Berane: Spomenica za jubilej

M. SEKULOVIĆ

15. 07. 2013. u 20:23

Pripreme za proslavu 800 godina manastira Đurđevi stupovi. Dolazak najavili patrijarh srpski Irinej, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i dr. zvanice
BERANE - Kada 4. avgusta, na Svetu Magdalinu, zvona sa manastira Đurđevi stupovi u ovom gradu najave dolazak patrijarha srpskog Irineja, mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, episkopa SPC i Ruske pravoslavne crkve, biće to znak da je drevna svetinja upravo navršila prvih 800 godina života.

Pre toga u grad na Limu doputovaće visoke ličnosti iz sveta politike i javnog života ne samo Crne Gore, a nema sumnje, na hiljade ljudi sa raznih strana stići će pred svetinju, zadužbinu velikog župana Prvoslava.

Ovih dana, povodom velikog jubileja za čiju proslavu se užurbano pripremaju u manastiru, ali i celoj Eparhiji Budimljansko-nikšićkoj, iz štampe je izašlo delo „Manastir Đurđevi stupovi, književno-istorijska spomenica“, autora Vlajka i Damjana Ćulafića.

- Posle štampanja zbornika naučnih radova sa simpozijuma „Đurđevi stupovi i Budimljanska eparhija“, čiji je naučni nivo odmah zapažen i visoko vrednovan, nastala je potreba da se priredi književno-istorijska spomenica - kaže za „Novosti“ episkop budimljansko-nikšićki, gospodin Joanikije. - Tako smo od pisane zaostavštine manastira, značajnih, ranije objavljenih naučnih radova, zabeleženih predanja, poezije i književnoh osvrta, novinskih izveštaja i putopisnih beleški, dobili još jednu interesantnu knjigu o prvoslavljenim Stupovima.

- Ova knjiga liči na lepu mozaičku predstavu urađenu veštom majstorskom rukom od skupocenih dragulja izbrušenih narodnim pamćenjem kroz prošla burna vremena - kaže episkop Joanikije.

Prema njegovim rečima, priređivači ove spomenice, omogućili su čitaocima da se bolje upoznaju sa karakternim osobinama, životom i običajima pravoslavnog stanovništva na području Vasojevića.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije