BANjALUKA - Bošnjačke političke partije uporno manipulišu i zloupotrebljavaju pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa njihovog naroda, čime su ovaj ustavni mehanizam koji štiti prava konstitutivnih naroda od preglasavanja većine doveli do apsurda!

Ovo je ocena srpskih poslanika i pravnih eksperata iz Banjaluke, nakon sve učestalijih bošnjačkih blokada zakona u Domu naroda Parlamenta BiH i Narodnoj skupštini Srpske.

Svi zakoni i odluke, tvrde naši sagovornici, u Parlamentu BiH i u Narodnoj skupštini Srpske, koji nisu u skladu sa sarajevskim unitarnim konceptom, po automatizmu se proglašavaju štetnim po vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda i osporavaju pred ustavnim sudovima.

Najnoviji primer ove zloupotrebe vidljiv je u vetu SDA na zakone o jedinstvenom matičnom broju, državljanstvu i prebivalištu.

Iako se ovi zakoni isključivo tiču procedure izdavanja ličnih dokumenta, u skladu sa dejtonskom strukturom zemlje, delegati SDA su ih proglasili "štetnim i opasnim po interese Bošnjaka i BiH". I samu hitnu proceduru po kojoj je trebalo da budu usvojeni proglasili su štetnom po njihov narod. Traže od Ustavnog suda da ih poništi.

NACIONALNI INTERES PRAVNI stručnjaci tvrde da se ustavna odredba o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa različito tumači i zloupotrebljava, što otvara mogućnost za razne političke manipulacije, jer pitanje nacionalnog interesa može biti pokrenuto za bilo koji zakon ili odluku Narodne skupštine RS.

Poslanik SNSD u Parlamentu BiH Slavko Jovičić kaže, za "Novosti" da je bošnjačka manipulacija pitanjem zaštite vitalnog nacionalnog interesa nedopustiva.

- Bošnjačke partije veto stavljaju na sve zakone i odluke koje potvrđuju dejtonsku strukturu zemlje. I set zakona o ličnim dokumentima im je zasmetao samo zato što jasno potvrđuje ustavnu poziciju Srpske i njene nadležnosti u ovoj oblasti - rekao je Jovičić.

Predsedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Ognjen Tadić smatra da zahtev SDA za pokretanje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog zakona o JMB, prebivalištu i državljanstvu potvrđuje i da postoji sukob između bošnjačkih partija u Domu naroda BiH. On je rekao da SDA koristi ustavni kapacitet da zaustavi usvajanje zakona, jer se odnose na pitanja o kojim se spori sa SDP BiH.

Tadić je naveo da bi ovakva situacija mogla trajati unedogled i da SDA može trajno onemogući donošenje tih zakona, ali i izrazio nadu da će prestati sa takvom političkom kampanjom, jer tako čini štetu građanima FBiH.

- Sada i građani koji su protestovali ispred institucija BiH u Sarajevu znaju da stranke iz Srpske nisu razlog njihovih protesta - dodao je on.

Po istom šablonu se ponašaju i bošnjački delegati u Veću naroda Srpske koji su, po instrukcijama iz partijskih centrala iz Sarajeva, osporili na stotine zakona usvojenih u Narodnoj skupštini RS.

Osporili su zakone koji se tiču pitanja prostornog uređenja Srpske, zemljišnjih knjiga, zapošljavanja i razvoja, gradnje spomenika, imovine, popisa stanovništva, naziva opština i grbova, himne... U svemu tome su prepoznali "opasnost po bošnjački nacionalni interes".