Ljubljana: Protest na Dan državnosti

J. KERBLER

25. 06. 2013. u 21:09

U glavnom slovenačkom gradu 5.000 građana učestvovalo na skupu ”Za pravdu do zdravlja” i tražilo bolje zdravstvo, ali i ostavke političkog vrha

LJUBLJANA
OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA

VIŠE od 5.000 Ljubljančana izašlo je u utorak posle podne na ulice glavnog slovenačkog grada tražeči pravo na lečenje. Protest se poklopio sa proslavom Dana državnosti i iako je skup najavljen kao apolitičan, u organizaciji nekoliko lekarskih drušatava i sindikata, ipak su se čule političke poruke i zahtev za ostavku sadašnje premijerke Alenke Bratušek.

Skup ”Za pravdu do zdravlja” organizovan je zbog izuzetno lošeg stanja javnog zdravstva, jer građani moraju dodatnu da plaćaju većinu usluga.

”Zato je trenutak da izađemo na ulice”, poručili su organizatori skupa.

Opet su se čule uvredljive poruke na račun vlasti, ovaj puta ne Janšine, već Bratušekove. ”Ugledajmo se na Brazil i Istanbul”, poručila su okupljeni koji su sa Kongresnog trga obišlicentar Ljubljane.

”Svi na ulice”, uzvikivali su organizatori skupa, a mnogi govornici ukazivali su na probleme javnog zdravstva. Za sve su krivili korumpirane političare koji nisu sposobno da vode Sloveniju.

Hirurg Erik Bracelj je rekao da pre dvadeset i dve godine, kada je Slovenija postala samostalna država, nije mogao ni da pomisli da će danas stupati u povorci koja ukazuje na krupne probleme u društvu.

U povorci je bio i predsednik Društva slovenačkih pisaca Veno Taufer koji je oštro kritikovao političku elitu u Sloveniji, a više učesnika povorke tražilo je da premijerka Bratušekova ode sa funkcije, jer nije ispunila obećanja i očekivanja.

”Dosta diktature kapitala”, ”Zdravlje za sve”, samo su neki od transparenata koje su učesnici protestanosili, a skup je podržalo više od dvadesetak raznih organizacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije