I Njegošu uzimaju jezik

Veliša Kadić

29. 09. 2013. u 10:55

Nasilje nad srpskom jezičkom zajednicom, najvećom u Crnoj Gori, traje godinama. Iz nastavnih programa izbačeni Zmaj i Sremac, a ubačeni Brković i Ćatović

OVIH dana, kada Evropa obeležava dan jezika, najbrojnija jezička zajednica u Crnoj Gori, srpska, nema šta da slavi! Uskraćeno joj je pravo na vlastiti jezik i njegovu upotrebu. Progon srpskog jezika počeo je 2004. kada je vlast u Crnoj Gori odlučila da predmet Srpski jezik i književnost promeni u Maternji. Nije pomoglo to što je u tadašnjem Ustavu pisalo da je srpski i službeni jezik. Tada je počela "ćeranija".

Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću pored Odseka za srpski jezik i južnoslovenske književnosti počeo je da "stasava" paralelni - crnogorski. Da bi komedija bila potpuna, predavači su bili profesori srpskog! U međuvremenu studenti Odseka za srpski jezik više puta su upozoravali da je osnivanje Odseka za crnogorski smišljeno kako bi se s vremenom njihov ugasio. Da te sumnje nisu bile bez osnova, govori podatak da se iz godine u godinu broj mesta za "srbiste" smanjuje, a ovih drugih povećava.

- U Crnoj Gori je učinjeno nasilje nad naukom, nad srpskim jezikom, njegovim imenom i suštinom, nad jezičkom istinom, nad istorijskim kontinuitetom i nasleđem, i to se sve ove godine, kao jedna farsa, proslavlja i obeležava - kaže za "Novosti" prof. dr Jelica Stojanović, sa Odseka za srpski jezik. - Crna Gora slavi jednu iskonstruisanu stvarnost, svaki dan pokušavajući da proklamuje i proglasi neistinu za istinu. A imala bi šta da slavi, čime da se ponosi - to je da govori velikim jezikom, srpskim, jezikom duge istorije i tradicije, kojim su pisani i mnogi veliki spomenici na prostoru današnje Crne Gore, počev od Nemanjića, preko Balšića, Crnojevića, Petrovića. Srpskim su jezikom pisali velikani u književnosti, da pomenemo samo Njegoša, koji napisa da "srpski piše i zbori". Ove godine, kad se obeležava 200 godina od Njegoševog rođenja, Crna Gora hoće da mu "uzme jezik", kao što ga je svima nama počela zabranjivati, otimati i krivotvoriti ga. I su čim će izać pred Njegoša!

OTPADNIŠTVO - SVOJEVREMENO je jedan crnogorski književnik kazao da Njegoša "konačno treba staviti na hirurški sto", ciljajući na ono što će, malo kasnije, otvoreno reći sa skupštinske govornice jedan profesor književnosti: da je "Njegoš genocidni pesnik". I jedan i drugi su hteli da kažu da je došlo vreme da se konačno oslobodimo kulturnog i etičkog koncepta i kodeksa koji nam je Njegoš zaveštao - kaže profesor Veselin Matović.
- I, evo, to je i učinjeno. Tako je nova Crna Gora u svojim školama napokon ućutkala Njegoša, glavnog svedoka njenog otpadništva.

Profesorka ističe da režim čini sve da se srpski jezik što više izostavi, zaobiđe, zabrani, prećuti:

- Kako kad i koliko mogu, silom i bezobzirno. A zašto? Zato što svetlost i veličina srpskog jezika smetaju jeziku za koji se uzalud pokušava dokazati da je jezik.

Nije se samo srpski jezik našao na meti, nego i brojni pisci koji su na njemu stvarali. Zanimljivo je istraživanje profesora Veselina Matovića, koji je došao do podatka da je od 2004. iz nastavnih programa za osnovne i srednje škole u Crnoj Gori proterano na desetine znamenitih srpskih pisaca, dok su na njihova mesta došli "domaći" stvaraoci, delom iz Matice crnogorske ili crnogorskog PEN centra.

Iz osnovnih škola i četvrtog gimnazije izbrisani su Sveti Sava, Teodosije, Jefimija, Stefan Lazarević, Konstantin Filozof, Milovan Vidaković, Lukijan Mušicki, Zmaj, kralj Nikola Prvi Petrović, Jakov Ignjatović, Milovan Glišić, Stevan Sremac, Janko Veselinović, Ljubomir Nenadović, Bogdan Popović, Jovan Skerlić, Milutin Bojić, Dušan Vasiljev, Stanislav Vinaver, Oskar Davičo, Aleksandar Vučo, Skender Kulenović, Miodrag Pavlović, Antonije Isaković, Aleksandar Tišma, Matija Bećković, Ljubomir Simović, Milorad Pavić, Branko V. Radičević, Mira Alečković, Brana Crnčević, Aleksandar Popović, Branimir Šćepanović, Dobrica Erić, Žarko Komanin, Ranko Jovović, Ilija Lakušić, a umesto njih "angažovani" su Andrej Nikolaidis, Sreten Asanović, Jevrem Brković, Mladen Lompar, Sreten Perović, Mirko Kovač, Husein Bašić, Balša Brković, Ognjen Spahić, Avdo Međedović, Esad Mekuli, Musa Ćazim Ćatović...

"NESTALO" 20.000 SRBA PO popisu iz 2011. Crna Gora je imala 620.029 stanovnika. Crnogoraca 278.865 (44,98 odsto), a Srba 178.110 (28,73 odsto). Crnogorskim jezikom govori 28,73 odsto stanovnika, a srpskim 42,88. Samo osam godina ranije Crna Gora je imala 620.145 stanovnika. Crnogoraca 267.669 (43,16 odsto), Srba 198.414 (31,99 odsto). Crnogorskim jezikom je govorilo 21,53 odsto građana, a srpskim 63,5 odsto. Ostalo je nejasno gde su se na poslednjem popisu izgubila 20.304 Srbina.

- Ministarstvo prosvete je pokušalo da pod etiketom nekakve nacionalno neutralne književnosti prokrijumčari u školske učionice lokalšovinističku, kulturocidnu i stranačku petljavinu, nazvavši je programom za nastavu književnosti u crnogorskom obrazovnom sistemu, tvrdeći čak kako je "kvalitet pisaca i književnih dela (a ne "nacionalni kriterijum") bio odlučujući faktor" pri njenom sastavljanju. Koliko je ta izjava tačna, govore činjenice da je od ukupnog broja književnih dela autora sa bivšeg jugoslovenskog prostora, predviđenih za obradu u osnovnoj školi, više od polovine pripalo autorima rođenim u Crnoj Gori. Među njima se nalaze desetine lokalnih pisaca nepoznatih široj javnosti i književnoj kritici, kojima se daje više prostora, ponekima i u više razreda, nego najznačajnijim srpskim književnicima - kaže za "Novosti" Matović, i dodaje:

- Nema nijednog savremenog stvaraoca iz Crne Gore koji sebe vidi u kontekstu srpske književnosti i stvara na srpskom jeziku. Izbačene su čak i epske narodne pesme: "Ženidba kralja Vukašina", "Kosovka Devojka"... Izuzetak su "Ženidba Milića barjaktara" i dve pesme Starca Milije, koje se svrstavaju u crnogorsku književnost!

Prošle godine po crnogorskim školama organizovani su seminari nastavnika kako bi bolje naučili novu gramatiku. Učili su, recimo, da su sve vlastite imenice koje se završavaju na slovo "a" ženskog roda. Jedna nastavnica reagovala je žustro govoreći kako je tek posle 15 godina braka saznala da joj je muž Periša "silna đevojka".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (42)

ss

29.09.2013. 11:00

Lopovluk i primitivizam neukih. Ali, neće to biti dugog vijeka, vjerujte! Будва

vuk-maniti

29.09.2013. 14:16

@ss - "ss" nijesu bas neuki !? Obucavaju ih "u hodu" !? Pogledaj manire lidera dzemperasa, kao da si ga izvadio iz najboljeg Kaubojskog filma !!! Znas li koliko oni mrze' one koji se sjecaju KO su i STO su bili ranije?! A o vremenu trajanja ce odluciti "uchitelji" ?!

vuk-maniti

30.09.2013. 17:51

@ss - Chudna je to sorta moj zoks!? To je kada kokoske umisle da su sokolovi ?! Nikada nemoj da ljude iz Crne Gore identifikujes sa vlashcu !!!?

bomba14223

29.09.2013. 11:17

Nije nama problem sto ce izkoreniti srpski jezik u cnoj gori vec sto u zemlji srbiji ima vise crnogoraca nego u crnoj gori.

statistika

29.09.2013. 15:30

@bomba14223 - "bomba 14223" KOJIMA VAMA ??? Posle drugog srpskog ustanka. CITIRAM:"Knez Milos Obrenovic se u 19.veku trudio da u Srbiji naseli sto vise Cigana, da bi drzava imala sto vise stanovnika od kojih bimogao da se ubira porez. Knez Milos je u najvecem broju uspeo da ih nastani u Pozarevcu i Kragujevcu. Nastanjenim Ciganima Milos je uvek izlazio u susret i izjednacavao ih sa Srbima."Bez imalo ironije pitam? Kome smetaju crnogorci, ovima Srbima prije Milosa ili ovima poslije ???

Ruben Lonuestro

30.09.2013. 13:43

@bomba14223 - @statistika ; posteni Crnogorci ne smetaju nikome ; smeta njihova sklonost neradu; precicama i okupiranju povlascenih funkcija ; kao sto smeta njihova odanost crnogorskom nacionalizmu u obavljanju javnih funkcija u Srpskoj drzavi. Srpsko narod je previse oslabljen da bi sedi mogao dopustiti da hrani takvu vrstu krpelja.

Ferhad Beranac

29.09.2013. 16:05

@SSSS - Jednostvavno izgleda da nece vise pod Srpski jaram to Srbi nazivaju kompleks.

crnogorac

29.09.2013. 21:42

@SSSS - sss@ Koliko ja znm CG je obijedila SRB u vaterpolo, ali u nacionalizam ne. Ubjedljivoste na prvo mjestro.

zoks

29.09.2013. 11:35

Novoformirani "crnoHorci"se naucili da pljackaju sve do cega stignu kao i njihovi mentori sa zapada!

vuk-maniti

29.09.2013. 11:41

Srpski jezik i Srpstvo postalo "presoljeno" sa Njegosem u Crnoj Gori !? Ja u Njegosa vjerujem onoliko koliko vjerujem da je rekao Rimskom Papi "Crnogorci ne ljube lance" kada mu je ponudjeno da poljubi okove kojima je bio okovan Sveti Petar (pravi svetac) !? Marko-Miljanov Popovic Drekalovic je i knjizevno i cojstvom i junastvom dao nesrazmjerno i nesumnivo (stose za Njegosa ne moze reci) licni doprinos Srpstvu u Crnoj Gori !!! Mada i njegovo porijeklo "iz iste kuhinje" pokusavaju obesmisliti???

vuk-maniti

29.09.2013. 14:07

@vuk-maniti - Marko Miljanov u Crnoj Gori se dokazao i kao knjizevnik i kao junak na bojnom polu ! Njegovo oruzje nije bilo: v(j)esticaranje, bacanje prokledstava niti podmetanje lazi !? Ima provjereno srpsko porijeklo i'ako mu pokusavaju podmetnuti arbanaske ili arnautske gene sa kojima je bio u vjecitom ratu, iako je uvazavao njihove vrijednosti ?! Prvu Crnu Goru sa svim institucijama drzave stvorio je Scepan Mali !!! Zasto se to krije da ne kazem da neko' laze'?! Zato je Crna Gora zato ovakva kakva je !???

Slobodan

29.09.2013. 12:32

U toku je praksa koja doduse vekovima traje da se unisti Srpski narodni korpus deljenjem,Stvaranjem novih naroda od jednog srpskog,negiranjem istorije i postojanja naroda Srpskog na ovim prostorima od davnina.Prepevavanjem istorije od strane islamistickih i katolickih medija koji su trenutno u ekspanziji. A sta mi cinimo, svoje istorije se stidimo i guramo je pod tepih tako da ce buduce generacije verovati u ,,Istinu,, koju nam plasiraju drugi a mi kao srpski narod ce mo polako nestati.

iskren

29.09.2013. 12:41

Proci ce i ovo! Sve ce se preokrenuti i ponovo ce svi ovi "otpadnici" trcati pod skute srpstva! Bivalo je to i ranije, bice ponovo! Srbi...malo vise vere u sebe a malo manje beznadja!!!

Славко

29.09.2013. 14:33

И ви све то пишете латиницом. Ћирилица је наше традиционално писмо, па кад већ, хвала Богу, штампате Новости на ћирилици, био би ред да и онлајн издање буде на ћирилици. Хвала!

dule

29.09.2013. 15:03

Zasto se cudite ? Ovako ce nas ponizavati susedni narodi sve dok mi u Srbiji njihovom narodu ne uzvratimo istom merom. Zasto Crnogorci u Srbiji imaju veca prava od bilo koga ? Ukinite im sva prava - pravo na jezik, pravo na poreklo, pravo na skolovanje, na lecenje, na zaposlenje...pa da vidite posle kako ce svi da pevaju na srpskom u Crnoj Gori

radoznalac

29.09.2013. 15:37

@dule - Kako se ukida pravo na poreklo? Kako bi Dule ukidao pravo na lecenje, to je mnogo jasnije. Sramno. Zbog tebe i slicnih Srbija je danas tu gde jeste. Verovatno bi pravo na lecenje uskratio jos mnogim grupama.

Ruben Lonuestro

30.09.2013. 13:37

@dule - parvo na fotelje dule ; treba im samo ukinuti pravo na fotelje po ministarstvima i pravo na prodaju narkotika po ulici ; sve ostalo ce doci samo od sebe.

Milan

29.09.2013. 15:13

Ništa m ne čudi od vlasti u Crnoj Gori. Tako je i kralj Nikola uskratio hranu srpskim borcima i narodu kada su 1915. prelazili preko Crne Gore do Skadra.

statistika

29.09.2013. 16:35

@Milan - Nijesam ljubitelj ni jednog Petrovic Njegos iako sam iz SRCA' Crne Gore, A JOS MANJE VOLIM VLASTI U MNE !!! Ko te slagao=dezinformisao "Milan"-e da je kralj Nikola ikada mogao takvu odluku (gadost) da donese a kamo li da je sprovede ??? "Namazan" je to bio poglavica, koji je znao da bi time potpisao sebi smrtnu presudu !!! Tada je i Crna Gora GLADOVALA i na Lovceni i na Mojkovcu !!!? Zene su svojim muzevima na front donosile iz kuce da jedu sto su imali ?!!!

Mile

30.09.2013. 00:28

@Dusko - Nemoj Dusko da te bude sramota! Ne zelim da zvucim pateticno ali Srbi u Crnoj Gori Imaju mozda najvise razloga da se ponose. Nije samo Njegos u pitanju nego i Karadjordje, Jovan Cvijic, vojvoda Misic i niz drugih velikana koji su poreklom iz Crne Gore. U 19. veku medju Srbima u Vojvodini (sto sam i ja) negovan je kult Crne Gore kao jedine slobodne srpske zemlje a Paja Jovanovic se naslikao crnogorskih motiva koji su budili srpsku svest. Glavu gore, nijedna laz ne traje vecno i budi ponosan!

Ruben Lonuestro

30.09.2013. 13:01

@Dusko - a mene je sramota sto crnogorijanac nije Pakistanac ; posto bi po mentalnom sklopu trebao da bude nesto tako ili tome slicno

karudijan

29.09.2013. 16:39

Ajde, ne pricajte gluposti...Skoro citav tekst vrvi od gluposti i poluistina. a uz to, sve izvuceno iz konteksta...Savjetovao bih vam da " Zivite i pustite druge da zive"...Svi cemo biti srecniji...

Dejan

29.09.2013. 16:45

Kao da je to nesto novo!!!Samo preslikani dogadjaji od pre 120-140 Godina na sadasnjoj teritoriji hrvatske.I tada su od Srba- katolika nastali--hrvati pa se kasnije i srpski jezik izgubi.

Deda Raka

29.09.2013. 16:52

Draga, bivsa braco, iz Srbije vam trebaju samo turisi i poljoprivredni proizvodi,lazni prijatelji sa Zapada kod vam daju nogu [ ostaje vam samo da se molite Bogu.

BACVANIN

29.09.2013. 17:21

Za vreme ove vlasti jedna ulica u Beogradu dobila je naziv po Milovanu DJilasu. koji je za vreme rata streljao po Crnoj Gori Srbe saborce.Posle rata otcepio je Baranju od Vojvodine dabi se dodvorio Titu.

Dragutin Lekic

29.09.2013. 20:16

Како се овде прославља 200 година од рођења највећег српског песника? Због Константина заборависмо Његоша!

atlas2000

30.09.2013. 05:23

Normalno da Crnogorci sad mogu slobodno reći da govore Crnogorskim jezikom! Srbi ko srbi, al da vam nametnemno naše, hahaha, e ne ide više tako, hahahaha!

Ruben Lonuestro

30.09.2013. 12:59

@atlas2000 - Moze to kreten da nazove kako mu volja - vasa glupost nema granice - ali ono sto je najvaznije ; sustina svege: nikada vam nece biti potreban recnik ili prevodilac da shvatite Srpski jezik ; to sto Srpski jezik kojim pricate odlucite da nazovete nekim drugim nazivom to je vas problem ; i kralj Ubu je kralj ; sto nebi i vi bili sto vam je volja da budete?

ss

30.09.2013. 19:44

@atlas2000 - атлас- Колики су твоји комплекси човјече ... Није ти лако, али те разумијем. Немаш идентитет, и то те боли. Шта да ти радимо...

Miha

30.09.2013. 16:20

@CrnoAlbanac - Ubio ga Marko Kraljevic tri puta :-) Izdace njegovu biografiju neko od tih silnih CG pisaca...