BiH: Smanjenjem plata ušteda 40 miliona

M. FILIPOVIĆ

27. 05. 2012. u 20:32

Kakvi su efekti zakona o smanjenju plata u zajedničkim institucijama BiH. Primanja će biti umanjena poslanicima i delegatima u parlamentu BiH

SARAJEVO - Predloženim zakonom o smanjenju osnovice za obračun plata zaposlenih u institucijama BiH za 4,5 odsto, koji je u prvom čitanju podržao parlament BiH, predviđene su budžetske uštede do 40 miliona maraka godišnje, potvrđeno je „Novostima“ u parlamentu BiH.

Poslanici iz Srpske kažu da je reč o dobrom zakonskom rešenju, jer će stabilizovati budžet BiH, što će se sasvim sigurno pozitivno odraziti i na budžete entiteta.

Generalna ocena je da je u institucijama BiH, zajedno sa Oružanim snagama BiH, zaposleno čak 22.000 ljudi, čija primanja gutaju budžet.

Primanja će biti umanjena i poslanicima i delegatima u parlamentu BiH koja se kreću od 5.000 do 7.500 maraka. Prema novom zakonu, izuzetak je osnovica za najniže plate s koeficijentom jedan, na koje će se do 31. decembra 2013. godine primenjivati osnovica od 498 KM.

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Lazar Prodanović kaže, za „Novosti“, da je pravično da svi u zemlji podnesu teret finansijske krize, pa tako i zaposleni u institucijama BiH. - Uštedama u budžetu BiH stabilizuje se finansijski sistem zemlje i otvara mogućnost za veća ulaganja u razvoj privrede i izgradnju infrastrukture u Srpskoj i FBiH - rekao je Prodanović.

ODVOJENI ŽIVOT SAMO za odvojeni život, troškove smeštaja za nešto više od 20 poslanika i delegata, te njihove posete porodici, iz budžeta BiH je izdvojeno oko 114.000 KM, što znači da su pojedini poslanici i delegati, samo po ovom osnovu, imali prihode od gotovo 2.000 KM.

U BiH je prošle godine bez posla ostalo oko 95.000 ljudi, što je oko 10 odsto ukupno zaposlenih. Tako da se očekuje da novac koji se dobije od smanjenja plata zaposlenih u institucijama Bih bude usmeren u otvaranje novih radnih mesta.

Novim zakonskim rešenjem i poslanici i delegati su stavljeni u isti koš kao i svi drugi zaposleni u institucijama BiH.

Ministar finansija i trezora Nikola Špirić kazao je da se vraćanjem poslanika i delegata u Zakon o platama u institucijama BiH izbegava utisak u javnosti da se parlament izuzima od smanjenja osnovice plate za 4,5 odsto.

Javnost smatra da plate političara i funkcionera na nivou BiH moraju da budu smanjene posebno zbog nerada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)