Skelani: Zločin još bez kazne

N. P. - R. B.

16. 01. 2012. u 20:30

U ponedeljak u Skelanima obeležena 19. godišnjica stradanja 69 Srba. Đokić: Neće ići lako, ali ćemo biti uporni da istina pobedi

SKELANI - U Skelanima, kod Srebrenice, u ponedeljak je obeležena 19. godišnjica stradanja 69 srpskih civila i boraca, meštana ovog i nekoliko obližnjih sela, koje su muslimanske snage iz Srebrenice mučki ubile 16. januara 1993. godine.
Nekoliko stotina prisutnih zapalili su sveće kod centralnog spomen-obeležja u Skelanima, gde je za svih 305 srpskih civila i vojnika iz ovog kraja koji su poginuli u proteklom ratu, parastos služio vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije.
Tog januarskog jutra 1993. godine jake muslimanske snage od nekoliko hiljada vojnika iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, napale su retko naseljena srpska sela oko Skelana ubijajući, pljačkajući i uništavajući sve što su stigle.
- Ubijeno je čak 69 stanovnika ovog kraja, a dve trećine nastradalih bili su civili, među kojima i nekoliko dece. Ranjeno je 165 meštana, a od 30 zarobljenih polovina nije preživela mučenja u srebreničkim kazamatima. Njih četvoro još se vodi kao nestalo. Za ove zločine još niko nije odgovarao - rekao je predsednik boračke organizacije Srebrenice Miloš Milovanović.
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić naglasio je da će institucije Republike Srpske učiniti sve da se dođe do istine i pravde i da počinioci strašnog zločina na ovom području za svoja nedela odgovaraju.
- Svesni smo da to neće ići ni brzo ni lako, jer sudovi i tužilaštvo BiH rade pristrasno, ali mi ćemo biti uporni i istrajni da istina konačno pobedi. Nije slučajno da je Naser Orić, za jedan drugi prekršaj, pomilovan baš na pravoslavni Božić. Učinio je to Ante Budimir koji nastavlja politiku Ante Pavelića - kazao je Đokić.
Prisutnima se obratio i Pantelija Đurguz, predsednik boračke organizacije Republike Srpske, istakavši da je na delu politički inženjering, kako bi se umanjile ili potpuno zaboravile srpske žrtve, poput ovih u Podrinju, a što, kako je rekao, neće proći. Najbolji odgovor takvim nastojanjima je postojanje Republike Srpske koja je mnogima trn u oku i čine sve kako bi je uništili.

PALI KOD GRANIČNOG MOSTA

NAJMLAĐA žrtva ovog mučkog zločina bio je petogodišnji Aleksandar Dimitrijević, a njegov brat Radislav imao je tada 11 godina. Sa majkom Milicom pokušali su da pobegnu preko Drine u Bajinu Baštu. Ubijeni su mučki kod graničnog mosta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

bivsi Sarajlija

17.01.2012. 08:03

Nesto ne vidim pehlivane (citaj balije, poturice kako hoces, ako ponovo nisu promenuli sopstveni naziv) da osudjuju ovaj zlocin koji za razliku od ostalih nije friziran nije naduvan i nije (zlonamerno) eksploatisan, vec se svesno prikriva i negira, a ovamo se promovise gradjanska drzava i ostale nebuloze !!!

bivsi Sarajlija

17.01.2012. 19:54

Izvinjavam se na proslom komentaru,sad mi mama rece da mi je tata balija i poturica,tj.nije sigurna ko je, ili je balija ili je poturica.Zato sam kadkada kivan na njih,ni alimentaciju mi nije placo.