Petnjica- Opštinu čekali 57 godina

M. SEKULOVIĆ

30. 05. 2013. u 07:19

U Petnjici oduševljeni što su se izborili da ponovo dobiju lokalnu samoupravu

BERANE - Odlukom poslanika Skupštine Crne Gore, posle 57 godina, Petnjici, kraju u Bihoru, dvadesetak kilometara od Berana, gde gotovo isključivo žive Muslimani-Bošnjaci, vraćen je status opštine.

- Nema tu šta da se priča. Oduševljeni smo odlukom poslanika. Preuzimamo sudbinu u svoje ruke. O svojoj sudbini odlučivaćemo sami, tako da nemamo pravo na greške, niti ćemo imati opravdanja za njih. Ispunjeni su naši snovi, a sada nam predstoji mnogo posla - kaže, za „Novosti“, predsednik Odbora za povraćaj statusa opštine Petnjici Muslija Kalić.

On otklanja sve nedoumice u vezi sa razgraničenjem Petnjice sa selima na području Police u opštini Berane.

- Mi vekovima živimo zajedno. Znaju se granice između dva područja, tako da tu neće biti ničega spornog. Niko neće biti zakinut ni za pedalj zemlje - kaže Kalić.

Isto kaže i jedan od čelnika SDP Rifat Rastoder, koji je jedan od zagovornika povratka opštine.

- Granice ništa ne može remetiti, a sve i da se to desi, mora se rešavati kroz drugu zakonsku proceduru. Ako bude potrebno, ići ću peške kako bi to meštanima pojasnio - kaže Rastoder. - Zahtev Petnjičana nije bio motivisan uskopolitičkim ili nacionalnim interesima, već je cilj da se udovolji višedecenijskom zahtevu građana sa tog područja.

PETNJICA NA području Petnjice živi 6.713 stanovnika. Područje se prostire se na 173 kvadratna kilometra, a čine ga 28 naselja. Pojedina naselja od mesnog centra Petnjice udaljena su po 20 kilometara, a od Berana 40. Površinom područje Petnjice je prostranije od opština Budva i Tivat. Posle oduzimanja statusa opštine, Petnjica je organizovana kao mesna zajednica, najveća u Crnoj Gori. Davne 1963. podeljena je na sedam MZ. Još 1991. godine pokrenuta je inicijativa za povratak statusa opštine, ali je sve stalo po izbijanju rata u bivšoj SFRJ. Inicijativa je obnovljena 1998. i podržalo je 7.523 građana. Pošto je propala, obnovljena je 2002. i, konačno, 2010. godine.

Poslanik DPS iz Berana Saša Pešić od buduće lokalne samouprave očekuje da bude visokoprofesionalna i organizovana, odnosno da bude servis građana.

- Formiranje opštine imaće opravdanje samo ako bude samoodrživa - kaže Pešić, jedan od predlagača zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore.

Izbora za lokalnu samoupravo ipak neće sada biti i u Beranama, bez obzira na činjenicu što iz sastava opštine odlazi znatan deo teritorije i značajan broj građana.

Opozicione partije kažu da je razlog jasan, baš kao što je jasno da vladajuća crnogorska koalicija nije dozvoljavala odlazak Petnjice zbog toga što je ovaj kraj sa oko 2.500 glasova „držao“ vlast DPS u Beranama.

- DPS samo misli da će održati vlast u Beranama nasiljem nad pravom i zakonom. Biće izbora u Beranama, i to vrlo brzo - kažu gotovo uglas čelnici beranske opozicije, koji su zajedno iz Petnjice donosili po stotinak glasova.

Da li će se izlaskom Petnjice nešto promeniti, videće se na narednim izborima.

ČESTITKA BOŠNJAČKE STRANKE

BOŠNjAČKA stranka čestitala je građanima Petnjice dobijanje statusa opštine, ocenjujući da je time ispravljena istorijska nepravda kojom je građanima bihorskog kraja oduzeta opština.

Time će, kako su ocenili iz BS, najzad biti realizovana obećanja svih relevantnih političkih faktora koji građanima godinama obećavaju povratak opštine.

- BS je zadovljna što je ostvaren jedan od osnovnih ciljeva našeg programa - kaže se u čestitki.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

ranko

30.05.2013. 09:06

Ova prica o otimanju opstine je glupost prije drugog svetskog rata Petnica je bila opstina a Berane srez sto je bilo iznad opstine tada onda su srezovi ukinuti i preimenovani u opstine a opstine u mesne zajednice ovakvih bi opstina bilo na svakom koraku da se prati ova logika