Makedonija: Samo kanonska crkva bez hrama

M. STANČIĆ

08. 01. 2012. u 23:03

Vlasti u Skoplju se hvale brojem hramova i bogomolja, ali odbijaju da priznaju kanonski priznatu Pravoslavnu ohridsku arhiepiskopiju (POA) SPC

SKOPLJE

SPECIJALNO ZA NOVOSTI

Makedonija, u čitavoj lepezi kontroverzi, prema podacima državne komisije za odnose sa verskim zajednicama, može da se pohvali izobiljem verskih objekata svih religija, ali, istovremeno, zbog odbijanja vlasti u Skoplju da registruju jedino kanonski priznatu Pravoslavnu ohridsku arhiepiskopiju (POA) SPC, ta crkva u 21. veku, u jeku težnje za evropskim demokratskim standardima, nema ni jedan hram već se bogosluženja obavljaju u katakombnim uslovima, privremenim paraklisima, kućama i stanovima.

Predsednik komisije, Valentina Božinovska, tvrdi da je Makedonija, jedna od retkih zemalja u svetu koja može da služi za primer multikonfesionalnosti. Na svakih deset kvadratnih kilometara postoji bar po jedan verski objekat: 2.466 crkava, džamija, manastira, sinagoga. Na toj mapi koja oslikava tu makedonsku specifičnost religiozne umreženosti, međutim, nema nijednog objekta jedino kanonski priznate POA SPC.

Kako se precizira, najveći broj džamija je u Skoplju i okolini - 115, a najviše, 505 pravoslavnih hramova na području pelagonijskog i prespanskog regiona, odnosno kako se navodi, u Pelagonijsko-prespanskoj eparhiji, kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve (MPC) koja sada gazduje sa tim objektima.

Pokrivana političkim prioritetima, decenijama traje neshvatljiva nezainteresovanost srpskih vlasti u Beogradu za sudbinu neprocenjivog duhovnog i kulturnoistorijskog bogatstva na teritoriji današnje Makedonije. U okviru tog paketa posebno srednjovekovnih hramova, zadužbina srpskih vladara, pored uzurpiranih crkava i manastira, u ovoj zemlji se nalaze i bogomolje koje bogoslužbeno nisu u funkciji MPC. Istovremeno ti hramovi su nedostupni SPC, jer, zbog oduženog crkvenog spora i raskola MPC, zvanično njeno delovanje u Makedoniji državnom registracijom nije pokriveno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Gavrilo Princip

09.01.2012. 04:27

Od izdajnika se nista drugo i ne moze ocekivati. Prodali su sve samo da bi oni bili na vlasti.

dejan

09.01.2012. 04:43

Naravno , kako nama radite , vama se 5 puta vratilo. gore ili bolje. ipak ko zlo radi vraca mu se. a vi sve radite prema zloj zamisli amfilohijevoj

Kliment - Ohrid

09.01.2012. 12:37

@aleksandar - Aleksandre!!!! Otvorete molim Vas Google " Ohridska arhiepiskopija". Pa male procitajte.Naucicete mnogo toga.Bog je Jedan i nije u nicijem vlasnistvu. Na mnogaja ljeta

Miro Markovic

09.01.2012. 19:15

Makedoncima je Tito dao samostalnu 'makedonsku crvku' 60.tih godina proslog veka. A svi znamo da Tito nije bio ni patrijarh Konstantinoplola niti vizantijski car, mada se ponasao kao da je bio car, ali samo u svojoj bravarskoj glavi. To Makendci nisu zaboravili, ali se prave nevesti. Sve sprke crkve su prisvojili kao svoje i rade sta hoce, ali strpljenje Srpske pravoslavne crkve je veliko i Srbi umeju da cekaju vreme da ispravi sve ono sto neodgovorni ljudi poradise.

pera

18.01.2012. 01:00

Nama i ne treba autokefalnost od SPC, doje je narod sa crkvom, a ispostava POA je propala, ne zato što nema hramova, već nema vernika. Biće tako sve tok je SPC sluga grčkih pravoslavnih crkava.