Šavnik: Zablistaće azbuka na Kovač gredi

V. Kadić

nedelja, 21. 10. 2012. u 08:00

Шавник: Заблистаће азбука на Ковач греди
"Novosti" prve objavljuju kompjuterski izgled budućeg zdanja pod nazivom “Vukovo sazvežđe”. Na stenama iznad sela Petnjica kod Šavnika zablistaće lik reformatora srpskog jezika - Vuka Karadžića

Na ljutoj Kovač gredi iznad sela Petnjica, kod Šavnika, postojbini predaka Vuka Stefanovića Karadžića, uskoro bi trebalo da zablista srpska azbuka od 30 slova i lik reformatora srpskog jezika!

Pre godinu dana Skupština fondacije Vukove zadužbine Žabljaka, Šavnika i Plužina pokrenula je ovu inicijativu, a projekat je uradio pesnik Čedo Kovačević, koji preko stranica "Novosti" prvi put javnosti na videlo iznosi kompjuterski izgled sa radnim nazivom "Vukovo zvjezdano jato" ili "Vukovo sazvežđe".

- Očekujemo da zaživi ova inicijativa i da se naša lepa azbuka i lik Vuka Karadžića uklešu na dve stene u gredama poviše sela Petnjica. Neka svet vidi naša slova i Vuka, tvorca srpske pismenosti! Ceo doživljaj biće potpun tek kada se ugrade reflektori i sa magistrale koja od Risna preko Nikšića i Šavnika vodi do Žabljaka i Pljevalja, a "sazvežđe" doživi kao na dlanu. To će biti najlepši dug čoveku koji je suštinski utemeljen u duhovni i kulturni identitet Crne Gore i čiji koreni su upravo iz ovog kraja. A petnjičke stene uzdižu se iznad samog spomen-kompleksa "Vukovi korijeni", u čijoj blizini je i čuvena Šujova pećina, koja bi se preuredila za kulturne svetkovine - kaže za "Novosti" Čedo Kovačević.

Sada su na potezu opština Šavnik i ministarstva prosvete i kulture. Profesor Vojislav Karadžić uputio je dopis Mijomiru Vujačiću, prvom čoveku opštine.

SLOVA DVA METRA Planirano je da veličina izlivenih slova u bronzi bude dva metra, što će zauzeti visinu od oko 40 metara! Nekoliko metara desno na susednoj steni iste veličine nalaziće se Vukov lik, objašnjava Čedo Kovačević.

- Ova sjajna zamisao je plod angažovanja Čede Kovačevića i naišla je na odobravanje kako našeg sela Petnjice i mesne zajednice Pošćenje, tako i svih zainteresovanih: da se Vukov kompleks upotpuni, da mu se da još veći smisao i značaj - ističe Karadžić.

- Projekat je po obimu i izvođačkim karakteristikama obiman, a u kasnijoj fazi obuhvatio bi i uređenje Velike pećine sa osvetljenjem, uključujući rad slikarske kolonije leti, prilazne stepenike od puta do njenog ulaza... A lasersko osvetljenje azbuke i Vukovog lika omogućilo bi da naše selo postane u neku ruku i mesto hodočašća. Sve ovo bi kroz donatorstva i sponzorstva ljudi iz zemlje i dijaspore moglo biti urađeno. Jer, to je naš dug prema Vuku.

Da se ništa neće prepustiti slučaju uveren je i Čedo Kovačević.

- Geolozi će dati poslednju reč oko kvaliteta stena, a naši majstori potom će ceo posao privesti nameni.

Među Karadžićima je svojevremeno provejavala ideja da se u Petnjici izgradi kuća koja bi bila posvećena liku i delu Vuka Karadžića, a u kojoj bi se održavale manifestacije tokom cele godine. Poput muzeja u kojem bi bili izloženi razni eksponati vezani za samoga Vuka, njegove roditelje i bratstvenike.

- Ovde ispod petnjičkih greda odavno stanuje Evropa, kojoj je i sam Vuk zajedno sa Njegošem pripadao - poručuju Karadžići.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

arhitekta

21.10.2012. 17:18

Ako im je vec stalo, zasto ne naprave u kamenu ili izliju od jaceg betona a ne da se razbacuju tolikom bronzom?! Malo koja skulptura ili gradjevina od bronze bakra ili sl. pozivi vise od par decenija - sve do prvog lopova koji to izvali i preproda. Bolje da razliku u ceni uloze u skolu.