Prnajvor: Podigli spomenik žrtvama

N. ĐURIĆ

29. 11. 2011. u 20:32

Posle punih 70 godina iznad jame Radlovac u Prnjavoru podignut pravoslavni krst. Ustaše su 1941. godine zverski usmrtile 22 ugledna prnjavorska domaćina

PRNJAVOR - Potomci svirepo poubijanih prnjavorskih Srba, posle petogodišnje borbe uspeli su napokon da podignu spomen-obeležje nad stratištem 22 pretka koja su stradala od ustaške kame u njivi Radlovac uz pravoslavno groblje u blizini centa Prnjavora.

Akciji je prethodio više nego neobičan san Miroslava Vojvodića, inicijatora akcije, kojem se u snu pre pet godina pojavila pokojna baka Bosiljka, sa rečima: „Sine, vidi koga sam ti dovela“.

- Izašao sam na terasu i video 22 mučenika iz jame Radlovac, među kojima je bio i moj deda, otac majčin Rajko Vasić - priča Miroslav o svom nesvakidašnjem snu i početku akcije. - „Ne treba nam ništa osim da nam iznad jame i naših kostiju podignete krst, održite opelo i da nas upokojite po pravoslavnim običajima“, rekli su mi mučenici.

POMEN SRPSKIM ŽRTVAMA OSVEŠTANJE spomen-obeležja masovne grobnice Radlovac i opelo prnjavorskim mučenicima zakazano je za nedelju 4. decembra, na dan stradanja Dušana Čolića, Dimitrija Mikuća, Nede Gajića, Ljuba i Marka Kneževića, Branka i Marka Miladinovića, Nede Janjića, Nenada Samčevića, Đorđa Vučića, Mirka Rakića, Jovana i Trivuna Stojakovića, Nova Repića, Novaka Simića, Jelisija Marića i Vasićana Dragutina, Rajka, Miladina, Jelisija, Stojana i Bogomira.

Sutradan ujutro sa gotovo istim snom i inicijativom za akciju, na njegovim vratima pojavili su se Borislav Marić, sin Jelisije Marića, kao i Radislav Samčević, sinovac takođe mučenika u jami Nenada Samčevića.

- Sve to smo doživeli kao božji znak da naše pretke upokojimo na dostojanstven način, kako nalažu vera i tradicija. Zadržali smo spomen-ploču koju je prnjavorski SUBNOR podigao 1973. godine, ali smo podigli pravoslavni krst - kaže Vojvodić.

Prema svedočenju preživelih, u samo jednom danu, tog 4. decembra 1941. godine, Prnjavor je ostao bez 22 ugledna domaćina, a bez očeva više od 50 mališana. Mnogi Prnjavorčani se prisećaju da se posle trodnevnog krvavog ustaškog pira danima pomeralo zemljište nad masovnom grobnicom Radlovac, pošto su u nju uglavnom bacani poluživi i nedoklani Srbi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije