Nema slobode za episkopa Jovana

M. STANČIĆ

17. 02. 2012. u 20:42

Нема слободе за епископа Јована
Progon mitropolita SPC Jovana (Vraniškovskog) u Makedoniji se nastavlja. Episkop će ležati u zatvoru zbog suđenja koje se ponavlja četvrti put

SKOPLJE
SPECIJALNO ZA „NOVOSTI“

POGLAVARA Pravoslavne ohridske arhiepiskopije SPC, arhipiskopa ohridskog i mitropolita skopskog Jovana (Vraniškovskog), očekuje ponovno suđenje u Osnovnom sudu u Velesu za delo navodne utaje oko 240.000 evra dok je bio vladika kanonski nepriznate crkve u Makedoniji.

U oduženom postupku, Krivično veće Osnovnog suda u Velesu je prihvatilo zahtev arhiepiskopa Jovana da mu se ponovo sudi u njegovom prisustvu, budući da je prethodna osuđujuća presuda na 2,5 godine zatvora izrečena u njegovom odsustvu.

Pred Krivičnim većem Osnovnog suda u Velesu, kako su „Novosti“ pisale, tri puta je suđeno arhiepiskopu Jovanu za isto delo. U dva navrata je sudija Valentin Zafirov donosio oslobađajuće presude. Apelacioni sud u Skoplju je međutim, uvek predmet vraćao na ponovno suđenje. Kad je sudija Zafirov uklonjen, pa razrešen, u trećem, popravnom procesu novopostavljeni sudija Tanja Milevska je mitropolita osudila na dve i po godine robije, što je Apelacija u Skoplju - potvrdila.

Prošlog decembra u Osnovnom sudu u Velesu je odlučeno o ponovnom suđenju arhiepiskopu Jovanu, uz mogućnost da se brani sa slobode. Odluku je, međutim, ukinuo Apelacioni sud. Zatraženo je da se tačno utvrdi datum kada su bugarske pravosudne vlasti uručile presudu, budući da se u to vreme arhiepiskop ohridski nalazio u pritvoru u Sofiji, posle hapšenja po poternici Interpola.

- Presudu izrečenu u odsustvu, arhiepiskop Jovan je primio 14. decembra 2010. u pritvoru u Sofiji. Žalba na tu presudu je podneta 14. decembra, dakle, u zakonskom roku, posle njegovog hapšenja na prelazu Medžitlija, na ulasku iz Grčke u Makedoniju i sprovođenja u zatvor Idrizovo, objašnjava advokat Georgijev.

Po svemu sudeći, uprkos prihvatanju zahteva za ponovno suđenje, arhipeiskop Jovan neće moći da se brani sa slobode.

Ukoliko takva mera bude i zvanično potvrđena, on će biti prebačen iz zatvora Idrizovo gde se sada nalazi, u istražni zatvor kod Skoplja, odakle bi dolazio na ročišta u Velesu.

POČETAK

DELO za koje se tereti poglavar POA, sudski se „vodi“ od maja 2002, kada je mitropolit Jovan, na poziv tadašnjeg patrijarha srpskog Pavla, pristupio u kanonsko i liturgijsko jedinstvo sa SPC. Otuda apsolutna zastarelost dela ističe u maju ove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Vuk

17.02.2012. 22:31

Zanimljivo kako Jovan nije spoznao da je MPC raskolnička institucija pre optužbe za proneveru, nego je od istih tih raskolnika hirotonisan za episkopa...Hm!

Др

18.02.2012. 13:05

@Vuk - Потребно је пре писања се упознати са чињеницама, или народски: пре стављања језика у погон-укључи мозак!

Miro Markovic

18.02.2012. 03:49

Kada je Tito dao 1964 samostalnost "Makedonskoj pravoslavnoj crkvki", on nije pitao ni SPC ni Vaselenskog patrijaha za dozvolu. On je u njegovo vreme bio iznad i Patrijarha Srbije i Vaselenjskog patrijarha. Njemu se moglo, jer je verovao daj on "zivi Bog". Ali, sada je taj "zivi Bog" mrtav. Draga makedonska braco, to tako se ne ide. Titovu odluku nije priiznala ni jedan pravoslavna crkva niti katolicki Rim. Neka vam Bog oprosti, jer ne znate sta radite. Jednoga dana ce da se stidite.

Red je red

18.02.2012. 19:54

@Miro Markovic - Zasto mora sve biti pod SPC.Kao da su se srbi predplatili na vlasnistvo pavoslavlja na balkanu.Neka crkva bude jedna za sve pravoslavne vernike balkana.Tako predlazem da budemo pod okriljem bugarske pravoslavne crkve ili pod okriljem grcke pravoslavne crkve(mozda je ovaj drugi predlog manje prihvatljiv zbog ekonomske situacije u grckoj).

SteRed

18.02.2012. 11:33

e, moja braco Makedonci,... ne smetaju vam siptari koji vas ponizavaju, ubijaju, hule i sta jos ne rade protiv Vas. Sa njima se lizete i sastavljate zajednicku vladu. Ali zato Vam smetaju oni koji koji su iste vere i koji Vas vole i prihvataju kao svoje, docekuju kao familiju i navijaju zajedno sa vama. U Ohridu ste jednog takvog momka isprebijali do smrti, a zlocince oslobodili. Svestenike nam hapsite i proganjate. Hvala Vam braco i nek Vam je prosto!!!

BA

18.02.2012. 21:00

Samo ste vi Srbi u pravu i niko vise jel?Postoje drzave koje imaju svoje zakone,koje svi moraju postovati pa i Srbi.Imate problem sa svim drzavama u okruzenju.Sa Makedonijom,sa Hrvatsom,Bosnom,Crnom Gorom,Albanijom...I svi su oni u krivu,samo je Srbija u pravu.

dobri

19.02.2012. 13:11

Kotorani su uz Vas vladika. Izdržite jer i mi smo se izborili protiv ove odnarodjene priče u CG, gdje vlas protjeruju sveštenike. Brzo će doći dan kada ćete i Vi biti van tamnice jadnih kratkovidih Makedonaca koji ne vide da su ih izjeli šiptari.

srki

19.02.2012. 16:38

Imate sizmaticku crkvu,grcko ime,bugarski jezik i srpsku istoriju-i tita kao tvorca... Jadnici