Aleksandra Pandurević: Slede nove blokade Bošnjaka

S. MIŠLjENOVIĆ

23. 06. 2013. u 21:59

Poslanik Srpske demokratske stranke u parlamentu BiH Aleksandra Pandurević: Možda nas pritisci očekuju i kod pitanja vojne imovine ili drugih zakona

BANjALUKA - Glavni krivci što se srpski predstavnici ne osećaju bezbedno u Sarajevu su institucije FBiH i BiH koje nisu radile svoj posao 6. juna kada je blokiran Parlament BiH. Tu su prvenstveno MUP Kantona Sarajevo, kantonalno i Tužilaštvo BiH koje su, prema izveštaju gospodina Himze Selimovića, odbijali da rade svoj posao, iako, pravnici tvrde, da je reč o vrlo ozbiljnom kršenju Krivičnog zakona BiH, kaže u intervju za "Novosti" Aleksandra Pandurević, poslanik SDS u Parlamentu BiH.

- Probajte vi na trotoaru u Sarajevu da ostavite automobil, a izlazi iz parlamenta su dva dana bili blokirani sa šest automobila, od kojih su neki ukradeni. Takođe, odgovorne su i one političke opcije koje su imale svoje prste u svemu ovom, prvenstveno SDP i SDA. Visoki funkcioneri Saveta ministara iz SDP direktno su bili angažovani na organizaciji demonstracija i to su naši ministri dan ranije rekli na sednici Saveta ministara. Nedopustivo je, takođe, da gradonačelnik Sarajeva dođe i podrži blokadu institucija ili da kantonalni ministar Nermin Pećanac kaže da poslanci to treba da rešavaju, a ne policija, iako dobro znaju da je ono što se dešavalo krivično delo - ističe Pandurevićeva.

* Kada se može očekivati dogovor oko ponovnog odlaska srpskih predstavnika u Sarajevo?

POSAO ZA TUŽILAŠTVO * DA li je realno očekivati od pravosuđa BiH da kazni organizatore blokade PBiH, ali i naručioce protesta?
- Prema tumačenjima pravnika, 6. juna se desilo vrlo ozbiljno delo koje Krivični zakon BiH tretira kao otmicu, a plus je tu i otmica lica pod međunarodnopravnom zaštitom, odnosno, stranaca. Očekujemo da se Tužilaštvo BiH ozbiljno pozabavi tim danom.

- Mi samo jedan zahtev imamo, a to je da nam se garantuje bezbednost i nesmetan rad bez pritisaka i ucena. Pre svega, Nezavisni odbor, Savet ministara i Komisija za odbranu i bezbednost su ti koji sve treba da analiziraju i donesu zaključke. Mi poslanici i delegati iz RS smo u stalnom kontaktu i sve naše odluke su do sada bile jednoglasne, a verujem da će biti i ubuduće. Da li postoji opravdan strah da, ukoliko se srpski predstavnici vrate na radna mesta u Parlament BiH, ponovo dođe do organizovane blokade i talačke krize? U ovom trenutku da! Jer, ko jednom upadne u mišolovku, dobro otvori oči. Na policijskim, izvršnim i pravosudnim institucijama je da pokažu da pravna država postoji makar malo i da ne dozvole stanje anarhije.

* Posle pritisaka za usvajanje Zakona o JMB koji mogu biti novi uslovi i pritisci na srpske predstavnike u Sarajevu?

- Zahvaljujući jednom glasu iz RS u Sarajevu, u protekle tri godine ne samo da nije moglo proći nijedno štetno rešenje po interese RS, nego je i loptica krize čitavo vreme bila u FBiH. Kada su videli da ne mogu da nas slome kroz institucije, pribegli su pritiscima ulice da bi kroz jedan zakon izbrisali granice entiteta i krizu iz FBiH prebacili na nivo BiH, uvlačeći u nju i RS. Vlada RS je problem JMB rešila, kada je videla da SDA i SDP ni po koju cenu ne žele zakon koji poštuje ustavnu strukturu zemlje. Lagumdžija i Tihić su tada pokazali da su spremni čak i decu da koriste, ostave ih u FBiH bez JMB, samo da bi izbrisali entitetske linije. Da su ono bile demonstracije za JMB, onda bi bile pred centralama SDP i SDA, jer su oni odgovorni što deca u FBiH, za razliku od RS i Brčkog, nisu imala JMB. Ovako, pokazalo se, bile su politički pritisak na nas da učinimo potez na štetu RS, što potvrđuju i kasnije izjave NVO, poput 1. marta, koje su učestvovale u demonstracijama. Kada jednom pribegnete sili kao pritisku, onda ne možete isključiti da nas isto čeka i kod pitanja vojne i državne imovine, ili drugih bitnih zakona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)