Slovenija: Svi protiv Jankovića

J. KNEŽEVIĆ

15. 01. 2012. u 21:08

Slovenija 20. godišnjicu samostalnosti dočekala u velikoj političkoj krizi. Najveća prepreka za premijersku fotelju to što nije rođen u deželi

LJUBLJANA

SPECIJALNO ZA „NOVOSTI“

Sve političke stranke u Sloveniji, od levice do desnice, ujedinile su se samo jednim ciljem - da Zoran Janković ne postane novi premijer. To je i razlog što je nakon pobede na parlamentarnim izborima išao iz poraza u poraz, a sve su manje šanse da uopšte i dobije priliku da sastavlja vladu. Iako se u Sloveniji o toj temi još uvek javno ne govori, sve je više onih koji sumnjaju da je činjenica što Janković nije rođen u toj državi najveća prepreka za premijersku fotelju. Poslednjih dana, pobednik na izborima doživeo je niz političkih i drugih podvala, podmetanja, a sve su imale za cilj da ga kompromituju.

Kako sada stoje stvari, u tome se i uspelo. Oko Jankovića je sve manje onih koji mu daju podršku, a sve su veće šanse Janeza Janše da sastavi vladu desnog centra. Ove nedelje mnogo toga moglo bi da bude jasnije, ali ostaje činjenica da usred najveće ekonomske krize koja potresa Sloveniju i koja je dovela do novog pada kreditnog rejtinga, država nema vladu, a ni parlament sekretara! Obeležavanje 20. godišnjice samostalnosti tako se odvija u senci najveće političke krize i opšteg haosa, u kojem su svi protiv svih, a o interesu Slovenije malo ko brine.

Slovenački politički analitičari kažu da je haos proizvod svih u Sloveniji, ali da okolnosti ne dozvoljavaju da se kriza produži unedogled, kao što je bilo u Belgiji. Već sada će Slovenija teže do kredita, uz veće kamate, a to će još više pogoršati ionako teško ekonomsko stanje. Ostaje paradoksalno, ali konačno, rešenje u rukama sadašnjeg predsednika parlamenta Gregori Viranta, koji je katastrofalno izgubio izbore, a za nagradu je dobio čelno mesto u parlamentu i ključnu ulogu u sastavu koalicije.

Opšti utisak koji vlada u Sloveniji, dok se priseća najvećih izazova u dvadeset godina građenja države jeste malodušnost i ravnodušnost prema sebičnim politikama stranaka. Mnogi tvrde da je vreme jakih političara, poput Milana Kučana i Janeza Drnovšeka prošlost, a da sadašnji najviše misle o svom džepu, a ne i o javnom interesu.

I HRVATI BEZ EUFORIJE

I Hrvatska je obeležila 20. godišnjicu samostalnosti, ali bez euforije. Ističe se da sledi jedna od ključnih odluka, referendum o EU, kada će građani Hrvatske odlučiti žele li da dele sudbinu Evrope ili da se „vrate na Balkan“. I dok su Hrvatima pre bili Srbi „krivi za sve“, sada se sve više govori o „mangupima iz vlastitih redova“ koji su doveli do toga da se u Hrvatskoj danas živi lošije nego pre 20 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (27)

dragan

15.01.2012. 21:29

A mi u Srbiji jedva cekamo nekog sa strane da mu damo svoju drzavu u ruke!!! Samo se osvrnite oko sebe i osecacete se kao u inostranstvu! ZATO SMO I USPESNI!!!

M

15.01.2012. 21:55

CITIRAM " I dok su Hrvatima pre bili Srbi „krivi za sve“, sada se sve više govori o „mangupima iz vlastitih redova“ koji su doveli do toga da se u Hrvatskoj danas živi lošije nego pre 20 godina."NEMAM NISHTA DA DODAM !

ZEX

15.01.2012. 21:56

Svi polako shvataju da se danas zivi gore nego pre 20 godina...Ne mogu da verujem da treba toliko vremena da se shvati ta ochigledna chinjenica...Svi su totalno izgubljeni sa svojim vodjama i politikama. Hrvati, Slovenci, Makedonci, Srbi...Zajednichko za sve politichare je da pljuju po svetloj proshlosti i vode narode u crnu buducnost. Partija ili republika svejedno...sledeca godina bice gora od predhodne.Onog trenutka kad prestanemo da pljujemo po proshloshchu zasuzicemo svetlu buducnost!

Milutin

16.01.2012. 07:40

@ZEX - ZEX bila je to crvena svetla buducnost koja je, stavljena na oci, pravila mrak i za buducnost a i za proslost. Neka su oni otisli a otici ce i njihovi ucenici koji su sada u njihovim foteljama. Ti pamtis pre 20 godina a ja pamtim malo duze i nisam video nimalo lepog zivota.

N

15.01.2012. 23:49

Eto to je ta Slovenija koja je pre deset godina u Srbiju dosla s porukom da su nam prijatelji (seti te se reklame za Merkator). Ovo sto se desava oko Jankovica svima treba dooobro da otvori oci u Srbiji, i da tacno vide sta Slovenci misle o Srbima. Njima ne smeta sto je on rodjen u Srbiji niti to sto mu je majka Slovenka vec sto nosi srpsko ime i prezime. Mrze nas iz dna duse prikriveno, ali sad i vrlo otvoreno. Dokaz za to je da su se njihov LDP i SNS ujedinili, a sve zbog jednog polusrbina.

kutuzov

16.01.2012. 09:20

@N - sta bismo mi rekli da nam je kandidat za premijera Slovenac ili ne daj boze Hrvat?

Miki

16.01.2012. 09:56

@N - Hvala bogu da jos uvek vecina ovog naroda (sa izuzetkom vecine gradjanstva) gleda coveka po covecnosti, a ne po tome odakle je, sta nosi, koliko ima para...Ako cemo iskreno, ovu zemlju gotvo nikad nisu vodili ljudi koji su poreklom odavde... I niko to nikad nije primecivao, niti mu smetalo... Tako da verujem i da je neki polu Hrvat ili polu Slovenac dosao na njeno celo ne bi nikom smetalo. Cak sta vise, neki bi ga zbog svojih kompleksa uzdizali iznad ostatka sveta. (Setimo se Josipa Broza).

Milan,koonbar

16.01.2012. 10:39

@N - Ništa ne bi rekli mi Sbriji,nama je skoro svo političko i držaonv rukovodstvo iz susedstva,pa čak i ambasador nam je stanac tako da je kod nas sve moguće. A Slovenja je u evropi i oni znaju šta je borba za demokratičnost i civilizaciju. Ja im u tom smislu čestitam i pozdravljam ih.

Mihajlo

16.01.2012. 00:47

Hajde sada u red, da kupimo proizvode iz nasih "bratskih" zemalja :-)Kad ce jednom Srbin da nauci ko su mu neprijatelji?Mihajlo

su

16.01.2012. 01:35

Pored ovih što kukaju za prošlošću koju su imalu u Jugoslaviji, kao da nas to slepilo nije i dovelo do ovoga danas - zaslužuješ 1.000 pluseva. Gospodinu Jankoviću želim demokratskiju podlogu od Slovenije za njegov politički zamah!

Mex

16.01.2012. 04:44

Sta ce reci zapadna demokratija na to ?? Ipak mislim NISTA , jer je to sve isto smece . Da se to desi u Srbiji , Rusiji .... hahahaaaa

rale

16.01.2012. 06:57

znao sam da će se to dogoditi,šteta imao je dobar progrm.a zoran nije slovensko ime.

Janez

20.01.2012. 22:51

@rale - Zoran nema nikakav plan, nego samo neku arogancu i netolerantnost. U pregovaranjima za koaliciju svu su ga napustili, jer se stekao dojam, da se s njim ne može surađivat. Pozdrav Srbima iz Slovenije !

Marko

16.01.2012. 07:31

Bolje za Jankovića, jer iz ove teške situacije, Sloveniju će teško ko izvući. Janša se napljačkao, pa valjda više neće!Došlo je na naplatu sve ono što su uzimali na lizing. Sada, kad ne mogu da vraćaju kredit, zadužiće se još i dovesti narod u još potčinjeniji položaj. Čisti vazalni odnosi, koji inače vladaju u "razvijenom kapitalizmu".

Milutin

16.01.2012. 07:33

Slovenci da su mogli sa Srbima ne bi prvi pobegli iz SFRJ i doturali oruzja srpskim neprijatiljima a onako usput; pucali su na nenaoruzane regrute koji su se povlacili is dezele prema Srbiji! Jankovic je njihov i to treba da je Srbima najmanja briga.

Vladimir Cobic

16.01.2012. 07:39

Nema to veze sa Slovencima, jer oni su manjina u Sloveniji. Jednostavno, tom banana kvazidržavom rukovodi američki ambasador, a Janković očito nije u dosluhu sa njim. Zato su američke pudlice dobile naredjenje da ga izbegavajau, olajavaju i reže na njega.

Pjotr Cibukov

16.01.2012. 09:49

@Vladimir Cobic - Sve je to tacno, ali su oni ipak SLOVENCI, tu pomoci nema. (Kad smo vec kod ovoga, zamolio bih sve koji to ne znaju da nauce: musko je Slovenac, a zensko je Slovenkinja, nikako Slovenka. Slovenke su Ruskinje, Bugarke, Cehinje, Poljakinje, Srpkinje... Tako je bar u srpskom jeziku uvek bilo i ne vidim zasto ne bi tako ostalo. Ne verujem da bi to ugrozilo evroatlantske integracije).

Indijanac iz Paracina

16.01.2012. 07:42

Kada su ovoliko neprijateljstva pokazali prema polusrbinu koliko tek onda pokazu prema celom srbinu, ja predlazem da im nasa vlast nadje jos jedno elitno mesto za jos jedam merkator, recimo na kruznom toku na slaviji ???

Beogradjanin

16.01.2012. 13:15

Dobar deo tog parlamenta je celu svoju karijeru izgradio na antisrpstvu. Po recima Antuna Koroseca, "uzjahali su dobrog konja, a vratili ragu". Jankovic je vec smenjivan od takvih.

realan

16.01.2012. 13:41

Očigledno problem je što taj čovek nosi srpsko ime i prezime. O kojoj to demokratiji i toleranciji u Sloveniji govorimo ??? Da li ona postoji ???

ip

16.01.2012. 15:20

oni ce radje bankrotirati nego da im polu Srbin bude premijer, medjutim drugacije bi bilo da je u pitanju Austrijanac!

Simon

21.01.2012. 13:05

@ip - Ni poanta da je Srb, poanta je v tem, da je kriminalec, kar je dokazano od včeraj, koliko ovadb je bilo vloženo zoper njega. Tako, da prosim, ne izpostavljajte nacionalnosti, ampak oškodovanje upnikov, davčne utaje itd.Nacionalnost v Sloveniji ni tako pomembna, to je razvidno tudi iz tega, da ima Piran temnopoltega župana.

Josip

16.01.2012. 15:31

Ne treba balkanisati u komentarima, jer je jasno da smo svi Balkanci. Političari moraju misliti i o medjunarodnoj poziciji države, svoje politike, i sebe, čak češće o sebi nego o državi. Činjenica je da sa tim zadatkom obilaze značajne ambasade, a koliko su njihova postupanja i istupanja rezultat tih poseta, ostaje da se nagadja. Treba verovati da su osnovi takvih postrojavanja političara dobre namere. Mada, ovo što sada imamo, a naročito ono što dolazi, jako zabrinjava.

gost

20.01.2012. 23:05

Tako se poroča, ko članek naroči sam jankovič. Če bi nekdo zares poznal situacijo v Sloveniji, ne bi pisal takih neumnosti. Pa z vsem spoštovanjem.