Spomenka Gostića sahraniti u RS

S. MIŠLJENOVIĆ - S. PEŠEVIĆ

11. 12. 2011. u 10:54

Споменка Гостића сахранити у РС
Reagovanje boraca na pisanje „Novosti“ o spomenku petnaestogodišnjaku sa Ozrena, koji je poginuo marta 2003. godine

BANJALUKA - Boračka organizacija RS pokrenuće inicijativu da se posmrtni ostaci Spomenka Gostića, mladog heroja otadžbinskog rata, sa planine Ozren, odnosno dela koji pripada Federaciji BiH, izmeste na teritoriju Srpske. Boračka organizacija reagovala je posle priče koju su „Novosti“ objavile o 14-godišnjem Spomenku Gostiću, koji je poginuo 20. marta 1993. godine u selu Jovići, na planini Ozren, kao pripadnik Vojske RS.

Pantelija Ćurguz, predsednik Boračke organizacije, kaže za „Novosti“ da posmrtni ostaci ovog mladog heroja moraju da budu sahranjeni na području RS uz sve vojne počasti.

- Angažovaćemo sve institucije RS. Planiramo da se obratimo predsedniku Dodiku, premijeru Džombiću i resornom minsitarstvu RS - poručuje Ćurguz.

PONUDA IZ PARIZA SPOMENKA je na ratištu upoznao jedan Srbin koji je živeo u Francuskoj. Gledao ga je na nekom TV kanalu i došao iz Pariza sa namerom da ga odvede kući i - usvoji.
- Spomenko mi je pričao da je poziv odbio rečima: „Dok moja noga sa saborcima ne stupi u Maglaj ja ne idem odavde“. Francuzu se zahvalio na pozivu i životu u Parizu, a ovaj ga je častio sa dve šteke cigareta - priseća se razgovora sa Spomenkom Velibor Tripić.

Jedan od Spomenkovih vršnjaka sa Ozrena Velibor Tripić priseća se početka rata u BiH i svog nastradalog druga.

- Selo Jovići, u kojem je Spomenko živeo sa majkom, bilo je okruženo naseljima sa većinskim muslimanskim življem. Te 1992. godine rat je započeo i na ovom području. Spomenkova majka je umrla, a na početku ratnih sukoba Spomenko i ja se dobrovoljno prijavljujemo u srpsku vojsku i postajemo kuriri - priseća se Tripić.

Pod kišom granata ispaljenih na Joviće sa muslimanske strane u septembru 1992. godine gine Spomenkova baka i on ostaje sam.

- Jedinu zaštitu imao je u vojsci. Sa kurirskih zadataka „unapređuju“ ga u snadbevača hranom. Poverena su mu konjska kola, a zapovest je bila da razvozi hranu po dugoj odbrambenoj liniji prema Maglaju. Tako je Spomenko svakodnevno, pomoću dva konja, jurio od rova do rova. A onda se dogodila tragedije - uleteo je u minsko polje. Ginu konji, a Spomenko prolazi sa povredama. Čim se oporavio ponovo se stavio na raspolaganje vojsci. Bio je desna ruka komandantu odbrane. Zbog ofanzive muslimanskih snaga vojska i narod se povlače i Jovići su opusteli, ali Spomenko ostaje sa nekolicinom vojnika da brani selo, da se uspostavi linija i vrate izgubljeni položaji - seća se Tripić.

Posle smirivanja situacije na tom delu ratišta Spomenko ostaje sa vojnicima-tobdžijama. U martu 1993. od granate ispaljene sa muslimanske strane naš junak je smrtno ranjen. Tada je poginulo još pet srpskih boraca.

Spomenko Gostić je izdahnuo na brdu Visići, a sahranjen je kasnije sa svojim saborcima na seoskom groblju Jovići, koje pripada maglajskoj opštini. Danas se to selo graniči sa Bočinjom, za koju tvrde da je uporište vahabija.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

grga

11.12.2011. 11:17

veliki junak je ovaj dečak.......ovo treba zapamtiti i pričati o njemu,ne sme biti zaboravljen,.......zapamtiti njegovo ime,delo,hrabrost

dragan smederevo

11.12.2011. 11:24

Kroz suze ovo pisem ....ucinite sve da se SRbija i RS oduze malom heroju.....

Igor

11.12.2011. 11:38

jao kako dirljiv izvjestaj... da to nismo mozda bili u 2. svjetskom nakratko!!! S konjima razvozio hranu? Ccccccc. Sramota bi me bilo uopste pisati ovakvo sto i govoriti da se tih godina tako nisko palo, pored sve obucenosti, vojske, tehnologije, imati dijete kurira i to sa konjima!!! One koji su ga u to slali treba okriviti,a ne granatu!!!

sosa

11.12.2011. 12:11

@Igor - E igore,igore,tvoj jadni cinizam spram herojstva malog decaka koji je , da ti napomenem, poginuo na svom ognjistu, braneci svoju zemlju i narod.Heroji nikad ne umiru, svaki narod koji drzi do sebe mora da se oduzi onima koji su spremni i svoj zivot da priloze za odbranu svog naroda. Spomenko, usao si u legendu, usao si u besmrtnost.

Tja

11.12.2011. 12:21

@Igor - Pa po tome se vidi ko je bio dobro pripremljen za rat, ko je imao dobru opremu, ko je dobijao savremeno oruzje, transportere i vojsku iz drugih drzava, a ko je kako ti kazes sramotno slao djecu na konjima, zamisli koja sramota, da vrsi duznosti kurira. Jedina sramota je sto su ta tri naroda uopste dozvolili da dodje do rata, ali posto su svi glupi k`o ona stvar manipulacija nad njima nije bila teska. A kad malo razmislim i ti si sramota za ljudski rod jer pises takve gluposti!

Goran Borojevic

13.12.2011. 16:44

@Igor - Iz ovog se vidi svaka apsurdnost i besmislenost ratovanja.U ratu nastradaju samo iskreni i oni koji vjeruju i bore se za pravdu ako je uopste ima na ovome svijetu.Svakako da ovaj junak ne treba biti zaboravljen kao niti Trinaest zvjezdica iz Banja Luke.Sve su to djeca,nikome kriva i nikome duzna.Urazumite se ljudi,na Zemlji smo svi prolazni.Kamo srece da na grob ovog neduznog djeteta dodju samo ljudi cista srca a ne oni koji zele da se istaknu sa komentarima o tudjoj hrabrosti.

Гоца СЗ

12.01.2014. 13:43

@Igor - Њима не могу ништа да опростим. Они се, чак, посмевају смрти дечака који је издахнуо од рана бранећи гробове своје породице.

monah

11.12.2011. 11:59

Gospod ce nama pomoci da se otvori knjiga , i ko je gospodar rata,gladi ,bolesti i svake ljudske patnje na teritoriji Balkana. Reci ce nam zasto su deca i roditelji stradali , reci ce nam zasto su srbi i drugi narodi stradali ,zasto su najbolji vernici nahuskani da cine zlocine, zasto su kriminalci pusteni da dele pravdu, zasto su maloumni postavljeni da vladaju i ko tapse iz sveta na svaku nasu glupost !? Ko su narodi i drzave -vampiri ,koji zive od krvi zavedenih.to su danas najponosniji

gogi

11.12.2011. 14:52

Sram te bilo Igore, bolje ti je da se pokriješ ušima i ćutiš kada neznaš ništa pametnije napisati. Živa istina o Spomenku, inače mojem vršnjaku iz Maglaja. Vječan mu pomen.

ognjen RS

11.12.2011. 14:53

Srbijo mati ponosna budi na svoje junake koji su zivot dali za tebe.Neka se ostvari zelja hiljadama junaka koji su pali da Srbija i Republika Srpska budu jedna zemlja.Vjecna im slava

dan osman

11.12.2011. 15:41

Zna Dušana rodit Srpka,zna dojiti Obiliće,al' heroje ka Požarske,divotnike i plemiće,gle,Srpkinje sada radju ! Blagorodstvom Srpstvo diše !Bježi grdna kletvo s roda - zavjet Srbi ispuniše . ( Petar II Petrović Njegoš )

Prijedor

11.12.2011. 16:57

Ovako je nacisticka Njemacka pri kraju rata mobilisala djecu da bi ginuli za sulude ideje Hitlera isto kao sto je ovaj djecak poginuo za sulude ideje Karadzica i Mladica svi Srbi u jednoj drzavi.Treba tuziti tzv.rs za pogibiju ovog djecaka.

slava srbinu

11.12.2011. 18:10

@Prijedor - znas ti dobro ko je gínuo za hitlerove ideje, i cija su deca ginula od hitlerovih fasista i islamskih fundamentalista... ko je nosio ss lobanje na fesovima. i taj djecak, kako kazes, nije mobilisan na kraju rata nego poginuo sredinom rata od istih, sa fasistickim fesom na glavi i islamskim fundamentalizmom u glavi

dan osman

11.12.2011. 18:43

@Prijedor - Srbi nisu nikad bili saradnici Nacista. Za ostale ne znam.. pade mi na pamet handžar divizija..

nije morao poginuti

11.12.2011. 20:22

nije morao poginuti..neko u njegovoj komadi je MORAO videti da je rec o detetu! taj neko ko to nije video kriv je za smrt mladog junaka i siroceta.... ko velica pogibiju 14 godisnjih decacica kao herojstvo a ne propust Vojske republike Srpske taj ne vidi da se sutra ako bukene neki novi rat to moze desiti i nekom novom spomenku..Slava mu zauvek!

dobojlija

19.12.2011. 18:15

@nije morao poginuti - samo cu da kazem, da on nije htio od vojske ici...kad je ostao bez svih svojih vojska ga je htjela da spasi, ali on je plakao i molio ih da ga ne tjeraju...