BANjALUKA - Protest teških bubrežnih bolesnika koji koriste tretman hemodijalize u Srpskoj prekinut je u sredu posle podne, nakon što su dobili pismeno rešenje Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS i Fonda zdravstvenog osiguranja RS da će im se omogućiti priznavanje statusa invalida i da će dobiti naknadu za tuđu negu i pomoć.

Ovo je “Novostima” u sredu oko 13 časova potvrdio Aleksandar Radun, sekratar Udruženja dijaliznih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika RS, koje predstavlja oko 1.000 pacijenta. On je dodao da će pacijenti sada nastaviti sa tretmanom hemodijalize.

Oko tridesetak članova ovog udruženja sa područja Banjaluke počelo je u sredu u sedam časova ujutro štrajk odbijanjem tretmana ispred Internacionalnog centra za dijalizu u Banjaluci, zahtevajući pismenu potvrdu institucija da će ispuniti njihove zahteve. Okupljene pacijente i predstavnike udruženja obišao je oko podneva ministar Slobodan Stanić i uručio im rešenje koje su iščekivali.

TROŠKOVI ALEKSANDAR Radun, sekretar udruženja, kaže da je on već devet godina na dijalizi, da mu je zdravlje loše i da je jedino rešenje transplantacija bubrega, koja je gotovo “nemoguća misija”. On je dodao da on košta ovo društvo 300.000 do 350.000 hiljada KM, budući da troškove dijalize plaća Fond zdravstva, dok translantacija košta oko 100.000 KM.

- Kada je reč o zahtevu koji se odnosi na status invalidnosti, taj deo je u okviru Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske. Mi smo otišli u Komisiju Fonda PIO Republike Srpske i ustanovili celu proceduru - naveo je Stanić.

On je precizirao da ovi pacijenti treba da se obrate porodičnom lekaru i izvade nalaze koje će odneti u Zavod za medicinu rada, a onda sa potvrdom u Komisiju za procenu invalidnosti Fonda PIO. A svi domovi zdravlja dobiće uputstva da ove pacijente uzimaju prioritetno, kako bi dobili lekarska uverenja o zdravstvenom stanju. Stanić je rekao da se tokom naredne godine otvaraju i HDC centri u Foči i Trebinju, što je takođe jedan od zahteva ovih pacijenata.

Inače, zahtev je pacijenata i da se omogući nesmetano dijaliziranje van RS, da se troškovi prevoza refundiraju onima koji koriste svoj prevoz i da se u svim centrima primenjuju isti standardi lečenja.

PRIJEDOR: NISU ODBILI HEMODIJALIZU

PRIJEDOR - Nijedan pacijent prijedorskog centra za hemodijalizu nije odbio terapiju, izjavio je načelnik ovog centra Ljubomir Vuković. - To su razumni ljudi, svesni da odbijanjem hemodijalize samo sebi prave problem i da ima drugih načina kako da se izbore za svoja prava, a o tome neka odluče nadležna ministarstva - dodao je Vuković. On je dodao da je u sredu ujutru u 7 časova redovno uključena kompletna smena koja treba da se dijalizira.

DOBOJ: UKLJUČENI SAT KASNIJE

DOBOJ - Dvadeset pacijenata od njih 123, koliko ih se dijalizira u centru “Frezenijus” u Doboju u sredu ujutro u 7 časova nije uključeno na redovnu smenu.

- Oni su uključeni jedan čas kasnije - potvrdila je za naš list načelnik Centra za hemodijalizu dr Gordana Žole. Iz dobojskog Udruženja dijaliziranih pacijenata su ranije najavili aktivno učešće u protestima pred zgradom Narodne skupštine i prestanak dijaliziranja, ako se ne počne primenjivati Zakon o transplantaciji. / Lj. Đ.