Srebrenica: Javna kupovina lažnih glasova

N. PETROVIĆ

06. 07. 2012. u 06:36

Da li će sudbinu Srebreničana na izborima određivati svi osim njih samih. Za neistinito prijavljivanje bošnjačkih glasača predviđena kazna i do 300 maraka

SREBRENICA - Posle vrelog leta, Srebrenicu očekuje vruća politička jesen. Za tri meseca, kada su predviđeni oktobarski lokalni izbori, sudbinu Srebreničana, po svemu sudeći, određivaće svi osim njih samih.

Kampanja organizovane registracije Bošnjaka za predstojeće lokalne izbore, u kojoj su u punom jeku angažovani svi, od Vlade Federacije preko bošnjačkih političkih stranaka do Islamske zajednice i takozvanih studenata, ima za cilj privlačenje 5.000 novih birača.

Računica je vrlo jasna, u opštini Srebrenica registrovano je oko 9.000 birača, od kojih je više od 6.000 srpske nacionalnosti. Da bi namirili "razliku", politički lideri bošnjačkih stranaka započeli su prljavu i zasad nezabeleženu kampanju "javne kupovine glasova i regrutovanja birača". Sredstva se ne biraju, nudi se i novac, spominju se i cifre od 500 do 1.000 evra za svakog novog glasača.

PRIPREME ZA PREGLASAVANjE - OVO je zlatna koka za bošnjačke centre u Sarajevu i oni će se boriti na sve načine da ne izgube Srebrenicu kao jednu metu za rušenje RS - kaže Radomir Pavlović, predsednik Skupštine opštine Srebrenica. Pavlović podseća da je sadašnji kandidat Duraković bio inicijator ideje za izdvajanje Srebrenice iz RS. Kada mu to nije uspelo, pokušaće Srebreničane preglasati "uvezenim" glasačima. Alamir Salihović, iz Asocijacije studenata Srebrenice "Glasaću za Srebrenicu", kaže da će 11. Jula u Srebrenicu doći nekoliko hiljada Bošnjaka te da se tada očekuje prijava boravišta.

Za oko 300 Bošnjaka registrovanih za predstojeće izbore u Srebrenici na dvadesetak adresa, prema nezvaničnim podacima, utvrđene se fiktivne prijave prebivališta. Među njima spominju se i novinarka Duška Jurišić, Emir Suljagić, bišvi kantonalni ministar u Sarajevu, ali i mnoge druge javne ličnosti u BiH.

Na adresi Srebreničkih odreda bb, koju smo posetili, niko ne otvara vrata, nema ni vlasnika kuće Hajrudina Nalića, niti Duške Jurišić, koja je, nezvanično saznajemo, tu prijavila prebivalište.

Na adresi Vidikovac bb, u kući kandidata za načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića prijavljen je Emir Suljagić, bivši kantonalni ministar u Sarajevu. Iako Suljagića niko skorije nije video u Srebrenici, Duraković tvrdi da spava i živi kod njega.

Pravo glasa u Srebrenici pokušaće da dobije i srbijanski muftija Muamer Zukorlić, koji pre nekoliko dana boravio u Srebrenici raspitivajući se šta mu je od papira sve potrebno da bi izvadio ličnu kartu.

Prilikom prijave prebivališta, kažu u policiji, svaki građanin je dužan da da istinite podatke o adresi stanovanja koje, potom, proverava policija. Ako utvrdi da je prijava lažna - kazna je do 300 konvertibilnih maraka.

Spisak lažnih prijava je podugačak kao i spisak finansijera ovog projekta, tvrde srpski politički predstavnici iz Srebrenice. Preregistraciju birača, saznajemo, finansira deo međunarodne zajednice, a delom domaće bošnjačke partije. Jer. Bošnjaci nikako ne žele da prepuste mesto prvog čoveka opštine, pošto bi to, kako ističu naši sagovornici, otvorilo mesto za istragu o tome ko je pokrao novac od donacija.

PRIPRAVNICI

SRPSKI odbornici navode da su na projektu registracije Bošnjaka angažovani pripravnici iz opštinske uprave u prostorijama navladinog Udruženja "Drina'', zloupotrebljavajući tako i prostorije i resurse svih građana Srebrenice. U Građanskoj inicijativi "Glasaću za Srebrenicu" masovnu registraciju očekuju u julu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

srpska

06.07.2012. 11:54

Šta radi policija, što dozvoljava da se fiktivno prijavljuju. I da li komandir stanice učestvuje u fiktivnim prijavama.

drzavnik

06.07.2012. 15:35

@srpska - A policija ove pokrajine vrsila je genocid. Tako barem uce u svakoj svjetskoj povijest. Jos bi sada trebali nesto da rade. Nisu vam ovo vise 90-te. Srbija ni sebi ne moze pomoci, a vi zakuhajte sa muslimanima ako ste toliki junaci.

Osman,Zenica

06.07.2012. 18:14

@srpska - drzavnik,ujaku Tudjman je izvrsio genocid nad srpskim i muslimanskim narodom.Nemoj te se dizati,da vam nije bilo amera Srbi bi vas pojeli.

Das ist Walter,Affensohn!

06.07.2012. 18:11

kazna od 300 maraka je malo,balije ce te pare dobiti od Turske ili arapski zemalja.