CG: Niko neće crnogorska slova

V. R.

01. 10. 2013. u 21:05

Četiri godine od normiranja, crnogorska azbuka nema praktičnu primenu. Upotreba arhaičnih fonema nije se primila u školama i ustanovama

PODGORICA - Dva nova slova crnogorske azbuke, iako zvanično ubačena u „Pravopis crnogorskog jezika“ pre više od četiri godine, nisu se odomaćila u školama, preduzećima, medijima, ali ni u državnim institucijama.

Novouvedena slova praktično se ne koriste u pismenoj komunikaciji, kao ni mogućnost korišćenja dubleta - da se, gramatički ispravno, može koristiti đed umesto djed, đevojka umesto devojka.

Ne samo da ove mogućnosti slabo koriste nastavnici i đaci u školama i mediji, one se vrlo malo koriste i u službenoj komunikaciji državnih institucija i lokalnih samouprava.

Tako, recimo, na sajtu Vlade Crne Gore, nijedno od ministarstava ne koristi slova Z z i S s i gotovo nijedno od državnih preduzeća. Ove slovne znakove u zvaničnoj komunikaciji, koristi jedino Skupština Crne Gore na čelu sa predsednikom Rankom Krivokapićem.

Tako je, vreme zapravo dalo za pravo protivnicima normiranja arhaičnih glasova i reči i „dopisivanju“ Vukove azbuke.

- Jasno je bilo i tada, a evo i vreme je to potvrdilo, da izmene azbuke koju je Vuk Karadžić utvrdio pre vek i po, ne mogu da zažive - kaže profesor Budimir Aleksić.

KAZNE ZA ODGOVORNE U "POŠTI" DAMJANOVIĆ ističe da je neshvatljivo da jedna državna ustanova nema mogućnost da građaninu pruži uslugu na jeziku koji je službeni. - Razočarani smo ovako neodgovornim odnosom „Pošte“ prema crnogorskom jeziku kojim se služimo u komunikaciji. Za to krivimo one koji pokrivaju direktorske funkcije, a pri tome ne vodeći računa o poštovanju, u ovom slučaju, Ustava - kaže Damjanović i dodaje da bi Vlada trebalo da sankcioniše takav propust odgovornih u „Pošti“ i time pokaže da to neće tolerisati.

Po njegovom mišljenju, sa stručnog aspekta, bilo je očekivano i logično da arhaizmi i govor naših predaka neće naći svoju primenu u savremenom književnom i službenom jeziku. Insistiranje pojedinaca na tome nije zasnovano na jezičkoj dimenziji izmena crnogorskog pravopisa, već isključivo političkoj, odnosno distanciranju od naziva srpskog jezika i pravopisa.

- Tvorci novog pravopisa dobro znaju da normiranje arhaizama i poluglasova ne može da zaživi u upotrebi, ali oni su postigli cilj u smislu da su preimenovali jezik u crnogorski - kaže Aleksić.

Međutim, u Crnoj Gori ima onih koji insistiraju na službenoj upotrebi novouvedenih slova, pa se Crnogorska kulturna mreža pre nekoliko dana javno pobunila što u „Pošti Crne Gore“ nisu ispoštovali njihov zahtev da pošalju telegram na crnogorskom jeziku sa dva nova slova. Nisu bili zadovoljni objašnjenjem da za tako nešto nemaju tehničkih mogućnosti.

- Prilikom diktiranja telegrama operateru na crnogorskom jeziku insistirali smo da reč predsednik bude napisana sa slovom s. Međutim, operater nas je obavestio da nema tastature sa tim slovom, kao i da nije moguće da ga otkuca. To nije istina jer se u „Majkrosoft vordu“, u paleti simbola, može lako pronaći malo i veliko slovo - kazao je predsednik CKM Aleksandar Damjanović.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Vucina

01.10.2013. 21:50

Lenj smo narod naravno da to ne moze da zazivi mada bi bilo lepo.Lenji smo da koristimo kvacice i na akcentovane reci ,a kamoli da uvodimo nove reci i slova.

Dragan Popovic

02.10.2013. 01:49

A B C Ç D Dh E Ë F G Gj H I J K L Ll M N Nj O P Q R Rr S Sh T Th U V X Xh Y Z Zh Ovo je alfabet buduce Crne Gore. Podrzava ga Microsoft Office a vladama i predsednicima Crne Gore je vise drag.

zoks

02.10.2013. 11:32

@Dragan Popovic - Podrzavaju ih lacmani jer je pozeljno sve podrzavati sto je protiv srpstva i ostalog pravoslavlja,a koliki su miloHorci vernici vidi im se po poglavici Milu koji je ateista!

D.R.V.

02.10.2013. 01:56

Dobro rece Ajnstajn "samo universum I ..." Pa dobro bre djetici irci I australijanci se jedva razumeju ali ako ih upitas kojim jezikom pricaju odgovoriceti engleskim.Koji vam je k. ljudi?Vise od polovine crnogoraca zivi u Beogradu,odkud sad tolika mrznja ka srbima I svemu srpskom?Otkud I zasto?Da bi se udovoljilo sacici sipaca?!Mucnite tim glavurdamo I zapitajte se sta ste bili do juce.

klempavi

02.10.2013. 04:35

ma dobro, razumem ja to da "djetici" 'oce da ubace dva nova slova da bi pisali kako govore i neka, treba, opet ih ja razumem...nije to ko hrvatski pa kad kazu "zenska momcad" a meni nista nije jasno....

alex miles

02.10.2013. 07:31

To sto niko nece crnogorska slova, to je u redu, a ko ja taj koji hoce crnogorce ?

Srbin iz Crne Gore

02.10.2013. 09:31

Nikad nece ni zazivjeti... Sacica srbomrzaca kojima se djedovi sad u grobu prevrcu nije uspjela u svojoj namjeri. Jedan smo narod bili i ostali. Nedajte braco da nas zavade!

Република Српска

02.10.2013. 13:43

„ Име ми је вјерољуб, презиме ми родољуб. Црну Гору, родну груду камен паше одасвуда. Српски пишем и зборим, сваком громко говорим: народност ми србинска, ум и душа славјанска. “ Петар II Петровић Његош