Spomenik Draži Mihailoviću kod Višegrada

Milica Kusmuk

18. 08. 2013. u 06:44

Spomenik lideru četnika prešao neobičan put od 1992. Napravljen u Vukovaru, prebačen za Beograd 1995, iseljen iz Brčkog 2005, sada je u Dobrunskoj Rijeci

Spomenik je star 21 godinu, a do sada se selio tri puta! Bista generala Draže Mihailovića napravljena je i prvobitno bila postavljena u Vukovaru 1992. godine, a sadašnja adresa mu je porta manastira Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci kod Višegrada.

Neobičnom putu, međutim, tu možda i nije kraj. Ravnogorski pokret iz Višegrada, koji je organizovao rekonstrukciju spomenika generalu Dragoljubu Mihailoviću, imao je nameru da ga postavi u selo Undrulje, u čijoj blizini je, na lokaciji zvanoj Draževina, 13. aprila 1946. OZNA uhvatila lidera četničkog pokreta. Od toga se, zasada, ipak odustalo...

Predsednik opštinskog odbora ravnogorskog pokreta Višegrad Miro Jeremić kaže da je ovaj spomenik prvo bio postavljen 1992. godine u Vukovaru gde je i napravljen.

- Zbog ratnih dejstava spomenik je sklonjen u Beograd. Međutim, 1998. godine bio je prebačen u Brčko - kaže Jeremić.

U Brčkom se zadržao do 20. oktobra 2005, kada je uklonjen po odluci tadašnjih vlasti u Distriktu.

OVEKOVEČENA KAPELICA Planirano je da se spomenik natkrije malom kapelicom. - Time će obeležje đeneralu biti dodatno zaštićeno od vremenskih uticaja, ali i dostojnije ovekovečeno - pojasnio je arhimandrit Jovan Gardović.

- Brčko je tada dobilo status Distrikta, a u gradu su bila dva srpska spomenika dok nije bio nijedan bošnjački i hrvatski. Zbog toga su vlasti odlučile da se ovaj spomenik ukloni i da svaki narod ima po jedan svoj spomenik u gradu - kaže Jeremić.

Tada je na scenu stupio ravnogorski pokret Republike Srpske.

- Odlučili smo da se spomenik iz Brčkog prebaci u Dobrunsku Rijeku, gde se i danas nalazi. Sada je u toku restauracija koja je neophodna - ističe Jeremić, dodajući da sada u Brčkom postoji bronzani spomenik Draži Mihailoviću u sklopu srpskog vojničkog groblja.

U opštinskom odboru Ravnogorskog pokreta Višegrad naglašavaju da je spomenik proteklih godina od "brojnih srbomrzaca" doživeo niz poniženja, zbog čega su odlučni da se spomenik ličnosti "pred kojom čitav vojni svet skida kape" restaurira i dovede u pristojno stanje.

Spomenik đeneralu Draži Mihailoviću svečano je otkriven u Dobrunskoj Rijeci, u današnjoj porti manastira "Svetog Nikolaja", u prisustvu nekoliko stotina ravnogoraca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Breki

18.08.2013. 12:05

@Ambasadori? - Nije ni čudo što je Srbija svaki dana manja.Dobro je Dobrica rekao niko ne laže tako kao srbin.Zato smo i dočekali kad u svetu kažeš da si srbin smatraju te zlikovcem bez presedana.

Zika

18.08.2013. 12:39

@Ambasadori? - Mi prvimo od nase nacije lakrdiju. Idemo u ekstreme pa ce nas sve da odvedu u Guatanamo ko da smo Talibani. Moramo da se osvestimo. Bicemo samo manji a ne veci.

GALEB BIJELI

18.08.2013. 13:23

@Ambasadori? - AMBASADORI?- tako je, podnesite zahjev odmah da Vam se što prije riješi! I odmah izdvojite nešto svog novca za njegovu izradu,jer ne možete sve očekivati od države.Ja sam siguran da ćete uspjeti, pa Vam držim palčeve!

Aleksandar69

18.08.2013. 13:48

Srpsko novinarstvo je doživelo moralno i svako drugo posrnuće.Objavljuju se i forsiraju nacionalistički članci i komentari.Objavljuju se komentari čitaoca,različitih nacionalnosti koji pljuju jedni na druge.Pritom misleći da je pravo i istina na njihovoj strani.Novosti osvestite se i ne dolivajte ulje na vatru.Prvo objavite komentar pa ga skinete.Smešno.

vita-brevis

18.08.2013. 13:50

Mozda bi zainteresovani postovaoci mogli da organizuju performans, poput Marine Abramovic? Da sede, nasuprot Cice, da se gledaju...

Бранко Стеванович

25.09.2013. 07:07

@gagymad - Strasno se je "borio" protiv nemaca, pa treba da ima spomenik.Velikan je onaj sto je ranjen na Sutjesci.