Derventa: Ceo život uz šargiju

Srđan MIŠLJENOVIĆ

03. 03. 2012. u 21:30

Дервента: Цео живот уз шаргију
Slavko Marković iz sela Živinice majstor za izradu instrumenata. Pravi instrumente za grupe koje neguju zvuk rodnog kraja

BANjALUKA - Ukoliko želite šargiju koja će vam doneti pravi tradicionalni zvuk ili, na primer, violinu - uputite se za Derventu, odnosno do sela Živinice u ovoj opštini. Tamo potražite starinu Slavka Markovića, koji već godinama svojim zlatnim rukama pravi šargije.

Kako kaže ovaj majstor, za „Novosti“, svoju prvu šargiju je napravio 1961. godine, kada je imao samo jedanaest godina. Do danas izradio je, kaže, na stotine šargija, ali i violina.

Najčešće ih je radio za članove muzičkih grupa koje neguju tradicionalni zvuk derventskog kraja.

Ovaj majstor za šargije odrastao je u muzičkoj porodici i od malih nogu je slušao izvornu pesmu i svirku.

Zanat izrađivanja šargija savladao je uz oca. A kaže da je njegov otac među prvima iz ovog kraja, ali i šire, snimao izvornu muziku na gramofonskoj ploči, što je za nekadašnje vreme bio neverovatan uspeh.

PRODAJA MARKOVIĆ je vrlo čest gost raznih manifestacija koje se organizuju radi prikazivanja i očuvanja tradicionalnih vrednosti. Ipak, na njima nema značajnije prodaje i zarade, ali je to dobra prilika da se ljubav prema tradicionalnim instrumentima i muzici podeli sa drugima.

Naravno, Slavko je prvo naučio da svira na šargiji, a potom da ih izrađuje, pa je ipak svirka ostala njegova večna ljubav.

- Od 1984. godine svirao sam u folkloru, a i posle rata nekoliko godina. Danas uglavnom sviram za svoju dušu, a rado se odazovem ukoliko me neko pozove da pratim neku od izvornih grupa - priča Slavko.

Šargije, kako priča, izrađuje od drveta trešnje, javora i vrbe. Za sve proizvode, kaže, garantuje životom, a za one koji ih žele prodaje ih po ceni od 50 maraka do 200.

Kada je usavršio izradu šargije, prebacio se na izradu violina. Prvu je napravio još 1977. godine, a do danas ih je nabrojao skoro četrdeset.

Ne krije da mu je želja da proširi ovu delatnost, ali nastojaće da zadrži i izrađivanje šargija kako bi očuvao ovaj tradicionalni instrument.

- Voleo bih da imam bolje uslove kako bih poboljšao izradu violina. Zasad češće pravim šargije, u proseku dve do tri mesečno, koje uglavnom kupuju članovi izvornih grupa. Imam i nešto manjih šargija koje se koriste kao suveniri. Koliko ću tačno muzičkih instrumenata napraviti mesečno, ipak, zavisi od mušterija i od drugog posla koji imam kod kuće - objasnio je Marković.

Pored ljubavi prema šargiji i violini, kao i tradicionalnoj muzici, posebno derventskog kraja, Slavko čuva od zaborava i jedan stari zanat i nastoji da ljubav prema izradi instrumenata prenese na mlađa pokolenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

goran

07.07.2013. 23:29

@antun - imas li kaki broj telefona,ali naslov,i kake su mu cjene za šargije