Nikšić: Crkva zahteva oteto

V. KADIĆ

24. 12. 2011. u 06:59

Никшић: Црква захтева отето
Eparhija budimljansko-nikšićkapotražuje vrednu imovinu u sudu u Strazburu. U pitanju nije politički spor, već činjenica da su hektari – uzurpirani
NIKŠIĆ - To što je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio žalbu Vlade Crne Gore da se izdvoji mišljenje Vlade Srbije iz predmeta Eparhije budimljansko-nikšićke, koja tuži zvaničnu Podgoricu jer joj nije vraćena crkvena imovina, znači da je u tom procesu Srbiji potvrđen status prijatelja suda. Njeno viđenje situacije oko imovine biće uzeto u obzir prilikom odlučivanja u tom predmetu.

- Uloga Srbije u ovom sporu je višestruko ograničena kako u pogledu procesnog položaja tako i u pogledu pitanja koja su sporna, a takođe i u obimu. Onaj koji interveniše obično pomaže sudu da sagleda relevantne momente konkretnog slučaja, bez direktnog stavljanja na jednu od strana u sporu - kaže za "Novosti" protosinđel Nikifor Milović, sekretar Eparhije budimljansko-nikšićke.

Oko toga se, kaže protosinđel, podigla medijska prašina, a ono što je u svemu tome zanemareno upravo je od suštinskog značaja. Radi se o sporu imovinsko-pravne prirode, odnosno zahtevu za povraćaj nepravedno oduzete imovine.

TERITORIJA POD jurisdikcijom Episkopije budimljansko-nikšićke nalazi se deset opština ili 52 odsto ukupne crnogorske teritorije (oko 7.126 kvadratnih kilometara), na kom živi više od 240 hiljada stanovnika. To je 39,4 odsto ukupnog broja koji živi u Crnoj Gori.

- Mediji nisu ukazivali na problem što Crna Gora nije donela više puta obećani i dugo očekivani zakon o povraćaju nepravedno oduzete imovine crkvama i verskim zajednicama. Nepravda koja je učinjena ne samo SPC već i drugim crkvama i verskim zajednicama, već više od pola veka nije dobila svoj pravedni epilog. Eparhija budimljansko-nikšićka je iskoristila priliku da u vremenu dok se raniji zakon o restituciji odnosio i na crkvu, podnese zahtev za vraćanje oduzete imovine. Pošto je država izbegla ispunjenje svoje zakonske obaveze, mi smo iskoristili mogućnost da zaštitu svojih prava zatražimo preko suda u Strazburu - kaže sekretar eparhije.

A pred tim sudom Eparhija traži povraćaj imovine za 11 crkava i manastira.

- Oteto je plodno zemljište, mlinovi, voćnjaci, livade. Posebno nakon potapanja Pive i Bilećkog jezera. Pivski manastir i Kosijerevo ostali su bez ogromne imovine. Na stotine hektara je ili potopljeno ili uzurpirano - ističe za "Novosti", sveštenik Miodrag Todorović. - Nekada je za Pivu važio običaj da srećni otac sa rođenjem muškog deteta pokloni crkvi deo svoje imovine. I to je kasnije oteto! Stotinu hektara zemljišta čeka da se vrati manastiru u Župi nikšićkoj, kao i nekoliko tamošnjih mlinova.

Slično je i sa imovinom na Žabljaku, Beranama i drugim mestima. U Nikšiću se zgrada "Elektroprivrede" nalazi na crkvenoj imovini, kao i blokovi stambenih zgrada. Plodne Budoške bare su takođe nepravedno oduzete. U posedu Saborne crkve sv. Vasilija Ostroškog u Nikšiću bilo je zemljište podno Trebjese. I ono je oduzeto. Tamo su još ostaci stare crkve...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije