Lagumdžija doveo BiH do ambisa?

M. FILIPOVIĆ

05. 11. 2012. u 21:33

Bosansko-američka akademija nauka i umetnosti traži ostavku ministra spoljnih poslova. Bošnjački intelektualci iz SAD ga optužili da je BiH doveo na rub ambisa

POSLE napada iz SDA na sporazum SNSD i SDP, u kojem su dve partije optužene da su se dogovorile o podeli Bosne i Hercegovine, oglasila se i grupa intelektualaca Bosanskohercegovačko-- američke akademije nauka i umetnosti. Zatražila je ostavku Zlatka Lagumdžije sa mesta ministra inostranih poslova zemlje, uz optužbe da je doveo BiH na rub političkog ambisa!

Bošnjački intelektualci u Americi najoštrije su osudili sporazum SNSD - SDP, a u otvorenom pismu Lagumdžiji podvukli da je "prešao crvenu liniju", zbog čega bi njegovo ime u istoriji moglo da bude pisano uz ime Fikreta Abdića.

Pismo su potpisali književnik Aleksandar Hemon, pa Esad Boškailo, Mirsad Hadžikadić, Kenan Arnautović, Rešad Pašić, Amila Buturović, Đenita Muzurović Pašić, Emir Festić, Almer Imamović, Migdat Hodžić, Emir Hodžić i Azra Terzić.

- Vi ste u ovom periodu svojim odlukama o nelegitimnom formiranju, a posle toga i rasformiranju Vlade FBiH, Saveta ministara BiH i vlada pojedinih kantona doveli našu zemlju na rub političkog i ekonomskog ambisa. S nevericom, zaprepaštenjem i dubokim razočaranjem smo pročitali tekst vašeg sporazuma sa strankom SNSD Milorada Dodika o daljoj političkoj i ekonomskoj saradnji - navodi se u pismu.

NAJAVILI OBARANJE DOKUMENTA U SDA navode da će oboriti sporazum SNSD - SDP u Domu naroda parlamenta BiH, a međunarodnu zajednicu i bošnjačke političke partije pozivaju da spreče razbijanje države BiH.

Lagumdžija je optužen da je otvorio proces urušavanja BiH i njenog ustavnog i pravnog sistema.

- Ni vi, niti bilo ko drugi na to nema pravo. Zato vas pozivamo da podnesete ostavku na sve političke funkcije u zemlji - dodaje se u pismu.

U SNSD I SDP i dalje čvrsto brane principe sporazuma i tvrde da je reč o kvalitetnim rešenjima koja će ubrzati evropski put zemlje i doneti dobrobit svim njenim građanima.

- Bošnjački intelektualci iz SAD krajnje neargumentovano napadaju sporazum koji rešava niz problema u oblasti pravosuđa, privrede i ekonomije, od čega će velike koristi imati svi u zemlji. Mislim da se nepotrebno mešaju u unutrašnja pitanja zemlje o kojima pojma nemaju - kaže za "Novosti" poslanik SNSD u parlamentu Bih Slavko Jovičić.

I Predsedništvo SDP je, i pored napada iz SDA i bošnjačke dijaspore, dalo punu podršku sporazumu dveju partija. Konstatovali su da je reč o veoma važnom dokumentu, tim pre što se najveći deo dogovorenih mera tiče ekonomskog razvoja i kreiranja povoljnijeg poslovnog ambijenta koji će omogućiti otvaranje novih radnih mesta, kao i povećanja efikasnosti javne uprave.

- Izjava Bakira Izetbegovića da je namera sporazuma da se zavlada medijima, tužilaštvom, policijom, javnom upravom i tako dođe do novca, prvo je njegovo javno priznanje na koji način je SDA funkcionisala svih ovih 20 godina - tvrde u SDP.

Navode da "Izetbegović panično pokušava da skrene pažnju sa struktura SDA na čelu sa njim i Sulejmanom Tihićem, koja očigledno decenijama krade novac, upravlja medijima, kontroliše delove pravosudnog sistema, u najvećoj meri upravlja rukovodećim policijskim kadrom, a sve to u stranačke svrhe i lično bogaćenje na kriminalan način".

- Teško se oteti utisku da SDA pod njihovim vođstvom prestaje da bude politička stranka, a sve više počinje da ima obeležja kriminalne zločinačke organizacije - kažu u SDP.

Čak navode da SDA "deluje pod dirigentskom palicom ljudi iz paraobaveštajnog miljea, koji se godinama nalaze na crnim listama SAD i čiji je cilj rušenje i podela BiH, za šta žele da optuže druge iz straha od vlastitog naroda".

* * * * * * * * * *

ŠTA SVE KRIJE SPORAZUM DODIK – LAGUMDžIJA?

NOVOSTI su u nekoliko brojeva pisale o tome šta predviđa Sporazum o programsko-projektnoj saradnji u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u BiH 2012-2014, koji su potpisali lideri SNSD i SDP BiH Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija.

Dodik je javnosti već objasnio delove sporazuma koji se tiču izmena Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savetu BiH, kao i Izbornog zakona BiH. Kako bi se izbegle spekulacije o tome šta je dogovoreno na sastanku sa Lagumdžijom, predsednik RS je želeo da prezentuje i ostale detalje Sporazuma.

Sporazum, između ostalog, predviđa i zaštitu interesa domaćih proizvođača i građana, kroz reciprocitet, odnosno dovođenje u isti položaj domaćih sa stranim subjektima, poboljšanje carinskih procedura, uvođenje zabrane uvoza poljoprivrednih proizvoda u vreme prispevanja istih u BiH, zabranu izvoza pšenice i kukuruza u vreme dospeća za sve one koji primaju podsticaje, uz garanciju otkupne cene...

Predviđa se i uvođenje novog koncepta poslovne registracije (višestruko smanjenje troškova, onlajn registracija, jednošalterski postupak, skraćenje rokova na tri dana).

Takođe, predviđena je i izmena Zakona o Spoljnotrgovinskoj komori BiH kojim će se urediti kriterijumi i nadležnost za utvrđivanje visine članarine u ovoj komori, i to tako da maksimalni iznos članarine ne može biti veći od dve prosečne plate mesečno u prethodnoj godini. Naime, ovaj dogovor je proistekao nakon što je u javnost "procurila" informacija o enormnim iznosima članarina koje pojedine firme plaćaju Spoljnotrgovinskoj komori BiH, kao što je "Optima grupa" koja godišnje po tom osnovu uplati više od tri miliona KM, iako zauzvrat ne dobijaju apsolutno ništa!

Dogovoreno je i rešenje otvorenih pitanja na trasi koridora 5C (tunel Putnikovo brdo) i usaglašen zajednički nastup prema međunarodnim institucijama i koncesionarima kroz definisanje deonica.

- Ukoliko BiH u narednih šest meseci ne dobije tri BIP granična prelaza prema Hrvatskoj, odgovornim ćemo smatrati i Evropsku komisiju koju pozivamo na organizaciju hitnog sastanka sa predstavnicima institucija BiH i da aktivno učestvuju u iznalaženju rešenja. Napominjemo da su ispoštovane sve finansijske obaveze od strane BiH, navodi se u Sporazumu.

(A. MACANOVIĆ)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Jabre

06.11.2012. 01:19

"Intelektualci", sa Srbima se ne može sarađivati ama baš nikako, sa Srbima se može samo svađati, inat terati, mrzeti i takmičiti ko će više škode da nanese.