Bijeljina: Pismo podrške Kačavendi

V. MITRIĆ

23. 04. 2013. u 21:08

Sveštenici, njih oko 200, pre smene potpisali pismo podrške episkopu Vasiliju, koje je naslovljeno Svetom arhijerejskog sinodu, patrijarhu srpskom Irineju i svim arhijerejima SPC

BIJELjINA - U Zvorničko-tuzlanskoj eparhiji u utorak nije bilo nikakvih zvaničnih reagovanja na razrešenje episkopa zvorničko-tuzlanskog Vasilija Kačavende, koji je na njenom čelu bio 35 godina. Još se ne zna ni kada će administrator, koga je odredio Sinod SPC, episkop banjalučki Jefrem, stići u Bijeljinu, gde je od početka rata do danas „privremeno sedište“ te eparhije SPC.

Izvesno je, međutim, da su sveštenici, njih oko 200, pre smene potpisali pismo podrške episkopu Vasiliju, koje je naslovljeno Svetom arhijerejskog sinodu, patrijarhu srpskom Irineju i svim arhijerejima SPC.

- Preko sredstava javnog informisanja saznali smo da je naš nadležni episkop zvorničko-tuzlanski gospodin Vasilije podneo ostavku na dužnost eparhijskog arhijereja „zbog bolesti“ - stoji u pismu. - Ova vest je, razume se, među sveštenstvom i narodom primljena sa velikim iznenađenjem i nevericom. Nama sveštenicima je bilo poznato da naš vladika ima neke manje zdravstvene probleme, ali nikada nije pominjao da bi se zbog toga povukao sa svoje episkopske dužnosti.

Kao razlog navođeni su njegovi, manje-više poznati tobožnji „gresi“, koje njegovi i naši neprijatelji šire i proturaju već nekoliko decenija - naglašeno je u pismu. - Još dok je vladika bio mlad đakon kod blaženopočivšeg episkopa Longina, o njemu su počele da se šire neverovatne i fantastične priče koje su smišljane i pripremane u, nama ovde poznatim, „kuhinjama“. I ne samo o njemu.

Potpisnici pisma, onda dodaju:

- Hajde da ne prihvatimo ni to zdravo za gotovo, nego kao razumni ljudi i hrišćani stavimo na ispit i to narodno iskustvo i pravilo, pa da jedinim i večno nepogrešivim jevanđelskim metodom proverimo vrednost i kredibilitet vladike Vasilija, ali istovremeno vrednost i kredibilitet onih koji o njemu, dodajemo: i o nama, šire takve laži i neistine.

Nakon toga, u pismu sledi i zaključak:

- Nasilno penzionisanje vladike Vasilija i njegovo uklanjanje sa eparhije, za iskonstruisane, zlonamerne i lažne optužbe, koje su dosta manje i bezazlenije od onih koje su postojale „vo vremja ono“, kada je od istog Svetog arhijerejskog sabora izabran za vladiku, bilo bi u najmanju ruku nelogično i zbunjujuće i predstavljalo bi isuviše odocnelu „naknadnu pamet“. Kad je biran za vladiku tada je bio mlad, pa se nekako moglo i poverovati u istinitost optužbi, jer svaka „mladost je ludost“. Ali ta generacija episkopa u Saboru nije upala u tu zamku. Međutim, sada kada je čovek u osmoj deceniji života, potezati i podgrejavati stare optužbe i pripisivati ih starcu, zbilja liči na „šminkanje mrtvaca“ i „ulepšavanje babe“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

Mićo Mićić - Gradonačelnik

23.04.2013. 21:22

Pa ko će sada za mene odrađivati poslove i finansirati privatne poslove.

oni da mi svete vodicu i da me uce veri??

23.04.2013. 21:30

Ma da bre,"iz dobro poznate "kuhinje" neprijatelji najlepseg, najpametnijeg, najpravednijeg, najzdravijeg, najpostenijeg naroda na svetu su hipnotisali vladiku Kacavendu i Pahomija pa su oni silovali decu, napadali mladice, placali muske prostitutke od narodnih para...samo zato jer smo mi sveti, pravoslavni pravednici i oni hoce da nas uniste jer su ljubomorni na nas.Ono sto mi vidimo na snimcima nije istina, jer smo hipnotisani od NATO i Amerike i to je zavera Amerikanaca i Marsovaca protiv nas

Hrvat

23.04.2013. 21:36

kako se pop peasi, vidii na netu, dobri komadi, dobro kao uvertira i pomirenje nacije i pravoslavlja pred pride, zivela konacna demokracija

Bojan @

23.04.2013. 21:38

Od kada nema vise naseg sveca pokojnog Patrijarha Pavla,radi ko sta hoce,sve vise mi se pojedini popovi gade ! Bilo bi lepo objaviti spisak tih popova.Velika je sramota za nasu crkvu da se o ovome cutalo mesecima ! Znaci znali su celo vreme,i parve se blesavi ! Ogorcen sam na pojedine crkvene "velikodostojnike"kazem POJEDINE ! Ima dobrih ljudi,ali se sklanjaju ,kakvi su tu klanovi u pitanju.Boze nas dragi Pravoslavni sacuvaj nas od nevolja i izbavi nas ! Nemamo pastira da nas vodi dalje !

Veljko

23.04.2013. 21:44

A snimak na kome su Kacavenda i jos neko, e to nije gej i nije krsenje kanona. Mi smo slepi i ne treba da verujemo rodjenim ocima.T o je montaza prljavog zapada, EU, NATO i svih onih koji mrze srpsko pravoslavlje.

aleksa

26.04.2013. 09:16

@DusanRS - stavili su potpis jer u vreme potpisivanja ti snimci nisu ni obelodanjeni. drugo, ustrojstvo crkve je takvo da oni moraju biti odani i poslusni vladiki bez pogovora, a u tom momentu on jos uvek nije bio resen duznosti....sto se tice crkve on je mnogo uradio i doprineo crkvi i crkvenom zivotu to niko ne moze da spori, a ukoliko ima kakvih greha i sukoba sa zakonom neka odgovara onima koji su zaduzeni za to.....

Dejan

24.04.2013. 03:40

Jasno je svima da je ekumenski pokret previše uzeo maha i da je istinsko pravoslavlje na udaru odavno

Velika Obarska

24.04.2013. 04:43

Koliko smo nisko pali kad 200 svestenika podrzava homoseksualca, pedofila i ubicu! I hocemo da nam Bog pomogne da sacuvamo Kosovo! Kako da ne!

Stojsa

24.04.2013. 04:47

Budimo iskreni. Jadni svestenici se boje razvratnih vladika I svasta ce potpisati, napisano u "kuhinji" zvanoh epikopska palata. Prica se da je Kacavenda ucenjivao popovem uvanjem popadija. I to je "montaza" neprijatelja. Na sud tog diktatora Kacavendu I neka dokazuje da je nevin. To ce opametiti jos neke.

alex miles

24.04.2013. 06:44

Ponesto su oboleli ovi popovi i to mentalno. Tamjan im bas ne odgovara, a toga su blizu. Za sada leka nema !

Pale

24.04.2013. 08:44

Covek je posten i nevin. Napadaju ga bez razloga. Cudi me da vi iz Srbije nasedate na ovu muslimansku propagandu.

CNN

24.04.2013. 10:32

Uvek treba ni po babu ni po stričevima... Čudi me podrška nečemu što je očigledno i ruši ugled SPC.

Republika Srpska

24.04.2013. 12:21

@CNN - Tri stvari su u pitanju: 1. Većina sveštenika (ne samo ove Eparhije) su licemjeri, 2. Pismo je pisao vladika ili neko njegov, 3. Strah sveštenika od mogućnosti da ostanu bez izvora za lagodan i bezbrižan život.

Karl Marks

24.04.2013. 11:28

Baš muslimani imaju koristi od ove propagande ? Niko nema koristi od ove sramote samo štetu, jadni smo mi kad nam crkva još komanduje ko u srednjem vijeku...

Pop

26.04.2013. 11:34

@ - Pismo je potpisano prije 20 dana. Tada se većina sveštenika nadala da su svi oni novinski tekstovi laž i dio organizovane hajke na vladiku. Danas, nakon objavljivanja većina ne bi to potpisala. Autoru bih skrenuo pažnju da je samo prvi dio objavljenog pisma originalan. Ostalo je sam izmislio ili ga je neko pogrešno obabijestio.