CG: Uz sistem „Jaguar“ prisluškivali i strane diplomate

M. SEKULOVIĆ

27. 02. 2013. u 07:55

Pravi šok izazvalo praćenje i prisluškivanje stranih diplomata, posebno iz zemalja članica NATO. Niko ne zna gde je sistem Vojske SCG za prisluškivanje

PODGORICA - U Crnoj Gori se više ne zna ko koga prisluškuje. Sve je počelo aferom „Listing“, iz koje je javnost saznala da su na telefonskoj vezi bili odbegli narko-bos Darko Šarić i tadašnji ministar finansija Igor Lukšić i šef diplomatije Milan Roćen, a nastavilo se listingom razgovora odbeglog šefa balkanske mafije Nasera Keljmendija sa visokopozicioniranim političarima i službencima ANB. Međutim, pravi šok je izazvala afera praćenja i prisluškivanja stranih diplomata, posebno iz zemalja članica NATO.

Po izbijanju mnogobrojnih afera, logično se postavilo pitanje kakvom opremom za prisluškivanje raspolaže crnogorska Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB), bez obzira na to što se zna da je u vreme „rata“ crnogorskih vlasti sa režimom Slobodana Miloševića, u Crnu Goru prispela savremena oprema za prisluškivanje, iz Izraela.

- Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbednost poseduje sistem za prisluškivanje „kobra“, američko-izraelske proizvodnje. Sistem može svakoga minuta da pokriva 27.000 telefonskih razgovora, naravno, i SMS poruke. Sa velikom pouzdanošću se locira osoba koja se prati, praktično u milimetar, međutim, ne može se govoriti o tome koliki je domet ovog sistama - kaže izvor „Novosti“ upućen u ovu problematiku.

Koliki je domet ovog sistema - tajna je. Možda je jedini njegov nedostatak to što je prilično glomazan. Ova oprema se ne može tako lako nabaviti, kao, na primer, sistem za prisluškivanje „jaguar“, koji je pod misterioznim okolnostima nestao iz vojske prilikom raspada državne zajednice Srbija i Crna Gora, kaže izvor „Novosti“, koji strahuje da je „jaguar“, koga su se nedavno prisetili i opozicioni političari, u rukama šefova crnogorskog podzemlja, što bi bilo previše i za Crnu Goru.

- „Jaguar“ je, svakako, u rukama u kojima ne bi smeo da bude. Reč je o sistemu britanske proizvodnje. Pomoću njega prati se 5.000 telefonskih razgovora u minutu na daljinu i do sto kilometara. Prati bežičnu i komunikaciju pomoću žice. Osoba koja se prati locira se u prečniku od pet metara - kaže naš sagovornik, navodeći da se ovaj sistem za prisluškivanje može spakovati u putnu torbu, što ga čini i te kako mobilnim i efikasnim. - Sistem je radio u sklopu Petog vojnoobaveštajnog centra bivše Vojske SCG, koji se nalazio u Podgorici, odakle je ispario.

BEZ ODGOVORA

Novosti“ su uputile ministarki odbrane Crne Gore Milici Pejanović Đurišić pitanje o sudbini „jaguara“, ali odgovor nismo dobili.

- Korišćenje savremene digitalne vojne opreme „jaguar“ za prisluškivanje od strane privatnih osoba i zloupotreba te tehnike u prljavoj kampanji protiv opozicije, slobodnih medija, slobodnih intelektualaca već poprima obrise teškog ugrožavanja ustavnog poretka i elementarnih građanskih prava i sloboda, o čemu ćemo obavestiti EU i NATO - kazao je nedavno, govoreći o ovom problemu, jedan od lidera Demokratskog fronta, Nebojša Medojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Tamo ste daleko, neka tako i ostane

27.02.2013. 23:13

Prisluskivanje stranih diplomata je najnormalnija praksa u svim drzavama.