Rehabilitovani Budvanin: Nadoknada teža od robije

S. GREGOVIĆ

10. 04. 2013. u 07:25

Рехабилитовани Будванин: Надокнада тежа од робије
Jovan Mitrić, rehabilitovan pre pet godina, kaže da je ponovo ponižen i uvređen. Ponudu da mu se za “duševne bolove” isplati 4,5 evra po danu odbio

BUDVA - Osećam se kao da ponovo krećem na robiju.

Jovan Mitrić, penzioner koji od “kosovskog pogroma” 1999. živi u Budvi, jedan od poslednjih robijaša Brozove Jugoslavije, rehabilitovan pre nešto više od pet godina, ponovo je - ponižen. Ovoga puta rešenjem Ministarstva pravde i državne uprave Srbije, koje mu za 356 dana provedenih u tri kazamata druge Jugoslavije, tokom 1978. i 1979, nudi “za pretrpljene duševne bolove” nepunih 4,5 evra po danu.

- Ovo je nečuveno, na ovakav način se ne odlazi u Evropu - ogorčen je Mitrić. - Moram da upitam: koliko je koštao dan robije nezakonito uhapšenim pojedincima u operaciji “Sablja”, kao i u mnogobrojnim drugim hapšenjima koja su bila nezakonita? Iz medija saznajem za milionske sume za samo nekoliko meseci provedenih u zatvoru. Poniženje nisam prihvatio - rešenje sam predao advokatu, žalbe radi.

Hod po mukama, tada mladog inženjera, šefa sekcije Pokrajinskog geodetskog zavoda u Prištini, počeo je presudom koju je “u ime naroda” izrekao Okružni sud u Kosovskoj Mitrovici, sa potpisom predsednika veća Ismeta Emre. Izrečena mu je kazna zatvora od 2,6 godina, koju je delom izdržao u zloglasnoj Lepoglavi.

- Presudio mi januara 1978. Emra, emigrant iz Albanije (poznat po tome što je oslobodio Azema Vlasija), zbog toga što sam ukazao na mnogobrojne propuste ondašnjeg režima, koji su doveli do današnjeg stanja na Kosovu - priča za “Novosti” Mitrić, koga teret godina, muka i patnji nije slomio.

Buntovnik s razlogom, kako kaže za sebe, okrivljen je zato što je “zlonamerno i neistinito prikazivao društveno-političke prilike u zemlji”. U restoranu “Dubrava” u Leposaviću govorio je o tome kako je Broz stvorio kult ličnosti veći od Staljina, kritikovao (ne)prilike na Kosmetu, ZUR, veličao Đilasa...

NIKO NE MOŽE DA PLATI - ZA vreme robijanja moja porodica i ja smo izgubili mnogo novca. Godinama bez moje plate, koja i nije bila mala, poniženi i uvređeni...
To, dakako, niko ne može da plati. I nisam očekivao neke takve naknade. Ali ovo... 500 dinara za dan nepravedne robije, kutija malo boljih cigareta, sramota je na koju ne pristajem.

- Rekao sam ja tada i više od onoga što piše u požuteloj presudi, ukazivao na velike greške Ustava iz 1974, koji je u stvari razbio SFRJ i, nažalost, prognozirao sam budućnost Kosova. Nevoljno moram reći da su tada protiv mene svedočili i neki Srbi, da bi se dodvorili vlasti. Ti obični ljudi, moje komšije, ponašali su se kao i srpski rukovodioci iz tog vremena prodajući državu za lične privilegije - seća se Mitrić.

Odležao je u Lepoglavi godinu dana, pošto mu je kazna u međuvremenu smanjena. Žena i dvoje dece ostali su bez primanja, žigosani, posramljeni. Kada se vratio iz tamnice, Jovan je bio bez posla pola godine jer je bio “moralno-politički nepodoban”. Dobio je nekako posao u “Feroniklu” u Glogovcu, ali su ubrzo usledile nove muke.

Tadašnji direktor Jusuf Zejnulahu, sa Šaipom Nezirijem i Iljazom Krasnićijem, organizuje 1984. “proces” protiv Mitrića. Hapse ga, tuku u stanici policije. Mesecima se oporavljao od batina, sud mu je ekspresno odredio zatvor od dva meseca, a Zejnulahu, koji je posle Kačaničkog ustava bio proglašen za prvog predsednika “republike Kosovo”, otpušta ga s posla. Proglašen je za srpsko-crnogorskog nacionalistu. Posle izdržavanja kazne, nove muke: bez posla, bez para, prokažen...

Posle tri decenije, početkom 2007, Okružni sud u Kosovskoj Mitrovici je usvojio njegov zahtev za rehabilitaciju. Dokazao je da je čist, ispravan čovek. Bila je to verovatno jedinstvena presuda onog istog suda koji ga je strpao u zatvor. Bio je zadovoljan, ali i tužan. Već je bilo jasno da mu otimaju Kosovo, na kom je živeo više od 40 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

hick cyrillic

10.04.2013. 08:53

Koliko mu drzava duguje? S obzirom na nase prilike, jedan trosoban stan u Beogradu bio bi zadovoljavajuca nadoknada.

Vlada99

10.04.2013. 09:33

@hick cyrillic - Neće da može. Baš se tu uselila kuma prijatelja brata od strica onog malog iz Opštine.

Aleksandar69

10.04.2013. 14:51

@hick cyrillic - Kuma je odustala,posto je dobila komforniji,petosoban na Novom Beogradu,blizu Usca!

zoks

10.04.2013. 12:53

E to su bili brozovi skojevci,za koje bi veliki broj Srba i danas dao zivot!I moj stric je 1974 godine rekao u Skupstini da je tada donesen Ustav katastrofa za Srbiju i Srbe uopste,i bio izbacen iz SKJ!A otac moj okoreli monarhista mu govorio da se okane komunjara!Iz Albanije su sa namerom dovodjene hiljade i hiljade siptara da bi se napravilo ovo sto je napravljeno,a spremljeno jos pre skoro 1100 godina!

Srki

10.04.2013. 13:33

Svaka cast ovom coveku. Da je bilo vise takvih danas problem Kosova ne bi postojao. Porucio bi mu da je demokratska vlast u Srbiji dobrim delom nastavila putevima bratstva i jedinstva pod Tadicem. Nazalost, tako to zele centri moci van drzave. Nadam se da ce mu aktualne ili neka druga vlast nadoknaditi stetu realno, a do tada ima moralnu satisfakciju u ocima mnogih koji su ovo procitali i koji znaju sta se desavalo u onoj drzavi.

Minja Cicmil

21.08.2013. 10:26

Ponos je cesto bolan, ali efikasan lek za mnoge boljke pa i za dozivljenu nepravdu. Kad vec nisu dali toliko da kupis stancic u Beogradu ,ponosno dalje uzivaj u nasoj lepoj CG.