Obeleženo 100 godina Bitke na Skadru

S. GREGOVIĆ - V. KADIĆ

utorak, 04. 12. 2012. u 20:45

Обележено 100 година Битке на Скадру
U Crkvi SV. Trojice u Vraki održana Sveta arhijerejska liturgija. Više od 10.000 Srba i Crnogoraca ugradilo živote u skadarske zidine

SKADAR - Suze potomaka glasovitih predaka mešale su se sa kapima kiše na čuvenom Bardanjolu u nedelju, na dan sećanja kada su pre jednog veka Crnogorci i Srbi skupo platili cenu oslobađanja Skadra od turske okupacije.

Epilog sa naše strane bio je zastrašujući, više od deset hiljada poginulih vojnika koji su svoju žrtvu ugradili u skadarske zidine za sva vremena. Te heroje koji su poput osica kidisali na skadarske kule, ohrabrivao je crnogorski suvereni kralj Nikola Petrović.

Svetom arhijerejskom liturgijom u crkvi Svete trojice u Vraki koju je služio arhiepiskop cetinjski, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, uz sasluženje sveštenika arhiepiskopije beogradsko-karlovačke i Albanske pravoslavne crkve, i parastosom poginulim učesnicima bitke na Skadru, obeležena je stota godišnjica od ovog krvavog događaja.

NESHVATLjIVO PONAŠANjE NESHVATLjIVO je zbog čega Crna Gora ne obeležava svetle datume iz svoje prošlosti, kaže naš sagovornik Bećir Vuković.
- Posle pet vekova turskog tamnovanja na ovim prostorima zasijala je sloboda. Balkanski sukob izazvala je pogibija petorice boraca kolašinske brigade koji su 23. septembra 1912. godine prešli na desnu obalu reke Tare kod Mojkovca. I o tome se malo zna, jer je hod zaborava, nažalost, vešto nametan srpskom narodu sve do danas- objašnjava Vuković.

Iako se nevreme nadvilo nad skadarskim krajem tog dana ono nije sprečilo potomke junaka iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske da dođu na poprište bitke. Na službi su pojala deca, članovi hora “Metohijski božuri” iz Velike Hoče, dok je liturgiji prisustvovao ambasador Srbije u Tirani Miroljub Zarić.

- Postradali vojnici Kraljevine Crne Gore i Srbije su u krvavoj bici za Skadar golgotskom žrtvom doneli albanskom narodu državu - podsetio je mitropolit Amfilohije.

On je crkvi Svete trojice, po blagoslovu patrijarha srpskog Irineja, predao krst sa Gospodnjeg groba u Jerusalimu, koji su u Vraku, specijalno za ovu priliku, doneli poklonici iz Mitropolije beogradsko-karlovačke.

Pesnik Bećir Vuković, prenoseći impresije, kaže da ovo nije bio samo događaj koji treba da obeležava Crna Gora, već i ceo Balkan.

- Desila se skadarska tragedija. U istoriji jednog grada nikada se nije desilo da jedna vojska osvoji neku oblast od druge vojske, u ovom slučaju turske, a da po oslobođenju taj grad pripadne novonastaloj državi Albaniji. Srbijanska vojska je stigla čak do Tirane - priča za “Novosti” Vuković.

Pomen junacima održan je na prirodnoj grobnici Malom Bardanjolu, koja je obrasla hrastovom šumom.

- U njoj je sahranjeno oko 500 naših junaka, dok se dalje u nizu nalaze humke još oko tri hiljade heroja. Na ovom stradalnom mestu Mitropolija crnogorsko-primorska namerava da podigne kapelu čineći na taj način dug junacima skadarske bitke - kaže Vuković.

Nekoliko stotina kilometara od ovog stratišta u gradu Elbasanu, nalaze se mošti Svetog Jovana Vladimira, čiji kult se proteže od Hercegovine (poreklo), Crne Gore (vladar Duklje), Srbije (po nacionalnosti Srbin), Albanije (Duklja se prostirala i albanskom teritorijom), Makedonije. Ona je bila u Samuilovom carstvu, čija ćerka Kosara je bila udata za sv. Jovana Vladimira u Prespi, da bi potom u susednoj Bugarskoj postao princ...

- Naša istorija puna je sakrivenih strana koja je često služila kao “prevozno sredstvo” raznim ideologijama. Vreme je da se to zaustavi. Nadam se da će ova godina biti poslednja u kojoj je zvanična Crna Gora bojkotovala obeležavanje značajnog događaja, koji je duboko urezan u svest njenog naroda - dodaje Vuković.

Domaćini i organizatori ovog sabranja bili su članovi skadarskog udruženja “Rozafa-Morača”, bratstva Sveti Jovan Vladimir, društva srpskih književnika iz Crne Gore i Hercegovine. Na Bardanjolu je održana promocija časopisa “Srpski jug” koji je u celosti posvećen ovom istorijskom događaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

vuk-maniti

04.12.2012. 21:49

1) Da nije Blazo Boskovic sramno na spavanju ubijen, da bi jedan sramni princ bio navodni "oslobodilac" Skadra, Skadar bi danas i te 1912. bio nas !!! 2) Albancima treba objasniti da smo mi decembra 1912. ratovali sa Turskom a da je Albanija postojala mozda na Kavkazu ?!!! 3)Mitropolit Amfilohioje bi trebao jednom da rascisti ili "svetorodnom lozom" jer su vina od te loze se pokazala sva kao sirce !!!?

SENI

05.12.2012. 11:31

@vuk-maniti - @vuk maniti hvala na objasnjenju hvala srbima za "oslobadanje" skadra. ali srbija nikad izlaz na more dok je albanije i albanaca a mozda na severnom moru oko sibira imacete izlaz. jadan je onaj ko ne zna svoju istorije pravu i lovi druge istorije da opravda svoj cilj

Katarina

05.12.2012. 14:08

@vuk-maniti - Pazi sta zelis, da se ne desi da plivas do obronaka Dagestana, odakle ste se spustili...

statistika

04.12.2012. 22:05

Molim sve da ne lupetaju !!! Na prostoru o kome govorite mozda se prostirala DUKLJANSKA NADBISKUPIJA jer drzava Duklja nikada u nijednom vremenu nije postojala !!! Ono o cemu pricate je bila drzava Zeta koju je Knez Vojislav 1043.godine utemeljio ratnom pobjedom u polju Tunje kod Komarna nad vizantijskom vojskom Cara Mihaila koju je predvodio Drachki ARHON !!!

General Carske Ruuske Garde Jovan Popovic Lipovac

04.12.2012. 23:27

@Uzicanin - Nijesu to Ero "neke bitke" ! To je istorija koju ne smijemo zaboraviti. Tada nam je obraz' bio vazniji od "debelog mesa"?! A ko zaboravlja Skadar ponavlja mu se Kosovo (i Metohija)

БГД - 011

05.12.2012. 00:37

@Uzicanin - @ "Uzicanin": Ех, да ми је твоја "памет" макар на пар дана... Па да се најзад поштено мало одморим к`о човек!

scepan-mali

05.12.2012. 09:02

Veoma je ZNAChAJAN istorijski period ! Valjda smo nauchili da nam SVI osim Rusa "odvaljuju bubrege", pa izguraju nekog KRIJUMCARA kojega predstavljaju kao pobjednika. ISTORIJSKA ISTINA je jedino oruzje sa kojim se mozemo boriti protiv sistema "DRZTE LOPOVA" a filozofija KONFUCIA "Strpljenje je savrsenstvo" MORA postati ideologija ! Zato odbacimo legende i pocnimo da upotrbljavamo ISTINU kao JEDINU legitimnu odbranu. Pa ne mozemo mi imati legendi, koliko zlotvori mogu da izmisle BEZSMISLICA ?!!!