RS: Potvrđen mandat Željki Cvijanović, izabrana nova Vlada

M. FILIPOVIĆ

12. 03. 2013. u 15:21

Poslanici u Narodnoj skupštini potvrdili mandat premijerki i za šest novih ministara. Željka najavila konkretne i efikasne mere jačanja Republike

BANJALUKA - Srpska nema vremena da se vraća unazad, niti da stoji u mestu. Došlo je vreme da menjamo navike, i na toj činjenici će biti baziran rad Vlade. Naši prioriteti su očuvanje dejtonske pozicije, privredni razvoj, evropski put, efikasnija i odgovornija javna uprava. Republika mora nastaviti da unapređuje svoje kapacitete na putu zemlje ka EU!

To je jasna poruka premijerke Srpske Željke Cvijanović čiji su mandat i sastav kabineta u utorak potvrdili poslanici u Narodnoj skupštini.

- Vidim Srpsku koja nastavlja da gradi svoje dostojanstvo i poziciju, spremnu da brani svoje stavove, Republiku koja se ne boji da zastupa svoje interese unutar i izvan BiH, poštujući dejtonski temelj i principe, a pre svega svoje nadležnosti - naglasila je Cvijanovićeva.

Nakon što su zvanično izabrani u Narodnoj skupštini, premijerka i novih šest ministara položili su zakletvu.

Novi ministri u Vladi RS su Radislav Jovičić, ministar unutrašnjih poslova, Igor Vidović, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, Maida Ibrišagić Hrstić, ministar trgovine i turizma, Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Goran Mutabdžić, ministar prosvete i obrazovanja i Slobodan Stanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite.

ENERGETIKA CVIJANOVIĆEVA smatra da je energetika najveći privredni resurs i potencijal kojim raspolaže Srpska. Naglasila je da će nova vlada biti opredeljena da zadrži postojeću strukturu kapitala u Elektroprivredi RS i da neće biti dalje privatizacije u zavisnim preduzećima. Kao konkretne projekte Cvijanovićeva je navela TE „Stanari“, TE „Ugljevik 3“, projekte hidroenergetskog sistema Gornja Drina, HE „Dabar“, te izgradnju kraka gasovoda „Južni tok“ kroz Srpsku. Biće uspostavljen Savet za energetiku.

Iz Vlade odlaze Aleksandar Džombić, Ranko Škrbić, Stanislav Čađo, Miroslav Milovanović, Anton Kasipović i Bakir Ajanović. U Vladi ostaju Petar Đokić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite, Gorana Zlatković, ministar pravde, Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza, Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave, Zoran Tegeltija, ministar finansija, Željko Kovačević, ministar industrije, energetike i rudarstva, Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Davor Čordaš, ministar za izbegle i raseljene osobe, i Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije, i Nada Tešanović, ministarka za porodicu, omladinu i sport.

Cvijanovićeva je, obrazlažući program rada Vlade za ovu i narednu godinu, poručila da su stabilnost institucija i finansijska održivost sistema primarni ciljevi.

- Vlada će provoditi reforme koje će unaprediti poslovnost i rasteretiti opterećenje privrede. To znači i unapređenje javne uprave. Institucije i službe će morati da reaguju brže i da budu fleksibilnije, ažurnije i odgovornije - kazala je ona.

Ona je najavila da će rad Vlade Srpske obeležiti borba za očuvanje svakog radnog mesta, fiskalne i socijalne stabilnosti, reformisanje poslovnog ambijenta, stvaranje prostora za strane i domaće investicije, a sve to uz nastojanja da se rehabilituju principi socijalne pravde.

- Cilj nam je da unapredimo transparentnost u radu institucija i trošenju javnih sredstava, ostanemo stabilni u uslovima izloženosti određenim političkim procesima i ne izgubimo iz vida potrebu da Vlada bude proevropska i aktivna u procesu evropskih integracija - istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da će Vlada biti posvećena tome da zaštiti najsiromašnije i da promoviše princip solidarnosti.

SARADNJA SA SRBIJOM UNAPREĐENJE saradnje i razvoj institucionalnih odnosa između Srbije i Srpske ostaće prioritetni za Vladu u narednom periodu, a prema mišljenju Cvijanovićeve, projekat za prostor Podrinja, na najkonkretniji način može da proizvede stvarne pozitivne efekte saradnje i da se odrazi na život građana.

- Uz rešavanje problema nezaposlenosti i niskog životnog standarda pojedinih kategorija stanovništva, cenim da će najveći izazov za Vladu upravo biti, rečeno narodnim jezikom, odvajanje žita od kukolja, i da ćemo tu naići na najviše prepreka, ali to nas neće zaustaviti u nameri da rešavamo problem - istakla je premijerka.

Vlada će izvršiti dodatnu identifikaciju mogućih ušteda u budžetu, te analizirati postojeći sistem grantova, podsticaja i subvencija kako bismo imali bolje efekte. Tražiće i više reda u radu javnih preduzeća.

- Javni sektor ne sme da akumulira gubitke i zato će Vlada afirmisati princip da oni koji prave gubitke moraju da idu sa pozicije i snose odgovornost u slučaju nedomaćinskog ponašanja. Naš cilj je kvalitetan i odgovoran menadžment u našim preduzećima i u našoj privredi - rekla je Cvijanovićeva.

Vlada će sprovesti projekat reforme poslovne registracije, kojim će se omogućiti brza i jednostavna registracija preduzeća u Srpskoj.

Cvijanovićeva je rekla da će boračka populacija, porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi, logoraši i porodice nestalih uživati podršku nove vlade, bilo da je reč o predviđenim davanjima, stambenom zbrinjavanju ili programskim aktivnostima.

Cvijanovićeva je dodala da će nova vlada biti usmerena i na porodicu, majku i dete i da će nastaviti sa realizacijom projekta „Fond - treće i četvrto dete“, kao i projekata u oblasti podrške porodici.

- Vlada će podržati projekat stanogradnje za mlade, kao i subvencionisanja kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove - istakla je Cvijanovićeva.

Naglašeno je da je sektor poljoprivrede i prehrambene industrije jedan je od najznačajnijih segmenata ekonomije, kao i jedan od najznačajnijih resursa, pa će Vladine mere ići ka jačanju konkurentnosti domaće poljoprivredne proizvodnje. Kad je reč o penzijama i penzionom sistemu, Vlada će, prema njenim rečima mandatara, obezbediti redovnu isplatu penzija i preduzimati mere na obezbeđivanju dugoročne održivosti penzijskog sistema.

BIOGRAFIJE MINISTARA

ŽELJKA Cvijanović je rođena 1967. godine u Tesliću. Univerzitetsko obrazovanje sticala je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Filozofskom i Pravnom fakultetu u Banjaluci. Profesor je engleskog jezika, a završila je i postdiplomske studije na Pravnom fakultetu u oblasti diplomatsko-konzularnog prava. Radila je u misijama EU u BiH, kao savetnik za evropske integracije i šef kabineta premijera RS. Rukovodila je Jedinicom za koordinaciju i evropske integracije. Udata je i majka dvoje dece.

Jovičić je bio šef Službe za operativnu podršku u Agenciji za istrage i zaštitu BiH. Mirjanić je profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci, Mutabdžija je profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, dok je Stanić direktor Instituta za javno zdravstvo RS. Vidović je zaposlen u UIO BiH i član je UO RTRS. Maida Ibrišagić Hrstić je bila pomoćnik ministra za urbanizam i prostorno planiranje.

DODIK: NOVI POLET

PREDSEDNIK Milorad Dodik izjavio je da je Srpska dobila novu vladu koja treba da nastavi da u kontinuitetu rešava probleme i koja će dati novi pečat određenim rešenjima i još više približiti vladine institucije narodu.

- To nam je cilj. Mislimo da je premijerka prava ličnost za takav izbor. Ovim pokazujemo sposobnost da brzo rešavamo probleme. Moja podrška novoj vladi je nesporna - rekao je Dodik.

On je kazao da je promena vlade Srpske urađena isključivo zbog toga da bi se stvorio novi ambijent i polet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije