Sarajevo:Mitropolija čeka vraćanje imovine

V. MITRIĆ

16. 01. 2012. u 08:40

Mitropolija dabrobosanska SPC očekuje vraćanje oduzete imovine u Sarajevu. Objekti i zemljište oduzeti 1948. danas vrede na desetine miliona evra

SARAJEVO - Mitropolija dabrobosanska Srpske pravoslavne crkve, kako je izjavio za naš list njen pravni zastupnik advokat Duško Tomić, očekuje od novog sastava Saveta ministara BiH da što pre pripremi i u skupštinsku proceduru prosledi Zakon o restituciji. Njegovim donošenjem, kako kaže Tomoć, pravda bi bila ravnopravna za sve, a ne da se nekad oduzeta imovina u Federaciji BiH na mala, ali i sve veća vrata vraća odabranim, dok ostali vape za poštovanjem pravde u toj oblasti, uz nepravdu koja traje skoro 65 godina.

Zanimljivo je, ističe naš sagovornik, da je imovinu Mitropoliji dabrobosanskoj u Sarajevu, koja je danas vredna na desetine miliona evra, oduzelo 9. aprila 1948. godine Odeljenje za agrarnu reformu i kolonizaciju Ministarstva poljoprivrede Narodne Republike Srbije!

Po Tomićevim rečima, vlasti u Sarajevu, Federaciji BiH i BiH, treba što pre da isprave nepravde i vrate crkvenu imovinu u Sarajevu, pošto je očigledno da je uzeta nezakonito odlukom ministarstva „odavno već druge države“. On podseća da je Mitropoliji dabrobosanskoj pripada čitav prostor sarajevskog naselja Marin dvor, najveći deo zdanja na Baščaršiji, zgrada i prostor oko Ekonomskog fakulteta...

- Iz Patrijaršije SPC dobili smo i rešenja o oduzimanju crkvene imovine u Sarajevu i zemljišne knjige, iz kojih se vidi da je apsolutni vlasnik dobara Srpska pravoslavna crkva, odnosno njena Mitropolija dabrobosanska čije je sedište u Sarajevu - ističe Tomić. Žalbu SPC od 4. avusta 1948. godine, odbilo je Predsedništvo Vlade Narodne Republike Srbije, dakle pravosnažno kao institucija tada druge republike, a danas i druge države.

Činjenica ko je oduzimao crkvenu imovinu, međutim, za razliku od većine drugih stvari koje se odnose na Srbiju, danas ne smeta onima koji vladaju u Sarajevu, Federaciji BiH i BiH. Dokumentacija koju poseduje Crkva, smatra Tomić, sasvim jasno ukazuje da je imetak SPC u glavnog gradu BiH otet nezakonito.

U IME DRŽAVE

- ZAKON o restituciji BiH nikako da se donese - kaže Tomić. Mogli su, a nisu hteli, jer se današnji vladari ponašaju slično onima koji su oduzimali imovinu. Nema ništa od evropskih integracija bez ispravljanja nepravdi iz prošlosti, rehabilitacije nevinih žrtava i vraćanja imovine stvarnim vlasnicima. Ne treba vlast da se plaši da vrati svakome ono što mu je na brutalan i nelegalan način oteto „u ime države“. Saborna crkva u Sarajevu i zgrada Ekonomskog fakulteta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Dzeri Luis

16.01.2012. 19:22

Evo sad ce da vam vrate,samo pre toga vi treba da vratite silom otete delove BiH,koji danas nazivate "republika srpska".Ja vec dugo nisam procitao smesniji tekst.