Crna Gora u raljama tajkuna

V. RADOJEVIĆ

29. 01. 2012. u 20:30

Црна Гора у раљама тајкуна
Igor Lukšić za godinu dana uspeo da izneveri velika očekivanja većine građana. Maroko je državu najmanje koštao, ali najviše ponizio, kažu analitičari

PODGORICA - Verovatno bi svaki građanin Crne Gore potpisao putne i sve druge troškove u Maroku premijeru Igoru Lukšiću, i ministrima zajedno sa suprugama, da je ovaj otišao da vlasniku “Aman risortsa” i naslednicima zakupa Svetog Stefana i “Kraljičine plaže”, “Restis grupi”, lupi šakom o sto i kaže - dosta.
To je scenario koji je najveći deo crnogorskih građana, koji se nije snašao tokom dve tranzicione decenije, očekivao od mladog i nekompromitovanog premijera. Lukšić, međutim, nije mogao prvom čoveku “Amana” Adrijanu Zeki da lupi šakom o sto, jer ga, kako sam kaže, nije ni video, ali ni zato što je Zeka premijera i ministre častio vikendom u luksuznom objektu u Marakešu.
Kada je ovo novogodišnje putovanje procurelo u javnost, Lukšić je utešio građane da su platili samo vladin avion do Maroka za “radnu” posetu. Sve ostalo platio je “Aman risorts” koji je uspeo u poslednjih pet godina da uništi i sa turističkih mapa izbriše jedan od najlepših crnogorskih brendova.

PRAZNE PRIČE PRED PROTESTE - PREMIJER nema petlju da se suoči sa korupcijom i počne da se bori sa organizovanim kriminalom - kaže Vanja Ćalović iz MANS, povodom Lukšićevog poziva na razgovor organizatorima velikog narodnog protesta, i najave novog, još masovnijeg. Ćalovićeva očekuje pokušaj manipulacije i nuđenja polurešenja, na koja, kako kaže, ne mogu pristati. Srđa Keković kaže da Vlada može, ako hoće, da pokaže da radi za građane - da poništi odluku o poskupljenju struje, razreši čelnike RAE, zahteva od državnog tužioca da preispita sumnjive privatizacije i otkrije korumpirane zvaničnike.

Ukoliko Vlada odobri zahtev “Restis grupe” za dodatnim ustupcima u aranžmanu o zakupu Svetog Stefana, smanjenje zakupnine i produženje perioda zakupa, da li će Lukšić pokušati da objasni da nije tačno da je to koštalo premijerovih i troškova dvojice ministara za jedan vikend u Maroku? Ili će pokušati da nas ubedi da svaki crnogorski građanin, čiji se patriotizam ne meri evrima, nema razloga da se stidi.
Igor Lukšić je uspeo da za godinu dana, koliko je na čelu vlade, izneveri velika očekivanja. Na premijersko mesto je došao sa hipotekom ministra finansija u vladi Mila Đukanovića, uglavnom zadržao njegove ministre, i nastavio - dobro utabanim stazama. Računi Đukanovićeve vlade ispostavljaju se Lukšiću koji pokazuje da ne može, neće ili ne sme da lupi šakom o sto. Od Kombinata aluminijuma, preko Železare, “Telekoma”, Elektroprivrede, Svetog Stefana i svih drugih privatizacija koje su ojadile državnu kasu.
Maroko je samo šlag na torti. Najmanje nas je koštao, ali najviše ponizio, smatraju mnogi građani.
Afere koje prestižu jedna drugu, dokazi najviše državne korupcije i kriminala, bacile su u zaborav čuveni milion koji je, u vreme kada je Lukšić bio ministar finansija, prošetao 11 puta od trezora do Prve banke. U Prvoj banci još “leži” 75 miliona evra Elektroprivrede, za dve godine italijanski partner nije ispoštovao obavezu ulaganja u EPCG, a računi za struju rastu.
Državne garancije od pre dve godine za kredit Kombinata aluminijuma od 130 miliona evra stižu na naplatu i državi preti bankrot, opljačkanu nikšićku Železaru posle nekoliko neuspešnih privatizacija od belosvetskih i domaćih hohštaplera spasava Nikšićanin Daka Davidović....
Nakon izbijanja afere “Listing”, gde se pominje njegovo ime, Lukšić je promptno reagovao, i na konfereciji za novinare, u nedelju, gotovo naredio tužilaštvu da ispita slučaj. Nakon izbijanja afere “Telekom”, gde već postoje dokazi da su državni zvaničnici uzeli milionski mito, premijer tvrdi da dva od četiri sporna ugovora nisu u nadležnosti crnogorskog tužilaštva jer su potpisana u Mađarskoj. I dodaje da je ceo proces bio transparentan...
Lukšić je našao za shodno i da studentima poruči da dangube po kafićima i ne traže posao, građanima da moraju da se navikavaju na poskupljenja, sindikalnom lideru Srđi Kekoviću da ima veću platu od ministarske, ali ne i korumpiranim političarima i kriminalcima da će, za njegove vlade, morati da polože račune.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Sasha

30.01.2012. 12:27

Ne ide mi u glavu kako narod od svega zvanicno 625 000 gradjana s takvim turistickim potencijalom sto morskim sto planinskim ne moze da zivi bolje nego bilo ko u Evropi...

dragan

30.01.2012. 15:43

@Sasha - Turizam je složena delatnost, sa veoma velikim učešćem radne snage. Jedna Hrvatska, sa malo više stanovnika, ali sa mnogo više mora i turističkih potencijala, je i pored turizma pred bankrotom. Ili Italija. Ili Grčka, Ili Španija. Nije Crna Gora centar sveta...

baunti

30.01.2012. 21:24

@Sasha - Moze, ali za to se mora citati Njegos koji rece: "biti kadar stici i uteci, i na svakom mjestu postojati." A ti dok ove ljencuge, koji bi da leze i da im pare padaju sa neba, ne lupis dobro po glavi, pomaci se nece... Po meni, Luksic je mozda imao dobre namjere, ali nema iskustva, slab je lider, i zbog toga ne moze da se mrdne iz Milove sjenke. Dok neko sa zapada ne odluci da im Milo vise ne treba, u CG se nece nista promijeniti.