Trebinje: Rusi kupuju nekretnine, ne pitaju koliko košta

R. GUTIĆ

10. 03. 2013. u 09:27

U gradu na Trebišnjici zadovoljni vlasnici prodaju zemljište. Traže se veće parcele gde novi vlasnici žele da grade luksuzna imanja

RUSI u okolini grada na Trebišnjici kupuju zemljište i ne pitajući za cenu. Zasada su uzeli više atraktivnih lokacija blizu vode.

U lokalnoj agenciji za nekretnine "Tviko" kažu da ih najviše interesuju velike parcele na granici sa susednom Crnom Gorom, u naseljima Aranđelovo, Lastva i Jazina, gde nameravaju da grade luksuzna imanja i poslovne objekte. Na meti Rusa su i parcele sa pogledom na Bilećko jezero, kao i kuće u naselju Ivanica, koje se nalazi na samoj granici sa Hrvatskom.

- U poslednja dva meseca posedovali smo u pregovorima za prodaju dvadesetak parcela samo u Aranđelovu i Jazini. Interesuju ih lokacije oko rečice koja protiče kroz ta naselja - kaže Vaso Milić, vlasnik pomenute agencije. - Traže što veću kvadraturu.

KLIMA I HRANA PRE pola godine je na krajnjem jugu Hercegovine imanje kupila Ruskinja Marina Vilov. I sama priznaje da se za ovo podneblje odlučila zbog dobre klime i zdrave hrane, ali prvenstveno zbog "jeftinih nekretnina".

Rusi su parcele oko Bilećkog jezera plaćali 3.000 evra, bez građevinskih i urbanističkih dozvola. Nakon njihovog ogromnog interesevanja, cene zemljišta su porasle. Lokacije oko Trebinja su duplo skuplje i kreću se i do 25 evra po kvadratu.

- Velika je navala zato što Rusi mogu bez problema da dobiju jednogodišnju dozvolu za boravak, imaju mogućnost da registruju automobile na svoje ime, a posebno zato što je ubrzana procedura za dobijanje građevinske dozvole - ističe Milić.

Neki od ruskih kupaca samo žele uživati u čistom vazduhu, dobroj klimi i netaknutoj prirodi, pa kuće i vikendice prave za odmor i rekreaciju. Drugi su u hercegovačkom kršu videli skrivene potencijale. U njih se uzdaju meštani trebinjskih naselja i nadaju se po nekom radnom mestu ili makar dobroj dnevnici.

- Ruse, pa i ostale kupce iz sveta, na ove prostore privlače i povoljni uslovi za kupovinu - veli vlasnik trebinjske agencije za nekretnine "Tviko".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije