Hercegovačka ganga, pesma iz kamena

S. Mirić

24. 02. 2013. u 09:15

Jovo Radoš napisao knjigu, studiju, o gangi, izvornoj hercegovačkoj pesmi, koja je nikla i očuvala se vekovima u svojoj prapostojbini. Ganga se peva od Rogatice do Zlatibora

Jovo Radoš napisao je studiju o gangi, drugu o etno-melosu u našoj kulturi, jer je o bećarcu naučno prvi progovorio akademik Mladen Leskovac. Gangu, taj melos hercegovačkih brda i krša, Radoš je najpre opisao stihovima: Najpre se zagrlimo/ iskrivimo vratove/ I upremo iz petih žila/ u utrobu zemlje/ A onda iz pradubine/ ponornice zahuče/ I iz njih šikne do neba/ strašna grlena jeka.

Ganga se peva u svim krajevima koji su nekada bili etnički prostor Stare Hercegovine ili su se graničili sa njim. Od Rogatice i Foče, preko Durmitora do Pljevalja, Čajniča, Prijepolja, pa do Era na Zlatiboru i krajnjeg zapada zapadne Hercegovine. Ali, može se čuti i u ravnici, Jaši Tomiću, Gajdobri, Novoj Crvenki, Sečnju, Sutjesci, Kleku, Ravnom Topolovcu i drugim mestima gde ima kolonista iz Hercegovine, gde mladi čuvaju uspomenu na svoju "kamenu kolevku".

- Ganga je izvorni osobeni oblik hercegovačkog narodnog pevanja bez muzičke pratnje. Ona je samosvojni izdanak Hercegovine i nepotrebno je i uzaludno tražiti njene korene negde drugde - tvrdi profesor Radoš koji objašnjava i tehniku gange i etimologiju reči. - Kad glavni pevač započne pesmu glasom snažnih grlenih vibracija i jasnih reči, onda drugi glas najpre preuzima pesmu, a potom zajedno sa ostalima prati glavnog pevača sa gan-gan, gun-gun, e, o... Dakle, reč "ganga" je označila način pevanja.

PROMOCIJA U NOVOM SADU OdliČno opremljenu knjigu "Ganga" je izdala kuća "Logos" iz Bačke Palanke i Udruženje Srba iz Hercegovine u Novom Sadu. Knjiga sadrži više od 100 starih pesama koje se pevaju na skupovima, sijelima i u svatovima. Uslediće promocija knjige u Hercegovini, Vojvodini i gde god bude interesovanja.

U čemu je lepota i draž pesme, koju prema svom priznanju voli da sluša i peva i on, dr Radoš objašnjava:

- Gangu je teško shvatiti "spolja", ona se može pojmiti samo "iznutra", putem tajanstvene metafizičke veze sa precima. U njoj se ispoljava neprikosnovena sloboda čiji je izraz dat u njenoj gromoglasnosti.

Iako istorija nije bila naklonjena zemlji Svetog Save i hercega Stefana, iako je ratovima, bunama, pregovorima, konferencijama, mnogo puta pregraničena i drobljena, na čitavom njenom prostoru i kod Srba i kod Hrvata ta pesma je opstajala i bila jača od svih deoba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Jabre

24.02.2013. 09:41

U Hercegovini nema Hrvata to su pokatoličeni Srbi, Hrvati su se naselili zapadno od Vrbasa i Cetine a Srbi istočno. Mada jako vole da glume da nisu poreklom Srbi ovo razumeju svi realni Hrvati kojima nacionalizam, šovinizam i slično nije hobi.

GALEB BIJELI

24.02.2013. 12:30

@Jabre - JABRE, Vama je hobi nažalost prisvajati tudje,kao što stze to nebrojeno puta činili za vrijeme svemoćne Partije i prethodne države,koja je najviše odgovarala baš Srbima. Navod koji pišete točan je samo manjim dijelom,tj. ispuštaste iz vida granice za perioda Tomislava,Petra Krešimira,pripajanje Zahumlja od jednih i drugih, itd.Očito još ne znaste za dijalekt"ikavštine",drugih običaja,prezimena od onih npr u Bileći,Gacku(npr. Samardžić,Petrović,Aleksić).

Nikola - Galebu bijelom

24.02.2013. 14:23

@Jabre - Galebe bijeli, Duvno je bilo jedan od važnijih srpskih gradova, zato je tu i održan srpski narodno-crkveni sabor 877. god., pod papinim okriljem a prilikom dolaska srpskog kralja Pavlimira (Belimira) i njegove krunidbe u Duvnu. S obzirom da je bilo i pitanje odnosa sa susjednom Dalmacijom (kojoj je pripadalo Livno), bio je prisutan i knez Domagoj. Nešto o tome u: Ivan Katalinić (Giovanni Cattalinich), Storia della Dalmazia (Istorija Dalmacije), Tom II, str. 219-234, Zadar 1834.

mirko

24.02.2013. 10:26

Ganga je ostatak Ilira to je dokaz da pravoslavci u Hercegovini nisu etnicki Srbi nego potomci Ilira.

Aleksandar69

24.02.2013. 13:09

Nisam znao da amerikanska reč ,gangster potiče od hercevočke reči gang!Šta ti je život,svakog dana saznaš nešto novo i obogatiš se (materijalno)