BOŠNjAČKI političari i predstavnici turske diplomatije sve odlučnije govore o jačanju veza između Turske i BiH!

Posle nedavne izjave člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da premijer Turske Redžep Tajip Erdogan ne pripada samo Turcima, već da je on zajednički lider dveju zemalja, u petak je turski ambasador u BiH Ahmet Jildiz poručio da je BiH veoma važna za Ankaru.

- Bosna i Hercegovina je veoma važna zemlja za Tursku, jer nas povezuju istorijske i kulturne veze, a imamo i brojnu bosansku dijasporu, koja živi u Turskoj. Sve što se ovde događa, utiče i na moju zemlju - izjavio je novi turski ambasador u BiH.

Jildiz je posebno zainteresovan za rešavanje pitanja vojne imovine u BiH.

- Naglasak na rešavanju zahteva za članstvo u EU je jak i zato mora doći i pozitivan signal. Mislim da je konsenzus o vojnoj imovini ono što nedostaje. Nadam se da će stranke doći do konsenzusa, po mogućnosti pre samita NATO u maju, tako da BiH može napredovati u procesu priključivanja NATO bez ikakvog daljeg odlaganja - zaključio je Jildiz.

UVERENJE BOŠNJAČKI političari su uvereni da im Turska, koja se nameće kao regionalna sila, može pomoći da stvore unitarnu BiH na štetu Republike Srpske i srpskih interesa u zemlji - kaže Slavko Jovičić.

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić kaže za „Novosti“ da „Sarajevo priželjkuje povratak otomanske sile na Balkan“. Bošnjačke lidere uvek obraduju izjave turskih diplomata o „važnosti BiH za Ankaru“.

- Sarajevo traži veću umešanost Turske u dešavanja u zemlji i regionu, jer su očigledno razočarani politikom Brisela prema zemlji. Hoće da se u Bosforu odlučuje o Bosni. To je za Srpsku i njene predstavnike u zajedničkim institucijama - neprihvatljivo, zbog nedobronamerne i navijačke politike Ankare - istakao je Jovičić.

Poslanik DNS u parlamentu Srpske Radmila Kocić kaže, za „Novosti“, da Turska uporno nastoji da nametne sebe kao neprikosnovenog lidera u regionu, posebno u BiH.

- Šefovi turske diplomatije ranije su otvoreno govorili o neophodnosti uspona otomanskog Balkana. To je jedan od ciljeva njihove spoljne politike, kojem treba da se posveti mnogo više pažnje - ocenila je Kocićeva.


ERDOGAN - ZAJEDNIČKA VREDNOST

MINISTAR inostranih poslova Turske ocenio je da BiH u ovom trenutku očekuju izuzetno važni problemi, ali istovremeno i velike prilike. On je kazao da će Turska pomoći BiH na njenom putu ka NATO I EU.

- Lideri koji se nalaze na čelu Turske su moji prijatelji koje ja lično puno poštujem. Redžep Tajip Erdogan ne pripada samo Turcima, nije samo vaš. On je naša zajednička vrednost - izjavio je Izetbegović tokom posete Turskoj.