EVROPSKI put BiH je potpuno blokiran! U proteklih šest meseci parlament BiH i Savet ministara suštinski nisu uradili ništa na ispunjavanju bilo kojeg briselskog uslova. Zahuktavanje predizborne kampanje u zemlji samo je dodatno ugušilo evropsku priču.

I dok iz Evropske komisije ponavljaju da EU i dalje očekuje konkretne rezultate, a da je odgovornost za napredak u preuzetim obavezama iz Mape puta u potpunosti na domaćim liderima, evropski put zemlje je zapao u pravi ćorsokak.

Nijedan ključni evropski uslov nije ispunjen u predviđenom roku. Nije ispoštovan dogovor iz Brisela da do septembra bude postignut dogovor o primeni presude “Sejdić - Finci”, nije uspostavljen efikasan mehanizam koordinacije u vezi ispunjavanja preostalih uslova na putu zemlje ka EU, pitanje raspodele državne i vojne imovine više niko ni ne pominje...

Analitičari upozoravaju da bi i ova godina mogla biti izgubljena kad je reč o evropskom putu zemlje, jer je sve izvesnije da domaće vlasti neće do kraja godine ispuniti uslove potrebne za podnošenje verodostojne aplikacije za kandidata za članstvo u Uniju.

EVROPA, ALI I “DEJTON” STAV vlasti Srpske je da je potrebno ubrzati evropski put BiH, ali da u tom procesu ne sme da se slabi ustavna pozicija RS i njene dejtonske nadležnosti, posebno je nedopustiv sarajevski cilj - centralizacija zemlje i otimanje nadležnosti Srpske.

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić kaže za “Novosti” da je politički i institucionalni haos u Federaciji BiH blokirao celu zemlju.

- Kolaps Federacije BiH i sukob SDP i SDA prelili su se i na Savet ministara i parlament BiH. Sve dok se ne srede odnosi u FBiH zemlja ne može napredovati na putu ka EU - tvrdi Jovičić.

Kad je reč o primeni odluke “Sejdić - Finci”, kojom je zemlja optužena za diskriminaciju nacionalnih manjina, jer im Ustav ne dozvoljava kandidovanje za članove Predsedništva BiH i delegate u Domu naroda, u parlament BiH su stigli potpuno oprečni predlozi vodećih političkih partija.

Partije iz Srpske se zalažu za direktan izbor člana Predsedništva BiH iz RS, dok SDP i dva HDZ hoće da se svi članovi Predsedništva BiH biraju u parlamentu BiH.

Dogovora, dakle, još nema, iako je primena odluke neophodan uslov za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU.

Drugi problem je što se BiH nedovoljno brzo priprema za ulazak Hrvatske u EU.

Na udaru bi prvi, zbog nezadovoljavanja evropskih standarda, mogao biti sektor prehrambene i poljoprivredne proizvodnje, posebno mlekari, jer se više od 60 odsto izvoza mleka plasira u Hrvatsku. Već od 1. januara 2013. od BiH će se tražiti strogo pridržavanje evropskih standarda u kvalitetu prehrambenih proizvoda, koji će morati da prođu strogu kontrolu međunarodno sertificiranih tela za potvrdu kvaliteta.

- Ukoliko ne ispunimo uslove EU za plasman, onda će naši proizvođači mleka, mlečnih i mesnih prerađevina i drugih animalnih proizvoda biti potpuno uskraćeni za ovo tržište, izvoz će biti drastično smanjen, što će dovesti do značajne destabilizacije naše domaće proizvodnje - upozorava Igor Gavran, makroekonomski analitičar Spoljnotrgovinske komore BiH.