Doboj: Raste strah Srba povratnika

Lj. ĐURIĆ

22. 09. 2013. u 12:16

Duška Đurića (53) iz zaseoka Trnići kod Stoga pretukle i opljačkale komšije Bošnjaci. Motiv, najverovatnije, koristoljublje. Blagojević: Ovo su oprobane metode

DOBOJ - Duška Đurića (53) iz zaseoka Trnići kod Stoga, naselja 23 kilometra udaljenog od Zavidovića, pretukle su komšije Bošnjaci, a najverovatniji motiv napada je koristoljublje.

Ovo su prvi rezultati istrage, koju vodi policija Zeničko-dobojskog kantona, nakon što se brutalni napad dogodio proteklog vikenda.

- Pre par dana sam prodao ovce jednom policajcu Bošnjaku. Komšije su to znale i pre nego što sam uspeo odneti novac majci u Modriču, gde smo nakon rata sagradili kuću, napadnut sam i novac je nestao - rekao je Đurić, koji je nakon ukazane pomoći u zavidovićkom Domu zdravlja, pa u Kantonalnoj bolnici u Zenici, ipak, na svoj i zahtev rodbine, prebačen na dalje lečenje u dobojsku Opštu bolnicu.

Inače, napadnuti Duško je u Trnićima kod Stoga osim svoje čuvao i imovinu svog pokojnog brata Drage, koji je preminuo pre mesec dana.

POVREDE BlagojeviĆ je rekao da je grupa Bošnjaka, dva sata posle ponoći između petka i subote, provalila u Đurićevu kuću, izvukla ga na silu iz kreveta i isprebijala. Prema njegovim tvrdnjama, po Đurićevom telu vidljivi su tragovi teških udaraca.

Ovaj čin dodatno je uplašio malobrojne srpske povratnike u Zeničko-dobojskom kantonu, posebno u Zavidovićima, na čije područje se od predratnih deset hiljada Srba vratilo tek 300 porodica.

I ranije su se dešavali napadi slični ovome, a u jednom od njih je Spaseniju Lazić, povratnicu u naselju Dolac, deset kilometara udaljenom od Zavidovića, u njenoj kući napao neidentifikovani razbojnik, nanevši joj povrede u predelu leđa oštrim predmetom.

Policija Zeničko-dobojskog kantona na zapomaganje napadnute po prijavi njenih komšija izvršila je uviđaj, ali napadač nije otkriven. Povređena je prebačena u Dom zdravlja u Zavidovićima, gde je rodbina došla po nju iz Rudanke kod Doboja, i prebacila je u dobojsku Opštu bolnicu na dalje lečenje.

U Zavičajnom udruženju Zavidovićana sa sedištem u Doboju smatraju da su to već oprobani vidovi pritisaka na Srbe povratnike da se isele iz Vozuće, Stoga, Doca, Bočinje, Bakotića i Krsnog Polja, podozrenskih naselja duž reke Bosne u opštinama Maglaj i Zavidovići.

- Ovo nije dobra poruka i ona negira iskrenost lokalnih vlasti u Federaciji da žele pomoći intenzivniji povratak predratnih stanovnika Srba na ovaj deo BiH - kaže za naš list predsednik Zavičajnog udruženja Zoran Blagojević.

PRIJAVA

PREMA podacima Srpskog građanskog veća, koje ima svoje sedište u Zenici, za povratak u opštine Zeničko-dobojskog kantona zvanično se prijavilo 1.600 porodica sa 4.600 članova. Međutim, konstatovano je da je i nakon 18 godina od završetka ratnog sukoba ostvareni povratak zanemarljiv.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije