ZA većinu radnika i penzionera u Srpskoj ne postoje jeftini načini grejanja stambenog prostora! Naime, prosečna plata u RS od 813 KM jedva pokriva troškove grejanja na drva koje je najjeftiniji energent ove zime. A sa 320 KM prosečne penzije, najstariji građani u RS tokom hladnih dana neće imati ni za to!

Prema računici Pokreta potrošača RS, za nabavku i pripemu drveta za grejanje stana od 60 kvadrata, potrebno je 720 maraka godišnje - za devet metara ogrevnog drveta.

- Zatim sledi grejanje na električnu energiju, za koje je za istu kvadraturu potrebno izdvojiti oko 800 KM (dve TA peći snage tri kilovata, pod uslovom da se pune tokom jeftinije tarife) - pojašnjava Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS.

CVOKOTANJE KADA se u obzir uzme da oko 72.000 radnika u Srpskoj ne prima redovno platu, kao i da skoro veći broj zaposlenih u privredi ima u proseku primanja od oko 400 KM, onda je više nego jasno da više od polovine radnika u Srpskoj nije u mogućnosti da plati troškove grejanja.

Kako navodi Petrović, ove godine najskuplje je grejanje posredstvom gradskih toplana, za Banjaluku to iznosi 1.188 KM godišnje, što je 65 odsto skuplje od grejanja na drva.

Kako navode u Udruženju penzionera RS, činjenica ja da će se više od 70 odsto penzionera Srpske, koji žive u ekstremnom siromaštvu, tokom predstojeće zime drhtati u svojim domaćinstvima, jer namaju novca da obezbede adekvatno grejanje. Kako navode, ove godine su retke opštine koje subvencionišu troškove grejanje svojim najstarijim i najugroženijim sugrađanima, a izostala je i pomoć Republike.

- Većina penzionera prima mesečnu penziju od 160 do 300 KM i sa tim novcem ne mogu da kupe ni osnovne životne namirnice za pola meseca, a kamoli da plate troškove grejanja - ističe Rade Rakulj, predsednik Udruženja penzionera RS.

On je dodao da je Udruženje penzionera nekoliko dana na zasedanju Narodne skupštine RS apelovalo da se nađe novac u budžetu RS za pomoć penzionerima.

- Porazno je da penzioneri u Srpskoj, koji su čitav radni vek radili za penziju, sada sakupljaju hranu po kontejnerima i otpadno drvo za grejanje! Seku šiblje da bi se spasli od smrzavanja, kada nastupe hladni dani - ističe Rakulj.

POMOĆ UDRUŽENJE penzionera odvaja deo članarina za nabavku ogreva penzionerima se penzijom manjom od 160 maraka, ali to ni izdaleka nije dovoljna pomoć, pokazale su računice.

On dodaje da se sve veći broj penzionera čija su domaćinstva priključena na gradske toplovode, odlučila da ove godine odjavi daljinsko grejanje, jer se plaše dugovanja.


BANJALUKA STARTOVALA

U BUDUĆNOSTI u Banjaluci neće dolaziti do prekida grejanja zbog nedostatka mazuta, jer su obezbeđeni potrebni finansijski uslovi za stabilno funkcionisanje toplifikacionog sistema, rekao je gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović, povodom obeležavanja početka sezone grejanja.

- Moramo da budemo svesni činjenice da je toplifikacioni sistem u Banjaluci star oko 40 godina i da se u njega mora ulagati kako bi se povećala efiksansost i i smanjila potrošnja mazuta - rekao je Davidović.

On je najavio da će se u narednom periodu u Banjaluci početi i sa istraživanjem zaliha geotermalnih voda, kako bi se videlo da li ima opravdanja za korišćenje tog resursa.