BANjALUKA - Zaključak Predsedništva SDP da je potrebno sprovesti korenitu ustavnu reformu koja podrazumeva izbor jednog predsednika zemlje u Parlamentu BiH, neprihvatljiv je za vodeće političke partije iz Srpske, ali i za potpredsednika SDP Željka Komšića!

Predsedništvo SDP BiH donelo je zaključak kojim se reafirmišu principi i stavovi stranke o celovitoj ustavnoj reformi, koja nalaže i ”izbor jednog predsednika u Parlamentu BiH i uvođenje četvrtog ravnopravnog kluba u drugi dom Parlamentarne skupštine BiH”.

Zatražili su od partijskog kolege i člana Predsedništva BiH Željka Komšića da sprovede zaljkučak u Predsedništvu BiH.

Iz vodećih političkih partija Srpske jasno su poručili da je ovaj predlog antiustavan i da Srpska nikad neće dozvoliti da se član Predsedništva BiH iz RS bira u Parlamentu BiH.

Posebno su ocenili predlog SDP o ”jednom predsedniku”, što je, kako su naveli političari u RS, antidejtonska kategorija, jer Ustav poznaje tročlano Predsedništvo BiH.

STRAH OD GUBITKA FOTELjE IZA Komšićevog negodovanja, koji je nedavno podneo, pa brzo povukao ostavku na funkciju u stranci, kako ”Novosti” saznaju, krije se njegov strah da bi realizacijom ovog predloga SDP na sledećim izborima izgubio fotelju u Predsedništvu BiH. Upućeni kažu da je na sceni sve otvoreniji sukob i neslaganje Komšića sa liderom SDP Zlatkom Lagumdžijom. Lider SDP je, ipak, svestan činjenice da je Komšić na prošlim izborima dobio više od 300.000 glasova zbog čega je još potreban SDP.

Predsednik Narodne skupštine Srpske Igor Radojičić smatra da Predsedništvo SDP BiH ovim zaključkom ne predlaže dogovor već traži krivca.

- SDP BiH ne traži rešenja, jer zna da njena rešenja nemaju nikakve šanse da prođu - rekao je Radojičić.

SDP je usvojio ovaj zaključak nekoliko dana nakon što je ova partija ocenila da je neprihvatljivo asimetrično rešenje za izbor članova Predsedništva BiH u RS i FBiH. Sada su otišli i korak dalje pa traže ”jednog predsednika”.

Poslanik SNSD u Parlamentu BiH Slavko Jovičić tvrdi da SDP stvara politički haos u zemlji.

- Ideja o jednom predsedniku je čista provokacija. Iza nje se krije dobro poznati sarajevsko unitaristički projekat - istakao je Jovičić.

Na ovaj zaključak oštro je reagovao i potpredsednik SDP Željko Komšić koji je napustio sednicu Predsedništva SDP.

On je poručio da ne priznaje zaključke Predsedništva SDP koji se odnose na njega i Predsedništvo BiH.

- Predlažem onome ko je vodio sednicu Predsedništva SDP BiH i njegovim pravnim ekspertima da napokon počnu da čitaju Ustav BiH, zakone i poslovnike, u ovom slučaju koji se odnose na Predsedništvo BiH. Tada bi možda znali da Predsedništvo BiH ne daje svoje mišljenje jednoj političkoj stranci - rekao je Komšić.

On je ponovio da je protiv sporazuma SDP BiH i HDZ BiH, ali i svih budućih sporazuma ”koji zatiru građansku BiH i koji jedne gledaju više od drugih”.