet Šabić“ iz Vogošće, te „Hašim Spahić“ u Ilijašu. U Hercegovačko-neretvanskom kantonu sporan je naziv škole „Lipanjske zore“ u Višićima, a u Srednjobosanskom kantonu Srednja škola „308. slavna brdska“ u Novom Travniku, te osnovne „Jozo Gadžić Čupo“ u Stojkovićima, „Braća Jezerčić“ u Divičanima i „13. rujan“ u Vitezu.

Ulica Koste Abraševića podeljena je na dve ulice, od kojih je jedan dobila ime po Enizu Cocaliću, pripadniku Interventnog voda Druge, „viteške“, motorizovane brigade takozvane Armije BiH i nosiocu „Zlatnog ljiljana“. Paljanska ulica u Sarajevu danas nosi ime po Omeru Šahiću, takođe pripadniku Druge motorizovane brigade takozvane Armije BiH koji je odlikovan „Zlatnim ljiljanom“. Tu su i ulice sa radikalnim nazivima - Ulica Zelenih beretki, Put mladih muslimana...

- Godinama ukazujemo na ovaj problem, ali nas niko ne uvažava. Srbi u Sarajevu jednostavno nemaju nikakvo pravo glasa. Reč je o političkom i sistematskom zatiranju svega srpskog. Poruka je jasna - u ovom gradu, koji se lažno predstavlja multietničkim, nema mesta za Srbe - rekao je, za „Novosti“, predsednik Demokratske inicijative sarajevskih Srba Jovo Janjić.

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić, kaže, za „Novosti“, da sarajevske vlasti diskriminatorskim odlukama nastavljaju sa progonom Srba iz ovog grada.

- Svaki element srpskog identiteta je zatrt u Sarajevu i širom FBiH! U Sarajevu, gde je pre rata živelo više od 160.000 Srba, sada ih ima nekoliko hiljada. Zapravo, na prostoru cele Federacije sada ima svega pet odsto od predratnog broja Srba. U ovom entitetu nema ćirilice, srpskog jezika, srpskih spomenika, niti obeležja. Škole godinama nose ratne nazive. Zato se Srbi i danas iseljavaju iz FBiH - tvrdi Jovičić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

koga briga

17.10.2013. 08:20

Koga briga sta se radi po pederaciji BH. Njima njihovo nama nase. I mi u Srpskoj imamo ulice svih srpskih vojskovodja i kraljeva. Jos malo pa kad se ocepimo, ni vi u Srbijanci se necete vise obazirati sta se desava u federaciji

ZG

18.10.2013. 19:19

@Сварог - Svarog, BiH je i veće okupatore od rs istjerivala naglavačke napolje, a i danas je u svojim granicama kao država! A raspada se Srbija, počelo je sa C.Gorom, pa sa Kosovom, a nije dobro niti u Vojvodini, Sandžaku i Preševskoj dolini koji su vjerovatno slijedeći na redu za odlazak!

dragaN

17.10.2013. 09:17

" Zapravo, na prostoru cele Federacije sada ima svega pet odsto od predratnog broja Srba. U ovom entitetu nema ćirilice, srpskog jezika" Cirilice nema ni u Srbiji. To je mnogo veci problem od toga sto cirilice nema u Federaciji.

ZG

18.10.2013. 19:17

@dragaN - Dragan, Koliko ima postotaka Hrvata i Bošnjaka u predratnoj većinski hrvatskoj Bos. Posavini koja je danas pod okupacijom rs-e? Nema ih niti 3% od predratnog broja.

Snouden

17.10.2013. 10:32

U Gorazdu postoji ulica u slavu Dzohara Dudaeva, vodje cecenskih terorista kojega se odricu i Ceceni ali je zato dobar zelembacima po Bosni. Odlicno je ovo sto rade posto na taj nacin dele BiH. Posle otcepljenja Srpske, mogu do mile volje da se dice sa svojim velikanima )

ZG

18.10.2013. 19:15

@Snouden - Snouden. Nešto kasnite sa tim otcjepljenjem rs? Pa hajte napravite to ako se usuđujete, no prije toga pogledajte položaj "rs" na karti i vidjet ćete da ste u 90% okruženju neprijateljskih država, entiteta i naroda! I da, nije ovo više '91-a godina kad ste imali svaku moguću prednost , okolnosti danas su uvelike drukčije i vojne i političke!

BG

17.11.2013. 18:05

@Snouden - ZG, ko ceka taj doceka, ustalom to dobro znas iz licnog iskustva ;)

realni

17.10.2013. 10:49

Napisite koliko je ulica promjenilo ime u Banja Luci ,koliko je skola promjenilo ime .Skinuti su svi nazivi sa Hrvatskim i Muslimanskim imenima cak i narodni heroji .Citava BiH je tako uradila u svi gradovima je isto.Nazalost

pametuglavu

17.10.2013. 12:46

U Beogradu i dalje postoji nekoliko ulica po hrvatskim gradovima kao što su Zagrebačka, Osiječka, itd ili bosanskim Sarajevska, Tuzlanska. U doba SFRJ ulicama su dati ovakvi nazivi po direktivi, bez ikakve zasluge: Odavno je to trebalo da se promeni, kad se zna kako su prošli Srbi koji su živeli u tim gradovima. Hoćemo li se ikada opametiti. U tim gradovima patološki mrze Srbe, a mi pored mnogo zaslužnijih, dajemo imena našim ulicama po gradovima u kojim su Srbi stradavali.

čiča

17.10.2013. 16:05

@pametuglavu - Što te smetaju gradovi , pogledaj koliko ima Hrvata koji imaju ulice u Beogradu , malo im je to pa pripremaju i nekim poznatim ustaškim omladincima da daju ulice u Beogradu

gagom

17.10.2013. 13:12

Зато је добро што је напокон обављен попис становништва да би "необавештени" Срби (нарочито они који их жале као "жртве" и честитају одлазак у Бразил!?) напокон сазнали шта је Сарајево и каква је муслиманска политика према Србима!

marko m.

17.10.2013. 15:22

Toliko o zajednickom "suzivotu" u BiH. Iz ovoga je vise nego jasno da federacija tone u mracni srednji vek.

novi nar

17.10.2013. 16:19

'dobro' ste se sjetili vi iz /nekada legendarnog.a sad zute stampe lista/ novosti da to objavite,to je zaista senzacija,dok npr u rs, pored ulica i trgova cija su imena preimenovani cak i gradovima su ukinuli prefikse,npr: Kozarska dubica,Bosanski novi Bosanski brod...itd,to je 'legitimno pravo' i jer se 'kose s interesima srpskog naroda'...u svakom slucaju,kao nekadasnji pretplatnik cestitam vam 60-ti rodjendan....

Anja Zak

18.10.2013. 01:29

Au ljudi sto se toliko uzbudjujete time! Pustite, ne znaju sta rade, ali cast im. Nisu citali Andrica, pa on lepo rece, da je i dika i sljam u Bosni potekao od Srba. Nigde ne nadjoh ,u Andricevom delu, da se neko naseli sa Bosfora u Bosnu ako nije poreklom iz tih krajeva pa poturcen. Pravi Turci, i kad su morali po naredbi da svrate u Bosnu, jedva su cekali da pobegnu iz nedodjije. Samo srpski Turci, ukoliko nisu pocinili velike bruke i muke, su se redovno vracali! Ako Bog da, i Insalah,u SA!

Spiridon S.

18.10.2013. 13:13

@novi dar.Problem je u tome sto su vasa usta i usta vasih politickih predstavnika puna multikultularnosti i "gradanskih"prava dok se srpski narod u Republici Srpskoj jasno dinstancira od vase"novokonponovane kulture,politike,tumacenja istorije,kao i videnja drzave BiH.Nalazi te se u corsokaku i na kraju ce te videti gde vas je dovelo licemerje i laz..Naj veci rusitelji multietnicke i jedinstvene drzave BiH ste upravo vi muslimani koji bi pokorili i po mogucnosti isterali ostala dva naroda.Ne ide

Milca

03.03.2014. 07:35

@Spiridon S. - @novi dar.Djelomicno si upravu.treba da znas da Narod nije bas iz B I H kriv za te stvari.Pa zar nevidite da ovi svi politicari koji su vladali od 1990 godine pa do danas istu politiku prosipaju I to: Zavadi pa vladaj I pljackaj.U svim republikama ima dobrog I loseg naroda .Ovi losi mnogo vjeruju politicarima a ovi dobri su ostali isti kao I prije rata.

ZG

18.10.2013. 14:40

Bez brige, to oko čega se sada zgražate u Sarajevu, Dodik je već prije 15 godina napravio u okupiranom dijelu BiH, u "rs"! Ulice tamošnjih gradova su prepune srpskih knjazova, careva, vojvoda, prota i slično! Da ne pišem o promjeni naziva gradova!

ss

18.10.2013. 19:10

@ZG - ZGnije to uradio Dodik, već prije njega. A i u Federaciji i pogotovo u Hrvatskoj je to temeljno sprovedeno, pa si mogao i to da dodaš, u svoj djelimično tačan komentar.