BiH:Poziv muslimanima na mobilizaciju

Tanjug

13. 10. 2012. u 14:30

Husein Bilal Bosnić, jedan od lidera vehabija, pozvao muslimane na mobilizaciju porukom: Alah najbolje zna da “krvarenje neće stati dok god ne dođe do pobede islama”

Jedan od lidera vehabijskog pokreta u BiH Husein Bilal Bosnić, nedavno uhapšen pa pušten, poziva muslimane na mobilizaciju porukom da Alah najbolje zna da “krvarenje neće stati dok god ne dođe do pobede islama”.

“Treba svi da se mobilišemo, treba svi da stanemo u odbranu islama shodno našim mogućnostima i onim resorima kojim raspolažemo", kaže Bosnić u jednoj od mnogobrojnih poruka objavljenih na Jutjubu, 8. oktobra.

Bosnić je prošle sedmice uhapšen pod sumnjom za terorizam sa još četvoricom svojih saradnika, ali su oni ubrzo pušteni, jer Tužilaštvo za njih nije zatražilo pritvor.

Bosnić je nedavno vraćen sa granice BiH i Srbije i na taj način je onemogućen da u Novom Pazaru prisustvuje protestu zbog filma “Nevinost muslimana”, koji je izazvao brojne demonstracije u muslimanskim zemljama zbog tvrdnji da vređa proroka Muhameda.

Tuzilaštvo BiH tvrdi da prati sadržaje koji su često preteći, a koje pripadnici vehabijskog pokreta postavljaju na internetu, prenele su banjalučke “Nezavisne novine”.

"Mi moramo voleti onoga koga voli Alah i mrzeti onoga koga mrzi Alah. Moramo da mrzimo nevernike, pa čak oni bili i naše komšije ili živeli u našim kućama. Draga moja braćo, treba biti konkretan", još je jedna poruka vehabijskog lidera.

Bezbednosni stručnjaci smatraju da ove reči treba ozbiljno shvatiti.

Jasmin Ahić, docent na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i bezbednosne studije u Sarajevu, ističe da bi policijske agencije u ovakim situacijama morale da reaguju.

"To što je on (Bosnić) rekao, bilo bi veoma zanimljivo za naše agencije za sprovođenje zakona, s tim što se uvek mora imati na umu da takva osetljiva pitanja treba rešavati strukturalno, bez ikakvih emocija, sa stručnjacima na terenu. BiH ima i mora imati snage da se bori sa bilo kakvim vidovima ekstremizma", podvlači Ahić.

Sa druge strane, list navodi da u Tužilaštvu BiH tvrde da je sve “pod kontrolom”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Jabre

13.10.2012. 20:07

@Zoran1 - Ali islam je jedna od retkih kojoj je doktrina da unište sve nevernike i nateraju mačem da se proširi islam. Osvajaju velike centre jabuke ili bule, zato se i zove Konstantinopl Islam-bul ili Istanbul. Znači tu su jabuku osvojili i sledeća je na vrsti.