BANjALUKA - Na strani radikalnih islamista u Siriji, Avganistanu, Iraku, Čečeniji, Ingušetiji i Dagestanu bori se najmanje 340 građana BiH!

Ovaj podatak naveden je u „Informaciji o stanju bezbednosti u BiH“ Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost BiH koja je u posedu „Novosti“.

U dokumentu je naglašeno da su domaće bezbednosno-obaveštajne službe obradile 36 predmeta koji se tiču regrutovanja pripadnika radikalnih islamskih pokreta u BiH za odlazak na svetska ratišta.

Bezbednjaci su analizirali čak 71 predmet u vezi sa trgovinom oružja i eksploziva u BiH. Sve bezbednosne procene upućuju na pojačane terorističke aktivnosti pripadnika vehabijskog i selefijskog pokreta u zemlji, a suštinsko pitanje je kako će povratak džihadista sa svetskih ratišta uticati na bezbednosnu situaciju u BiH.

Predsedavajuća Komisije za odbranu i bezbednost Parlamenta BiH Dušanka Majkić, kaže, za „Novosti“, da bezbednosni izveštaji govore da bi povratak radikalnih islamista u BiH mogao da destabilizuje političku i bezbednosnu situaciju u zemlji.

- Komisija smatra da bi trebalo zakonom zabraniti odlazak državljana BiH na ratišta širom sveta. I izveštaj Stejt dipartmenta ukazuje da jača radikalni islamski pokret u BiH, a da je problem u neefikasnoj i nekoordinisanoj borbi nadležnih institucija i službi protiv ovog zla savremenog doba - ukazala je Majkićeva.

U Informaciji se dodaje da radikalni islamski pokret koji se razvija u BiH postaje ozbiljna pretnja po bezbednost cele Evrope.

- Bezbednosne službe moraju sačiniti efikasniji plan mera za suzbijanje pretnji od vehabijskog terorizma - tvrdi Majkićeva.

Ministarstvo bezbednosti BiH je zaduženo da Parlamentu BiH dostavi informaciju o tome šta se preduzima u bezbednosnom sektoru kako bi se izbegle negativne posledice učešća građana BiH na ratištima u inostranstvu i njihovog povratka u BiH.

I informacije iz Službe za poslove sa strancima BiH ukazuju na problem sa radikalnim islamistima u BiH.

Abu Hamza Imad el-Husein, koji u Imigracionom centru BiH čeka deportaciju, predstavlja, prema proceni Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH, pretnju za bezbednost zemlje, rekao je direktor Službe Dragan Mektić.

Mektić je rekao da u slučaju Abu Hamze nema kršenja ljudskih prava i da se prema njemu BiH odnosi u skladu sa zakonom.

I evropske bezbednosne službe nedavno su upozorile da je jačanje radikalnih islamskih pokreta u BiH, na principima vehabijske i salafističke ekstremne ideologije, izrodilo novu generaciju domaćih džihadista - „belih đavola“, koji su ozbiljna pretnja bezbednosti zemlje, ali i Evrope!

Navodi se i da su koreni vehabija u BiH rezultat rata, kada je u BiH došlo oko 3.000 stranih islamskih dobrovoljaca, mnogo oružja i novca. To je uvelo salafizam u BiH, posebno saudijsku verziju salafizma - vehabizam.


PROPAO DOGOVOR O DEPORTACIJI ABU HAMZE

REAGUJUĆI na stav člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića i poglavara Islamske zajednice BiH Huseina Kavazovića da Abu Hamzi, ukoliko ne može biti deportovan u neku bezbdnu zemlju, treba u BiH omogućiti suđenje ili ga pustiti na slobodu, Mektić kaže da je hipotetički moguće da Abu Hamza bude pušten iz Imigracionog centra, ali samo ako OBA donese novu procenu.

On navodi da je o deportaciji Abu Hamze skoro bio postignut dogovor, ali, zbog dešavanja u Siriji i pretnji po njegovu bezbednost, Služba za poslove sa strancima BiH sada traži treću zemlju gde bi mogao biti prebačen.

Nekadašnji pripadnik odreda „El mudžahid“, Sirijac Imad al-Husin (50), poznatiji kao Abu Hamza, pritvoren je u BiH od 2008. godine, jer ga BiH, na osnovu procene OBA, smatra pretnjom po bezbednost zemlje.