Dodik: Federacija BiH je sistemska greška

M. FILIPOVIĆ

20. 08. 2012. u 21:06

Vašingtonski sporazum u najvećoj krizi od 1994. godine. Predsednik RS: Bosna zarobila zemlju što pokazuje nespremnost da preživi

BANjALUKA - Politički haos u Federaciji BiH, uzrokovan žestokim obračunom SDP i SDA, uz istovremeni stalni sukob hrvatskih i bošnjačkih partija u ovom entitetu, u potpunosti je blokirao evropski put zemlje!

Kriza u Federaciji BiH je, saglasni su zvaničnici i političari Srpske, u ovom trenutku paralisala institucije BiH zbog čega je nemoguće rešavati preostale uslove koje je Brisel izričito postavio pred domaće vlasti.

I pravni eksperti smatraju da sve dok FBiH ne počne funkcionisati u pravnom, političkom i institucionalnom smislu cela zemlja će biti talac ovog neuređenog i složenog entiteta sa 10 kantona.

Osim političke blokade, FBiH tone u sve dublju finansijsku krizu što bi se moglo negativno odraziti i na budžete BiH i Srpske.

Predsednik Srpske Milorad Dodik ocenio je da je stvaranjem FBiH napravljena sistemska greška i da je sada jasno da je taj potez bio motivisan da se napravi vojni savez protiv Srba i Srpske.

Dodik je rekao da je FBiH svojim nefunkcionisanjem uspela da zarobi celu BiH što pokazuje njena nespremnost da preživi, a pogotovo da obezbedi svoj evropski put, što najviše košta Srpsku.

NA EVROPSKOM ZAČELjU SUKOB SDP i SDA blokirao je dogovor o primeni odluke Suda u Strazburu u predmetu “Sejdić - Finci” i druge evropske uslove na kojima Brisel svakodnevno insistira i bez kojih zemlja ne može da podnese aplikaciju za članstvo u EU. Zbog ovih problema Bosna i Hercegovina je ubedljivo na začelju kada je reč o napretku zemalja iz regiona na putu ka Evropskoj uniji.

- Srpska ima institucionalni i svaki drugi kapacitet da prilagodi svoje zakonodavstvo evropskom i spremna je da ubrzano ide ka Evropi - kaže Dodik, ali naglašava da to nije dovoljno jer je EU opredeljena da prati celu BiH.

Predsednik RS dodaje da nije pravedno prema RS, koja može da ispuni sve tražene reforme u njenom okviru, da bude kažnjena na evropskom putu.

- FBiH je u permanentnoj krizi i ne pokazuje sposobnost da preživi, već prouzrokuje sistemske probleme u celoj BiH - poručio je Dodik.

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić kaže za “Novosti” da bi borba unutar bošnjačkog političkog korpusa za fotelje u FBiH mogla naneti nesagledive posledice celoj zemlji.

- Sada se potvrđuje teza da su bošnjački političari i njihovi radikalni politički programi najveća prepreka evropskoj perspektivi zemlje. Sarajevo, zapravo, u ovom trenutku ruši celu Bosnu - smatra Jovičić.

Federacija BiH je nastala Vašingtonskim sporazumom 18. marta 1994. godine potpisanim između BiH i Hrvatske kojim je okončan bošnjačko-hrvatski sukob. Federacija je tim sporazumom podeljena na 10 kantona.

Međutim, Hrvati nikada nisu bili zadovoljni ovakvim rešenjem, jer smatraju da bošnjačka većina od Dejtona do danas provodi pravu diskriminaciju nad njima u ovom entitetu. Tvrde da je jedino rešenje uvođenje trećeg, hrvatskog, entiteta u BiH.

OHR PRATI SITUACIJU

VISOKI predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Valentin Incko kazao je da međunarodna zajednica sa velikim interesovanjem prati situaciju koja je na terenu što se tiče Vlade FBiH i Saveta ministara BiH. Incko je ranije izrazio zabrinutost zbog određenih dešavanja u FBiH koja su protivna vladavini zakona, odnosno kojima se krše ustavom utvrđene procedure.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (23)

baćo

20.08.2012. 22:19

Da ,smo mi ,ti ,koji koče "razvoj" i "integracije Bih u EU, dosad bi nam Incko i bratija, sto puta natrljali nos. Ovako ,kad su u pitanju ,ovi drugi, oni "prate " situaciju.

Montenegrin

20.08.2012. 23:15

Eto Dodik and company crkose radeci na tome da BIH postane normalna drzava.Svi putevi vode u Deyton 2.....

baunti

21.08.2012. 03:42

@Montenegrin - Republika Srpska ce uskoro samostalnim putem, a vi dejtonisite to mile volje... Mozete i na Dayton 5, sto se nas tice.

drzavnik

21.08.2012. 10:29

@Montenegrin - baunti˛& dan@ Ha, ha, ha, ha. Dobar vic. A znate onaj drugi vic kada su..............

SRBIN CG

21.08.2012. 12:50

@Montenegrin - Znamo drzavnice da ce u skorijoj buducnosti nasa drzava Republika Srpska biti pripojena matici Srbiji,to nam je cilj!

serbo

20.08.2012. 23:58

Zahvaljujući predsedniku Dodiku politička situacija u Republici Srpskoj je pod kontrolom i ne treba da brinemo za njenu sudbinu. Što se tiče Muslimansko - Hrvatske Federacije BIH - šta su tražili to su i dobili - frankeštajn zemlju, nefunkcionalnu i u 10 kantona podeljenu federaciju. Mogu samo da zavide Srpskoj jer je institucionalno uređena poput pravih država i ima sve elemente državnosti - izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast, teritoriju, himnu, zastavu, grb... SRPSKA JE DRŽAVA!

celik

21.08.2012. 06:28

Sve pohvale za predsednika Dodika. Drzi celu situaciju pod kontrolom . Sad fokusiranje na privredu Republike Srpske , investicije jacanje privatnog sektora novi prijekti nova radna mesta povecanje plata to su stvari kojima prvenstveno treba sada se bavi. A ovi u FBiH i razni visoki predstavnici neka se dogovore sami

Lepi

21.08.2012. 08:43

Cela drzava Bosna i Hercegovina je sistemska greska koju Zapad podrzava i finsira radi svojih strateskih interesa. Kada njih nestane, sve ce se srusiti kao kula od karata.

drzavnik

21.08.2012. 10:07

@Sasha - Sasha@ Ha, ha, ha..... Tako ste vi klicali i "velikoj" Srbiji, pa RSK, pa "srpskom" Kosovu, pa Milosevicu, pa Gadafiju, pa Sadamu, pa Mladicu...... Rezultate vase podrske znas.

Republika Srpska

21.08.2012. 11:06

@Sasha - E moj drzavnice a cemu si ti i tebi takvi klicali. izdaji svoga roda i poroda, kroz prelazak na islam i negiranje porijekla kroz tezu Benjamina Kalaja da ste Boshnjaci koju su vam Austrijanci dali. Al sta ces ne zivi dzaba u narodu poslovica:" Ako su Turcinu krvave ruke do clanaka, onda poturica mora da ima krvave ruke najmanje do lakata!"

Republika Sumska

21.08.2012. 13:24

@Sasha - Ko o cemu ,cincari i vlasi o srpstvu.Pravoslavni bosanci hoce nazor da budu srbi.Svoje komplekse lece mitologijom,a zaboravljaju odakle su ih turci naselili i zasto su ih naselili u bosnu.Trebala je jeftina (besplatna)radna snaga bosanskim begovima i agama.Vlasi po dekretu nisu mogli primiti islam,jer da nije bilo tako ko bi crncio od jutra do sutra.I ono najbitnije,nekaze se dzabe da je za vreme begova pocela seksualna revolucija.-Koju stignes,a ako je nestignes doci ce sama-

dan osman

21.08.2012. 14:03

@Sasha - Republika Srpska je Država Srpskog Naroda i svih drugih koji u njoj žive. : ))

Republika Srpska

21.08.2012. 15:19

@Sasha - @Republika Sumsa a koje si to ti boga ti gore list pa pricas slavenskim jezikom a ne turskim. Sta su ti tvoji predci bili prije dolaska islama koji je 600 godina mladji od hriscanstva. Ko su bili ti begovi i age o kojima ti pricas? A seksualna revolucija i silovanje nisu isto. Moras malo sam sebe da propitas da li ih ti stizes ili ti same dolaze? A te koje ti same dolaze jadne li su one!

Republika Srpska

21.08.2012. 15:21

@Sasha - I jos nesto izgleda si ti pobrko loncice, jer trpas sad "pravoslavne Bosance" u istu torbu sa Cincarima i Vlasima. Pa sta su ti pravoslavci iz Bosne jesu li Cincari, Vlasi ili mozda Srbi?

NikoNemaPravo

22.08.2012. 11:24

@Sasha - Mi Srbi smo u velikom procentu Dinarci, odnosno pripadamo starosjedelackom stanovnistvu balkana, nesto u manjoj mjeri smo Sloveni. Mi imamo slovenski jezik i kulturu, ali genetski smo u maloj mjeri Sloveni to su cinjenice. Ovdje je paradoks da su zapravo ovi muslimani u vecoj mjeri genetski Srbi nego mi danasnji Srbi. Vecina nas su potomci ljudi iz Hercegovine i Crne gore koji su se naselili u puste predjele u 17,18,19, vijeku, dok su sloveni postali muslimani ili su migrirali na sjever.

Republika Srpska

22.08.2012. 21:57

@Sasha - @NikoNemaPravo sa tobom se slazem i to imas potpuno pravo ali ne govorimo o genetskom sastavu nego osjecaju. Znaci kako se ko osjeca. Znaci ako se ja osjecam ko Eskim nema niko pravo da mi to osporava. Isto tako sto ja tim novokomponovanim Bosnjacima ne osporavam njihov osjecaj da su Bosnjani, Bosnjaci ili Bosanci. Ali im nikad necu dozvoliti da meni osporavaju da sam Srbin.

Branko

21.08.2012. 21:23

Preurediti Federaciju, u dva entiteta, hrvatski i bošnjački. A nakon toga formirati jaku BiH. Ako to ne uspe, na legalan način, referendum građana i sl. kroz desetak godina, na miroljubiv i demokratski način rešiti sve probleme.

Montenegrin

22.08.2012. 23:02

@Branko - Jedini pravedan,moguci i ostvariv koncept jeste povratak RBIH i tadasnjeg ustava i ukidanje onih tvorevina na silu stvorenih u njoj samoj koji nemaju utemeljenja ni u cemu osim sile. Sve ostalo je zamalacivanje jer od podjele BIH nikada nece biti nista a pogotovo ne mirnim putem.To su samo puste zelje .Pa ne ocekujete valjda da ce oni koji su platili njen kakav takav opstanak stotinama hiljada mrtvih pristati na ozvanicenje ratnih plijenova i odakle su protjerani silom.Nema od tog nista.Snovi.

Republika Srpska

23.08.2012. 21:50

@Branko - Montenegrin jos cemo da se cheramo vidjet ces nije ovo nista jos gotovo niti definitivno. Istorijski tocak se okrece. Bosna je mjenjala granice. Srbija isto, gdje ce se to zavrsiti pokazat ce se. Mi Srbi smo bili na pragu istrebljenja za vrijeme Otomanske imperije. Odatle ovi produkti kao Bosnjaci i vi Crnogorci ali, Srbi su se izdigli kao Fenix iz pepela. Kazem ti jos cemo se mi cherati.