Banjaluka: Super Igor za super računar

A. Macanović

13. 01. 2013. u 10:55

Mladi matematički vunderkind iz Banjaluke opčinjen veštačkom inteligencijom i zvukom violine. Prvak Republike Srpske u programiranju i fizici, divi se Nikoli Tesli i zaljubljen je “do ušiju”

Zanima ga veštačka inteligencija, trenutno piše program za superračunar, samouk je pijanista i kompozitor, svira violinu. Nema idola, jer smatra da to nije najzdravije, ali se, ipak, divi delu Nikole Tesle.

Banjalučanin Igor Ševo (22), student četvrte godine Elektrotehničkog fakulteta, talentovan je i uspešan matematičar, ima velike planove za budućnost, ali je vezan za porodicu, devojku Tijanu i prijatelje, zbog čega su svi njegovi putevi vezani za Banjaluku i Republiku Srpsku.

Priča o Igoru, koji je predstavljen na Svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci, zadivila je prisutne goste.

- Matematikom i programiranjem se bavim od osnovne škole. Počeo sam sa programskim jezikom Delfi. Bio sam prvak Republike u programiranju dve godine, a potom i iz fizike, da bih pre četiri godine učestvovao i na Olimpijadi iz fizike u Vijetnamu, među 300 takmičara iz 80 zemalja - priča Igor.

TIJANA - NAJVEĆA INSPIRACIJA Privatno nije matematički tako "uredan" niti se pridržava određenih preciznih rasporeda u životu, iako ističe da ponekad jeste opsednut detaljima i potrebom za simetrijom.
- Kada dizajniram sajt volim da svaki piksel bude na svom mestu, a što se tiče svakodnevnog života nemam neku očiglednu potrebu da sve stvari stavim na njihova mesta - objašnjava Igor i uz smešak dodaje kako mu je nekad soba u haosu, a nekad besprekorno sređena. - Najveća inspiracija mi je moja devojka Tijana - nije mogao da ne pomene svoju "muzu" mladi Banjalučanin.

Sada već vodi informatičku sekciju u banjalučkoj Gimnaziji, koju je već vodio na Olimpijadu iz informatike u Italiji, a osim toga "uštimava" i mali gimnazijski orkestar.

- Kako u kući imam klavir, a po prirodi sam radoznao, bilo mi je smešno da ne znam da ga sviram - objašnjava Igor poreklo svojih sklonosti ka muzici.

Malo pomalo, na svoj, matematički način, počeo je da primećuje da se određene stvari ponavljaju, kao obrasci, pa tako i u muzici.

- Napisao sam program koji koristi pravila muzičke teorije i generiše muzičke kompozicije, to jest program koji sam komponuje - kaže Igor.

Izuzetno nadaren, Igor radi na pisanju programa za superračunar, za koji ga je angažovao njegov fakultet.

- Polje koje me trenutno interesuje je veštačka inteligencija. Blisko je psihologiji, a dovoljno duboko je u filozofiji. To je dosta kontroverzna tematika koja je predmet brojnih rasprava. Ali, čak i ako se pokaže da model na kojem radim nije ispravan, bar ću to dokazati - dodaje Igor, kojem je osnovni pokretački motiv za brojna istraživanja znatiželja koja počinje još od detinjstva - "zašto nešto radi tako kako radi".

- Nadam se da ću, nakon završenog fakulteta, upisati doktorske studije iz elektrotehnike. Voleo bih da dobijem mogućnost da budem predavač i da đacima i studentima prenosim znanje na jedan malo drugačiji način - završava priču ovaj talentovani mladić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Marko

13.01.2013. 13:54

Bravo Igore, samo napred!!!Hvala Novostima što prate rad mladih, pametnih ljudi, posebno iz Republike Srpske.

Igor

13.01.2013. 16:37

Sve cestitke kolega! :) Samo naprijed. Imam neki osjecaj da ce nam se putevi ukrstiti kad - tad. ;)

Slimpa

13.01.2013. 19:47

"ima velike planove za budućnost, ali je vezan za porodicu, devojku Tijanu i prijatelje, zbog čega su svi njegovi putevi vezani za Banjaluku i Republiku Srpsku." za ovo, veliko postovanje!!