CG: Polemike zbog otvaranja ambasade na Kosovu

Č. PRELEVIĆ

01. 06. 2012. u 20:30

Reakcije na odluku crnogorske Vlade da otvori ambasadu u Prištini. Vuković: Nema ničega iza kulisa. Mandić: Stidimo se!

PODGORICA - Vlada Crne Gore u četvrtak je i formalno donela odluku o otvaranju ambasade Crne Gore u Prištini. Iako nije saopšteno kada će se to desiti, vest je izazvala prilično burna reagovanja, naročito zbog činjenice da je namera o otvaranju ambasade objavljena u vreme kada u Srbiji nije formirana vlada. Uz to, odluka je obelodanjena iako nije ispunjen uslov na kojem insistira predsednik Crne Gore Filip Vujanović - da crnogorska nacionalna manjina uđe u ustav tzv. republike Kosovo i da Crnogorci dobiju garantovane mandate u tamošnjem parlamentu.

- Sramota! I deca će nam se stideti od ovih poteza Vlade - komentariše Andrija Mandić, lider Nove srpske demokratije. - Po pitanju Kosova i Metohije narod u Crnoj Gori većinski ima isti stav kao narod u Srbiji i vlast u Beogradu, ali nažalost, garnitura na vlasti nastavlja da ruši mostove prema našem najbližem partneru i prijatelju. Po kojem kiriterijumu je odluka o otvaranju ambasade, doneta znatno ranije, zvanično potvrđena baš sada?

- Jedini kriterijum je da su se sada stekli uslovi, od banalnih, tehničkih i materijalnih, do diplomatskih. Prosto, odnosi Crne Gore i Kosova su do te mere na dobrom nivou da se podrazumeva i razmena ambasadora - komentariše za ”Novosti” Miodrag Vuković, funkcioner DPS. - Nema ničega iza kulisa, ni biranja nekog zgodnog ili nezgodnog vremena. Ne znam zašto bi Srbija reagovala, i zašto je ovo neki loš trenutak. Mi ne možemo gledati kad bi Srbiji to bilo ”potaman” da saopštimo nešto što je logičan sled stvari.

AMBASADORI MILjANIĆ I VLASI Iako tvrdi da su ispunjeni ”tehnički i materijalni uslovi”, Miodrag Vuković nije mogao da nam kaže da li su i gde u Prištini obezbeđene prostorije. Nije potvrdio, ali ni demantovao, da je kandidat za ambasadora i dalje Radovan Miljanić, bivši generalni direktor RTV Crne Gore. Za ambasadora Kosova u Podgorici odavno je ”viđen” bivši komunistički funkcioner Azem Vlasi. On je u petak preko agencije Mina izjavio da najavljena razmena ambasadora ”neće uticati na pogoršanje odnosa između Crne Gore i Srbije”.

Na primedbu da nije realizovan Vujanovićev zahtev da Crnogorci na Kosovu budu ”ustavna kategorija” Vuković kaže da je i to ”gotova stvar”.

- Crnogorska nacionalna zajednica će ući u zakone i u Ustav - kaže Vuković.

Na takva obećanja kosovskih vlasti podseća i Slobodan Vujičić, predsednik Crnogorske demokratske stranke sa Kosova.

- Uveren sam da ćemo ući i u Ustav i u parlament, u 20 mandata koliko pripada manjinama - kaže Vujičić. - Nedavno nam je ovde u Prištini, na okruglom stolu na tu temu, Asim Bajrami, predsednik komisije za ustavne promene parlamenta Kosova, čvrsto obećao da će se to desiti 12. septembra.

Kada će ambasada u Prištini biti otvorena? U crnogorskoj vladi upućeni smo na samu odluku u kojoj, stvarno, ne stoji i datum otvaranja ambasade, što bi, diplomatski posredno, trebalo da znači da će otvaranje diplomatskih predstavništava u Prištini i Podgorici, ipak, sačekati rešenje statusa Crnogoraca na Kosovu.

- Ne znam otkud sad čuđenje, otvaranje ambasade na Kosovu davno smo najavili - izjavio je Milan Roćen, ministar inostranih poslova. - To nije novost i nije tačno da smo izabrali najgori momenat. Ali kakve veze ima Srbija sa odlukama Crne Gore gde će otvarati ambasade?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Crnogorac

01.06.2012. 20:45

Albanci i jedni i drugi, vecinu Srba etnicki ocistili komunisti 1948. Vreme je da promene ime u Karadag da im odgovara rodu i kulturi. Crnogorac nebi pljunuo na grob svojih predaka, priznao osmanlijsko Kosovo, stidio se svoga Srpstva, da ga nabijaju na kolac. 500 godina se borili za slobodu, bili na ponos svakom Srbinu, nebitno dal' Crnogorcu, Bosancu ili Rasanu, a nestali u 50 od vlastitih zmija. Karadoge moje, otvarajte tu ambasadu, vi sa Srbima imate manje zajednickog nego sa Eskimima.

Dule Los Angeles

02.06.2012. 06:32

Ako je KIM deo Srbije,ne vidim zasto ce i ambasada u Beogradu.Ovu u Beogradu treba odmah zatvoriti.Ovo mislim ozbiljno.Zasto bi u Srbiji bile dve crnogorske ambasade?Dovoljnio ce biti ova nova-u Pristini.

Tajo CG

02.06.2012. 06:41

Eto,pa sad opet napisite da sam Siptar axaxaxa .60 % gradjana Crne Gore podrzava otvaranje ambasade u Pristini. Milasha ste u Beogradu drzali ka zlatnog goluba tokom 90-tih,lijepo odskolovali i na kraju vidju bruke.

zauvek branilac

02.06.2012. 08:48

Dali je Cetinje već otvorilo ambasade u muslimanskoj-bošnjačkoj Republici Rožaje-Plav i šiptarskoj-albanskoj Republici Ulcinj-Tuzi? To će biti nagrada za klubove prijateljstva Crnogoraca (Cetinjana) i Muslimana (Bošnjaka) te Crnogoraca (Cetinjana) i Šiptara (Albanaca)!