Geografija koja sluđuje

R. M.

sreda, 29. 05. 2013. u 07:22

Географија која слуђује
Međurječje pripada opštini Rudo u Republici Srpskoj, ali je okruženo – Srbijom. Situacija nasleđena od Turaka i Austrougarske ostala do danas

RUDO - Međurječje je teritorija od četiri kvadratna kilometra u vlasništvu opštine Rudo (Republika Srpska - BiH), okružena sa svih strana - zemljom Srbijom. Takvo stanje nasleđeno je od povlačenja Turske iz BiH, a i zahvaljujući kartografskoj preciznosti Austrougarske. Pripada Rudom, a Priboj je još u vreme Jugoslavije, na teritoriji Međurječja sagradio kompletnu infrastrukturu, zgrade, školu, ambulantu, policijsku stanicu i druge objekte institucije za sedište svoje MZ Sastavci, koja okružuje Međurječje.

Kroz “ostrvo” se i iz Rudog i iz Priboja ide u Pljevlja. Tu međe i tromeđe ima u izobilju, pa je život u ovom geografskom isečku toliko komplikovan da ga je teško i opisati a kamoli u njemu i živeti.

- I dve trećine pribojskih sela idu kroz Međurječje u Priboj, pošto prođu kroz “prsten” od dva kilometra teritorije Srbije (MZ Sastavci), i onda još 15 kilometara teritorijom Rudog, do graničnog prelaza Uvac - kaže Miro Grabovčić, stanovnik Međurječja, a predsednik MZ Sastavci.

Njegov brat Radoslav, koji živi sa porodicom u zajedničkoj kući na dva sprata sa Mirom, službeno je građanin Priboja, pa njihova dva automobila u istom dvorištu imaju različite registracije. Kakvi i čiji zakoni vladaju u Međurječju, “bescarinskoj zoni”? Do njega se najbližim putem iz Rudog od 12 kilometara dolazi tako što se moraju proći dva “prstena” Srbije, selo Sjeverin (Priboj), u dužini od četiri kilometra i onda, nakon još nekoliko kilometara Bosnom, ući u Sastavke, a odatle u Međurječje.

- Uz sve to, putnik namernik i ne zna kada je u kojem trenutku u kojoj državi, izuzev ako mu se ne dogodi saobraćajni udes. Policija tačno zna granicu, ovlašćenja i nadležnost. Kad je udes ili kakav drugi belaj u Međurječju, na uviđaj dolazi policija iz Rudog, i obratno iz Priboja - kaže Mirjana Grabovčić, supruga predsednika MZ Sastavci zaposlena u Razvojnoj agenciji u Rudom.

Za sve ovo vreme Međudržavna komisija za utvrđivanje granice između BiH i Srbije, tapka u mestu. Možda će, kakvi su, sve prebaciti u nadležnost Beča i Istanbula, jer su grešku u Međurječju napravili njihovi vladari, a to prihvatio i Tito.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije