Bitolj: Obeležena 95-ogodišnjica proboja Solunskog fronta

Mladen Stančić

15. 09. 2013. u 18:33

Na Srpskom vojničkom groblju u Bitolju u nedelju je povodom 95. godišnjice početka proboja Solunskog fronta kojim označen završetak Prvog svetskog rata, održana komemorativna svečanost

Skoplje

Na Srpskom vojničkom groblju u Bitolju u nedelju je povodom 95. godišnjice početka proboja Solunskog fronta kojim označen završetak Prvog svetskog rata, održana komemorativna svečanost u organizaciji Ambasade Srbije u saradnji sa Počasnim konzulom Srbije u tom gradu Siljanom Micevskim.

Na svečanosti su ispred centralnog spomen obeležja na Srpskom vojničkom groblju u Bitolju položeni venci, sveže cveće delagacija Amabasade Srbije, počasnog konzula Micevskog, grada Bitolja, srpskih asocijacija u Makedoniji i zapaljene sveće za pokoj duša poginulim srpskim ratnicima u toj istorijskoj operaciji koja je dovela do trijufalnog završetka Prvog svetskog rata.

Povodom obeležavanja 95 godina od proboja Solunskog fronta na komemaraciji u Bitolju poruke mira da se nikada ne ponove ratna stradanja poput golgote srpskih ratnika u toj istorijskoj operaciji pre 9,5 decenija, kraj humki junaka koji počivaju na memorijalu u Bitolju uputila je Dušanka Divjak Tomić otpravnik poslova Ambasade Srbije u Skoplju.

Na komemoraciji na kojoj su prisustvovali i konzul Ambasade Srbije u Skoplju Dragica Janjić, vojni izaslanik VS Željko Simić, savetnik vladine Kancelarije za odnose sa dijasporom i Srbima u regionu Simon Đuretić, predstavnici lokalne samouprave u Bitolju, srpskih asocijacija, izveden je prigodan kulturno umetnički program.

Na Srpskom vojničkom groblju u Bitolju sahranjen je 1.321 vojnik. Veliki deo od njih poginuo je u borbama na Kajmakčalanu 1916. godine, u presudnim operacijama za proboj Solunskog fronta i okončanje Prvog svetskog rata. Na Kajmakčalanu u Spomen kosturnici počiva 4.400 poginulih srpskih vojnika, a na širem području Bitolja, u pojasu Mariova, u dolini reke Crne, na grobljima i izdvojenim humkama u selima Skočivir, Bač, Dobrveni, Živojno, Budimirci, Staravina... ostali su posmrtni ostaci oko osam hiljada poginulih srpskih vojnika u oslobodilačkim ratovima zauvek ostalih na istorijskim borbenim stratištima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Pavle Orlovic

16.09.2013. 00:29

Gospode Isuse Hriste Sine Boziji spasi i sacuvaj sve one koji su zivot dali za slobodu i spas Srbskog naroda od davnina do danas. Spasi Blagi duse njihove, oprosti im sva sagresenja hotimicna i nehoticna, uvedi ih u Carstvo Nebesko. Sad i u sva vremena i u vijekove vjekova. Amin!

Miro Markovic

16.09.2013. 01:45

Tuzno je sto mi, kao naslednici tih srpskih divova, nismo njima dorasli. Ne umemo da postujemo njihove doprinose nasoj slobodi. Ti mladi ljudi su polozili svoje zivote na pragu svoje buduce velike domovine, Jugoslavije, u kojoj svi narodi slovenskog porekla sa tri verska zakona, mogli da zive zajedno i u miru. Ideja je bila velicanstvena i plemenita, ali nazalost nasi oprobani neprijatelji (Nemacka, Austirja, Madjrska, Turska) kao i njihovi podrepasi: Slovenci, Rvati,i Bosnjaci sve rasturise.

Makedonac

16.09.2013. 09:50

@Miro Markovic - Posle takve pobede Srbija je imala pravo na svoju odluku kako ce dalje.Kraljevina Srbije je trebala da se koncetrise na pravoslavne teritorije,zacrtati ih i zadrzati.Da se na vreme odrekla nekakve si Jugoslavije,danas bi Srbija bila svetski faktor i svako bi dobro razmislio pre nego sto je napadne.Bili bi najaci i ekonomski,ne samo voeno.Nikad necu razumeti zasto su hteli "bratstvo" sa Hrvatima i Slovencima.Da li je to bio licni kraljevski interes...ne znam.

Aleksandar69

17.09.2013. 15:47

@Miro Markovic - Makedonac@ Kraljevini Srbiji je bila nametnuta zajednica naroda pod imenom KSHS.Zato sto u tom trenutku,teritorije bivse Austro-Ugarske,Slovenija,Hrvatska,Bosna i Hercegovina nisu bile u stanju da same oforme drzavni aparat i samim tim preuzmu upravljanje na teritotiji.Isti slucaj i sa novom drzavom Cehoslovackom.Rezime dobili smo teritorije i narode koji su nas smatrali okupatorima,a srpski narod rasejan u Rumuniji,Madjarskoj,Albaniji prepustili smo asimilaciji.