Zagreb najskuplji u EU

J.KERBLER

05. 04. 2013. u 11:52

Dok Zagrepčanima za osnovne režije odlazi i pola plate, stanovnici Pariza da bi platili struju i gas izdvajaju tek 5,8 odsto mesečnih prihoda

ŽIVOT u Zagrebu, ako se računa koliko zarađuju građani i troškovi za komunalije, najskuplji je u Evropskoj uniji.

Pokazalo je to najnovije istraživanje, pa je tako Zagreb pretekao London i Pariz po skupoći.

Javni prevoz u glavnom gradu Hrvatske rekordno je visok u odnosu na ostale evropske gradove, a slično je i sa cenama struje, gasa i odvoza đubreta.

Kako Zagrepčani zarađuju tri do četiri puta manje od stanovnika velikih evropskih metropola, najveći deo kućnog budžeta odlazi na režije.

Istraživanja pokazuju da gotovo 200 evra košta život u malom stanu, ali samo kada se uračunaju troškovi struje, gasa i odvoza đubreta.

Sa svim ostalim troškovima komunalija, prevoza, prosečne režije prelaze i 500 evra, a onima koji imaju i stambene kredite i više od 1000 evra!

Tako Zagrepčani za režije i to one minimalne izdvajaju od četvrtine do polovine plate, a stanovnici Pariza tek 5,8 odsto, a Londona 8 odsto.

Zagrepčani da bi kupili manji stan moraju da rade 14 godina, dok stanovnici Berlina svega pet godina.

Jedina uteha može Zagrepčani da bude ta što slove kao bezbedan grad, koji obezbeđuje relativno dobro zdravstvenu zaštitu za svoje stanovnike. Pazi se na ekologiju, ali na kraju račun dolazi građanima.

Svetska baza podataka o kvaluteti života Numbeo sadrži podatke za gotovo 3.268 svetskih gradova, a i ona pokazuje koliko Zagrepčani skupo žive.

Troškovi za hranu gotovo su identični kao stanovnicima bogatih gradova, a za mnoge neophodne životne potrebe Zagrepčani izdvajaju gotovo kao stanovnici Njujorka.

Od članica EU od Zagrepčana lošije žive samo stanovnici Sofije i Bukurešta.

Uoči lokalnih izbora u maju, staro rukovodstvo Zagreba koje predvodi gradonačelnik Milan Bandić, teško će moći da objasni građanima kako grad koji grca u dugovima, sada krpi budžet uzimajući od sve siromašnijih Zagrepčana, koji plaćaju i najviši porez u zemlji.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Bocky

05.04.2013. 12:07

@Mile - Pa mi jos nismo u EU!!! Al kad udjemo mi cemo onda da budemo najskuplji! Necemo da dozvolimo da tamo neko drugi bude skuplji od nas.

Krle

05.04.2013. 12:08

Po drzavnim i gradskim firmama se pozaposljavala armija prekobrojnih po stranackim, rodjackim i domoljubnim kljucevima. Ova oligarhija si je nastelovala place kroz monopolisticko formiranje cena na blizu 1000 evra neto i nije ih briga za ostale gradjane koji cesto moraju biti i gladni da bi platili rezije

gici

05.04.2013. 15:46

Samo"hrabro"u eu pa kad vam uvale jevrice umesto lasica(kuna)eto novog bankrota.Mada njih Nemci vole pa ih mozda upropaste tek na kraju

Sadman Sway

05.04.2013. 17:39

Nije istina Zagreb je najskuplji grad na svijetu ,zato beogradu ruže cvatu.

Niki

05.04.2013. 18:55

Ovo je bas amaterski lose uradjen clanak. Naslov apsolutno ne odgovara smislu teme. Ovako kako je naslovljeno sugerise da je Zg jedno ekskluzivno i pozeljno mestoa i zato i preskupo. A zapravo to je jedan sasvim prosecan grad sred.velicine,prosec.performansi. Autor je zapravo hteo da kaze da je prosecna kupovna moc stanovnika Zg u smislu komun.usluga jako niska.I to zbog velikog apsolut.nivoa cena i velike zaduzenosti stanovnistva, pa im je zato sve relativno skupo.

branko

05.04.2013. 20:52

Amaterski tekst, "pokazalo je jedno istrazivanje", koje istrazivanje, cije, o cemu??? Nijednog analiticara niti sagovornika, cisti amaterizam.