SUĐENJE koje četvorici švercera kokaina počinje 11. januara u Švedskoj, izaziva veliku pažnju medija u toj zemlji, koji tvrde da iza rekordne zaplene 42 kilograma kokaina, vredne više od 21 milion evra, stoje narko-karteli iz Crne Gore.

Akcija policijskih službi Švedske počela je u maju, prilikom primopredaje četiri kilograma kokaina, koju je od kurira u hodniku metroa preuzela osoba koja je policiju dovela do predgrađa Stokholma. Potom je počela serija "padova", sve dok policija nije došla do jednog stana gde je u frižideru pronađeno 20, a ispod poda još 17,5 kilograma čistog kokaina.

Tako se došlo do iznosa od 42 kilograma kokaina, koji je do Švedske doplovio kruzerom MSC "Opera", koji je iz Rio de Žaneira isplovio u aprilu, a u Švedsku uplovio 11. maja ove godine.

Brodovi kompanije "MSC krstarenja" pominju se često u narko-poslovima, posebno jer je to vodeća firma u toj branši u Mediteranu, Južnoj Africi i Brazilu. Njenu flotu sačinjava 11 brodova, koji godišnje prevezu 1,2 miliona putnika.

Kompanija je u Mediteranu prisutna tokom cele godine, imaju sezonske rute severnom Evropom, Atlantskim okeanom, SAD i Kanadom, Karibima, Južnom Amerikom, Indijskim okeanom, južnom i zapadnom Afrikom ali Emiratima i Abu Dabijem.

U zatvorima širom sveta zbog šverca kokaina nalazi se veliki broj pomoraca iz Crne Gore, koji su plovili na velikim prekookeanskim brodovima, a ima indicija da su neki od njih bili na platnom spisku kompanije MSC. Baš kao što ima indicija da su tokom leta i jeseni u Kotor kruzerima kojima u turi stigne i po nekoliko hiljada ljudi, stigle i velike količine kokaina.

U to je ubeđen i dobro obavešteni izvor "Novosti", koji tvrdi da se uprkos kontrolama ta roba kruzerima vrlo lako može dopremiti do naručioca.

- Mogućnosti su mnogobrojne. Mogu samo reći da je posle razbijanja klana Darka Šarića, koji je poslovao i preko filijale u Kotoru, posle serije vatrenih okršaja, nastalo nekoliko veoma moćnih kokainskih klanova, koji odavde posluju širom sveta - kaže dobro obavešteni izvor, koji ističe da je transport kokaina kruzerima poslednji hit narko- kartela.