Gacko grad u kome se dobro živi

R. GUTIĆ

22. 12. 2012. u 20:18

Gacko je jedan od retkih gradova u istočnoj Hercegovini u kome se ne kuka zbog krize. Nema iseljavanja, a mnogi dolaze

GACKO je jedan od retkih gradova u istočnoj Hercegovini u kome se ne kuka zbog krize. Ovde su uspeli da optimalno iskoriste proizvodne resurse, elektroenergetski potencijal, poljoprivredne kapacitete i osnaže i modernizuju selo. Sve to dalo je rezultat, pa se Gacko svrstava među najrazvijenije opštine u Republici Srpskoj.

- Ako se ima u vidu da su od predratnih preduzeća ugašena samo dva, a zadržana je većina radnika, jasno je zašto je Gacko jedina hercegovačka opština iz koje nema masovnog iseljavanja. S druge strane, postoji veliko interesovanje za doseljavanje iz drugih opština - kaže nam Radojica Antunović, zamenik načelnika opštine Gacko.

On navodi da je u poslednjih petnaestak godina uloženo dosta sredstava u asfaltiranje puteva, uvođenje trofazne struje, vode, mobilne telefonije i TV signala u gotovo sva sela. Za isplatu premija farmerima jesenas je izdvojeno 150.000.

KUĆA ZA PRIMER U KUĆI Glogovaca, u gatačkom selu Draževo, uvek ima posla. Vredni domaćin Milan drži čak 600 ovaca i 20 komada goveda. Glogovci imaju sopstvenu klaonicu i sušaru, a na glasu su i po vrhunskom siru i kajmaku. Tri člana porodice rade u “Termoelektrani”, a ostali su zaposleni u drugim lokalnim preduzećima.

Za tako malo mesto stopa zaposlenosti je prilično visoka, a skoro polovina radnika (1.650) zaposlena je u tamošnjoj “fabrici struje”, okosnici privrednog života, u kojoj je prosečna plata oko 1.200 konvertibilnih maraka. Njih oko 600 živi na selu i dodatno se bave poljoprivrednom i stočarstvom.

To je jedina istočnohercegovačka opština iz koje se stanovništvo ne iseljava, a primetno je veće doseljavanje iz susednih mesta Nevesinja, Bileće, Foče, Nikšića...

Saznajemo da se u Gacku nastoji da se u lokalnim institucijama i preduzećima zaposli po jedan član iz poljoprivrednih domaćinstava.

Da su građani zadovoljni stanjem u opštini, pokazuje i to što su Milana Radmilovića (SDS) izabrali za gradonačelnika i to - po peti put, pa je Radmilović tako apsolutni rekorder u Srpskoj po broju mandata. On kaže da nema tajnog recepta za uspeh. Ne namerava da se na nekim budućim izborima opet kandiduje. Sasvim mu je dovoljno petnaest i dodatne četiri godine na čelu Gacka.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Grobi

22.12.2012. 20:56

Jasno je i pticama da je sustina price Termo-elektrana "Gacko " sve pocinje i zavrsava se u njoj ! I niceg vise tu nema !Al dobro je da je i tako !

mala

23.12.2012. 11:54

@Grobi - Ne kuka se u Gacku rece neko ko ili tamo nije odavno bio ili je gluv i slep za okolinu. Bitno je da je njemu dobro....

Aki

23.12.2012. 10:32

@ - Све је то фино, али што је ружно то није нормално. Треба имати добар желудац па издржати у тако ружном мијесту.

Momo Jeremic

23.12.2012. 22:49

Da je traktorista iz Laktasa na vlasti,bilo bi kao u Trebinju.Trebinje ima hidrocentrale,ali novac niko ne vidi.Bar je tako bilo u proteklih 7 godina.