CG: Nova crkvena pravila po Brajoviću

Č. PRELEVIĆ

13. 06. 2011. u 20:54

ЦГ: Нова црквена правила по Брајовићу
Crna Gora: Zašto mitropolit Amfilohije optužuje MUP Crne Gore za nasilje nad sveštenstvom. Džomić: Zahtevi sveštenika da im se odobri boravak redovno se odbijaju

PODGORICA - Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore na čijem čelu je Ivan Brajović sprovodi nasilje nad sveštenstvom Mitropolije crnogorsko-primorske.

Mitropolit Amfilohije potkrepio je ovakav stav činjenicom da policijski inspektori u poslednje vreme obilaze manastire i prete sveštenicima, monahinjama i monasima iz drugih država koji nemaju regulisane dozvole o stalnom boravku da će biti prognani.

To se, međutim, nije događalo pre nego što je na čelo MUP došao Brajović (funkcioner SDP), a vladika Amfilohije kaže da "takvog nasilja nije bilo ni u mletačko, austrugarsko, niti vreme nacista ili komunista".

Problem osoba iz Srbije, Republike Srpske, Sirije, Rusije i drugih zemalja koje borave u manastirima Mitropolije ranije nije postojao. Od dolaska Brajovića (2008) na ministarsku funkciju zakoni se, međutim, tumače drugačije, pa su zahtevi sveštenstva da im se odobri boravak počeli redovno da budu odbijani, iako su uslovi bili kao i pre. Po novom čitanju propisa, Mitropolija crnogorsko-primorska nema "pravni status"!

DOBRA VOLjA PREDSEDNIKA I NAŠ sagovornik Velibor Džomić je jedan od "stranih državljana" koji imaju probleme sa boravištem i radnom dozvolom u Crnoj Gori. Predsednik Crne Gore Filip Vujanović je pre neki dan, na novinarsko pitanje na tu temu kazao da će, ako zatreba, Džomića predložiti za dobijanje crnogorskog državljanstva po posebnom postupku, u skladu sa predsedničkim ovlašćenjima iz Zakona o crnogorskom državljanstvu.
- I ne samo Džomića - rekao je Vujanović - nego i bilo kog drugog sveštenika, fratra, župnika, hodžu, bez obzira na crkvu ili versku zajednicu.

- Pojedini službenici MUP ne tumače zakone po pravilima pravnih načela, već po pravilima babe Smiljane - objašnjava za "Novosti" protojerej Velibor Džomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije. - Pozivaju se na odredbe i dalje važećeg zakona o pravnom položaju verskih zajednica iz 1977. godine i tvrde da Mitropolija nema svojstvo pravnog lica, jer nije registrovana u policiji, poput, recimo, nevladine organizacije koja sebe naziva Crnogorska pravoslavna crkva. Ignorišu dokaze iz kojih se vidi da Mitropolija ima svoj matični broj, versku delatnost, pa čak i poreski karton, kao i svojstvo pravnog lica.

U više sudskih presuda, među kojima i one iz ove godine, Upravni i drugi sudovi potvrdili su svojstva pravnog lica Miropolije, jer zakon iz 1977. godine nije propisao obavezu tada već postojećih crkava i verskih zajednica da se nanovo registruju. Ali, ako sudovi i dobar deo ministarstava u Vladi tu činjenicu uvažavaju, Ivan Brajović i neki delovi MUP, prvenstveno CB u Pogorici, zakone tumače drugačije.

- To čine svesno, kako bi se naše sveštenstvo u javnosti pogrešno prikazalo kao ilegalna grupa koja deluje nezakonito - kaže protejerej Džomić. - Ignorišu i odredbu Zakona o radu i zapošljavanju stranaca kojim je sveštenstvo svih crkava, ne samo pravoslavne, oslobođeno obaveze dobijanja radne dozvole za vršenje verske službe u Crnoj Gori.

Od dolaska funkcionera SDP na čelne funkcije u MUP, ispada, propisan je novi "tipik" (pravila ponašanja o vršenju crkvene službe). Tako je jedna monahinja iz Republike Srpske celih sedam godina uredno dobijala privremeni boravak, a osme joj je zahtev odbijen uz ono isto obrazloženje - da Mitropolija "nema svojstvo pravnog lica".

Slično, profesor fakulteta Bogoslovije, Rus, četiri godine je dobijao radnu dozvolu, ali ne i pete. Više od 40 osoba iz crkvenih redova, stranih državljana, podnosilo je takve zahteve, ali su - otkako je na čelu MUP Brajović - svi glatko odbijeni. Na žalbe Mitropolije, iako je rok za rešavanje 60 dana, MUP jednostavno ne odgovara godinama.

- Sve to radi se namerno - uvereni su u Mitropoliji. - Sprovodi se svojevrsna tortura nad sveštenstvom, a kao političkog pokrovitelja svega prepoznajemo predsednika Skupštine i SDP Ranka Krivokapića.

Ne zna se tačno koliko sveštenika, monaha i drugih crkvenih lica u Crnoj Gori ima probleme sa državljanstvom, mestom boravka, radnom dozvolom... Izvesno je da je Mitropolija sva ta administrativna pitanja rešavala bez problema - dok se u crkvena pitanja nije umešala Krivokapićeva SDP, čiji funkcioneri, između ostalog, rukovode i katastrom nekretnina, pa je naprasno postala sporno i vlasništvo Mitropolije nad manastirima i drugim crkvenim dobrima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

еро

13.06.2011. 21:57

А лијепо Његош рече: "Гори су ми они него Турци"

Stolac Previla

13.06.2011. 22:53

Neka bi Gospod omeo sve progonitelje pa bili oni u slucaju vladike Artemija, Amfilohije i Irineji ili u slucaju monastva u Crnoj Gori Ranko Krivokapic i druzina. U pamet se Bog je veliki i ne trpi nepravdu. Vratiti se vjeri pradjedovskoj svi moramo. AMIN podaj gospode !

baunti

14.06.2011. 18:30

@Stolac Previla - Cekaj malo, pa zar ni paganstvo nije bila jednom vjera pradedovska u svijeh Slovena? Mi treba da se vratimo radu, disciplini i jedinstvu, a ne vjeri. Uostalom, kako ono kaze poslovica narodna - pomozi sam sebi i Bog ce ti pomoci. A vjeru treba ostaviti svestenicima i ne dati politicarima da njom manipulisu, ali isto tako i ne dozvoliti da se vjera mijesa u svjetovnu politiku.

baunti

14.06.2011. 18:27

@saskoni - A sta da kaze? Nema potrebe da prica nista, jer ako hoces da odradis neki posao, onda treba da ga odradis cuteci, a ne larmajuci. Pas koji laje ne ujeda...

Borisvdsag

14.06.2011. 00:38

Sta drugo ocekivati od komunjare Mila Djukanovica. Da bi se dokazali kao veliki komunisti posle II svetskog rata pretvarali su crkve u okolini Skadarskog Jezera u javne toalete. Moglo bi se reci da su sada jos dobri jer ne vrse nuzdu u crkvi. Mada stvaranje sopstvene crkve u mnogome lici na to. Ovo je ustvari kao turska metoda za gasenje Carigradske patrijarsije.Ne dozvoljavaju Grcima da dobiju Tursko drzavljanstvo pa uskoro nece imati ko da nasledi patrijarha Vartolomija. Ali ima Srba uCG

Igor Katana Ub

14.06.2011. 07:27

Ja sam mislio da najvise complexa od nas Srba imaju Hrvati i Bosnjaci(utisak stecen gledajuci njihove informativne programe) ali ova nasa braca Crnogorci ozbiljno prete da pruzmu taj primat pogotovo ovaj simpaticni Krivokapic po kome su Srbi krivi za sve na ovom svetu.Dzaba im sav trud jer nema sanse da oduzmu crkvenu imovinu koja na tim prostorima deluje vekovima i za ciju svaku crkvu,imanje,livadu postoje dokazi od kada je i od koga je i na kakav nacin pribavljena.Krivokapicu i ti si Srbin!!!

Dejan

14.06.2011. 08:01

Ako proteraju makar jednog naseg gradjanina bez obzira da li je on svestenik ili nesto drugo, treba proterati svu njihovu rulju iz Srbije. Bez obzira da li im je otac akademik ili nesto drugo.

SARA SRPKINJA

14.06.2011. 08:36

U katolickoj crkvi se vide i crni i beli popovi iz svih zemalja a sa tim osobljem ima samo prava njihove crkve bez mesanja bilo koje politicke stranke.Ovo nazivam teror te crnogorske vlade.Dokle to????

SRBIN CG

14.06.2011. 13:52

@Saro, srpkinjo,sve dotle dok imamo ovako jadnu opoziciju koja je produzena ruka rezima(mislim na nase srpske stranke).Uz njihovu precutnu saglasnost pokusavaju da nam uniste ono u sta nam je jedino preostalo da vjerujemo Mitroploiju CP.Neka ih sram bude,NS dovela milja na vlast,SNP ga ostavila na vlasti 2001-ve i ako je vladao samo u 3 opstine,SNS dala saglasnost za sramni referendum 2006 (a davali su izjave da je to za njih godina priblizavanja EU)

Marko 29 Crna Gora

14.06.2011. 16:11

E nemojte vi Krivokapica stavljati u Crnogorce njemu su blizi Istanbul i Tirana on svoje glasove dobija po tim linijama.>Tako da njegovi ministri moraju da odrade te glasove isto kao poTurice prije 200 ili 300 godina.